Beogradske opštinske novine

БРОЈ14

Ч БЕ0ГРАД7 НЕДЕЉА 5 АПРИЛА 1887 ГОДИНЕ.

ГОД- VI.

БЕОГРАДСЕЕ ОШТИНСКЕ НОВИНЕ

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАНПУТ НА ТАВАК7 ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : НА ГОДИНУ 6 дин.

НА ПОЛА ГОДПНК .... 8А СТРАНЕ 8ЕМЉЕ НА ГОДИНУ

3 * 9 дин.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЉУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Цена је огдасима 6 дин. нара од врсте. Претплату ваља слати уиутницом на оиштински суд а све коресионденцпје на уредника, РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СВ. НеплаЂена писма не примају се.

СЛУЖБЕНИ ДЕО 3 А П Н С Н И К. редодог саотаика општиноксг одбора 21 марта 1887 год. (састанак отворен у 5 3 4 часа)

Били су : предеедник општинег. Свет. Николајевнћ; члан суда : г. Јанаћко Јанковић ; одборници и заменици г. г. М. Клидие, Др. М. Вујић, Коста Петровић, Мих. Кретић, В. Дучић, Т>. Козарац, Др. М. Ј1еко, Дим. Наумовић, Стеван Јосифовић, Никола Д. Кики, Јован Петковић, Светозар Јавковић, Мил. Вељковић, Јов. Дилбер, Самуел Пијаде, Никола 3. Поаовић, К. Црногорац, Ст. Добривојевић, Милан А. Павловаћ, Јован Д. СтеФановић, Милутин Марковић, Ник. Ђорђевић, Дим. Маловановић, Јанаћ X. Фичо, Фер. Розечт.] Прочитан и прлмљен записник прошлог састанка. Бр 60. Г. Председник. Г<>сподо, имам аа вам тавим да сам на основу решења одборског < д прошле године, а према претпису г. министра, отпуетио из службе Др. Бирера. Сад ће се рас >исати стечај за лекара на његово место. (Прима се к ннању) Г Председник. Г. Сима Обрадовић тутор цркве Ружице моли ј .а с ст смеви са те дужности, наводећи као разлог то, што је већ у неколик > заузег и општинским пословима. Ја сам га молио да бар за време ових нразника остане, нј он није хтео ни ва то да приставе. Г. М. Клидис. Ако се ве варам он је већ пре тога био тутор годвну дана, и са тога разлога могли би му молбу уважнти. Г. Б. Дучи!. И гко је служио годину дана, ја мислим да треба и даље да остане, јер кад смо га бирали ои Је пристао. , Г. С. Добривојевић. Ја бих био мишљења да му се молба уважи, јер ако човека силом натерамо да ту дужносг врши, он је неће вршити како ваља. Г. Милан А. ПавлсвиА. Ја мисјшм да би на то имали да употребимо и друге људе, а не да аега силом терамо Ето нпр. ја бих предложио г. Божановића. (Врло добро) Г. Председник. Па пристајеге ли господо, да за то место изаберемо г. Божановића? (Пристајемо), Оглашујем дакле да је одбор разрешио г. Симу Обрадовића од дужности туторства у цркви Ружици а на његово место изабрао г. Марка Божановића. Г. В. Дучнћ био је противан.

Бр. 61. Г. Председник. Господо, друштво за помагање сиротне и напуштене деце у Београду послало намје"албум својих прилагача, па како је и општина приложила нешто, то треба да се запише ту тај њен прилог. У исто време добили смо писмо, у коме се молимо, да, ако можемо дамо још штогод на исту цељ. То је господо једна хуманитарна установа ; општина је добро учинила што се једном о,!азвала и сад молим да решите: хоће ли још с чим друштву помоћи ? — Г. Коста Петровић има реч. Г. К, Петровиб. Господо, општина наша, као што и сами заате, има већ веливе редовне издатке на своју сиротињу ; осим тога, општина је овоме друштву за пома1ање сиротпе и напуштене деце усгупила и јсдан свој плац ва Врачару, од доста знатне вредности, да се на њему нодигне кућа за ову сирочад. Према томе, мени се чини, да се је опгатина овој хуманитарној установи у неколико одужила. Ну, при свему томе, ја бих био опет за то: да се општина, по могућности, и овом позиву друштва извесном сумом одзове. Ја мислим да ће, порсд учињене помоћи, за сад бити довољно да општииа упише још 200 дин. са назначењем : да општина, поред плаца, уиисује и 200 дин. (Усвајамо) Г. С. ДобривојевиЈ,. То је мало. Кад дајемо треба да даЈемо. (Чује се! даћемо и други пут) Ја држим да није деликатно да општина само толико приложи. Г. М. Елидис. Ваља имати на уму, да и опшнина има своје сиротиње доста; а друго ми смо дали плац који много кошта, те с тога мислим да је тај прилог довољан. Г. М. Кроти!. Ако вотирамо суму, коју је г. Петровић предложио, тиме нисмо казали да смо ми то за вечига времена досудили. За сада треба да је ово доста, јер су општин. Финансиске прилике рђаве. Г. Председник. Кућа, која ће се за ту цељ подићи, подиже се у општинекој средини, па ће општина имати прилике више пута да им помаже. Г. С. Дсбривојеви!.. Опет велим да није лепо да општина само толико приложи. Кад општина даје 200 дин. онда ће према томе приватни дати 10 пр. Земљиште које смо дали не престављ 1 такву вредноет као новац. Г. М. Клидис. Сума, од 500 дин. је најмањи прилог који се даје да би се ириложнику и име на мермерној табли на улазу у ту школу урезало. Ја мислим да дамо 500 дин, (Пристајемо^) Г. Јов. Дилбер. У колико ее сећам ми смо за ту децу дали неки приход, не сећам се само који.