Beogradske opštinske novine

172

дитеља васпитају у вери лутеранско ; , казниће се заточењем од шесвајест меоеца Ево, данле, гди смо шест гоиина, ао<*ле смрти либералног Але^сандра П-ог, ко и днде Рус«ш на1"потиунију сл<<боду савеети, и врм^и )рађ-вска права и снмим диввиљ секташсша „Р*скола".Сабља в^рске нителеравцаје сече давас лутераеа,» то ће рећ<*, огримну већину становника Ливовије, Е товије, К^раавда па и сама Фиплазлрје. Сутра ће сећи ^атолике Литвани'е и П љске. До јуче је би а хајна на Јевреје Нове Русије и У>р ји <е, сутра доћи ред на Мусломане Волге, Кавк^за VI Ург)ла. Па тди ће се стати I а ов кобном иуту? Наши в а ници миоле да ће трм п тем учврстити једшство царев не, а заборављају ла стра ти керсне могу пре но икоје задрмати < внку пар г-ину. У о!тал< м , руско вравпславно свештен тво сваким даном добија све више званичеа маха и земљишта. То се видело и о у< кршњем праз нику ка,«а иар одликова веома ве. и^и бр<>ј руомих владика (рденом светог Алекс*ндра Невског. У тај број црнвгн^х веледоствјна долазе вл»дик°, архиј<еги кс .п»1 Варшав-, Тнерн, В алимира, Суздала, Ташкенда, Полта е, Старе Р ее, В^боргл. К-зана, Кер она и Ћурђије, ка и већина чланова Светог Синода и ПроФе < ра д\ховае »кчдемиј . Најзад, иста нвграда је иала у иео царевом исиоведнику проти Ивану Јавиш. в\. Далеко је м«ње < рдева < тишзо на друга мивисгарства Ј-дно име парочито, светли својим из стаеком, и то је, Нико. а Гмрс царски канцелар. З? иља, ;а ли ћ ; с.е г. Г рс одржати на влади ? Ово питвње ј< ди? ко ис аче за ноеледњих пе-Ј недеља, а мл гобр< јни су кан^иднти к<>јч као да се жудно машају ва ово тешко бреме. У добро обавешт н<ш круговима тнрди се да су сви изгледи за грОФа Шуволовч, а том приликом дозволиге да каж<м коју о његов ј биограФИШ. Г оф П влч Шувал в |е брат некадањег министра пол< цдје !>од Алек ан р »м II гим, по имену Петра Шувнлона. Овај последњи представљао је дуго Рус; ју у Ивглеекој и б р< о се, и ако уааман, у друш : • у са кне ом Г рчано н»м. ла огкл ви велпки рат 1«77 г д. иа Балкану. Позван да учеств је у конгресу бг-рлинеком он је скоро сам из држанао ж стоке напа *- лорд Вик нсвилда, добро подупртог <. д келе западпе дипломације. а умео је задм -бити накловост к-ез В -змарка. — Сам гро® Павге Ш ва ои ком^ндовао је јед ом од главних војсак* у рату с Т^рцима Нлјоре, ОФицир коњичкој гирди оклогника, ов ј Ј д вније, као главчокомандујући исте гарде, управљао нрпадом ва ТеЛ1 ш и тиме п могао да се ооаше Плевна. За тим је у сред снег ва дсцембарсих, вз*ео оаај чувени прелаз преко Балкава који ј« овековечила, живописна кич ца Вер^шчагивова? Неколико дана за тим он ]'е разбии турску вос-у под Пловдином, ушао у Једреве и избац о сво;е претстраже на обале Мра'«о » богд мор». Постан опет, посие рата, главвим комавлавтом па[ ске гарде, а »а тлм и првог корпуса петрогрчдског, јунак од Пловдина, доби под сад> њим ц р< м за ^осланика руског у Берлину.

Шегова љубазност и красви манири пак стекли су му тамо симпатија целог званичвог света. По што је гроФ и ђенерал Шувалов номирљиве природе, а нарнва живе и окретне, то је он био и врло добар избор за политику вближења два природно суцротна племеоа. Ма да је Паризлија по укусу, он говори са подједнаком лакошћу и немачки и инглески, и био би као посланик свуда лепо примљен као у Берлину. И ако је војник од заслуга, гроФ Шувалов р»чуна се мирољубце.О Ј нитије горда држања ни мрка поглзда отарија му брата полизајца. Кажу да је велики об<>жаваоц кнеза Б .змзркч, који нашта није иронустио да га за се задобије. Мало пре говорио сам вам о хајци на странце које је овае сад прешла у моду. Сада могу додати и ове поједивости: руски испасти, руске ношње и намештаји потискују на све стране париске „м де", бечке „Фазоне" и енглеске Фабрикате; московска „дача" збацује с престола јевропску „вилу": у место нових и живих језика западних уче деца старо словеаски; они патриотски и тораци, који су до јуче ћадили тамњан Петру Великом, сад му горко пребвцују што је толико „појевропао" Русију; мини. стар просвете упео се да, у к^рист руских наставникг* истисне све Француске, инглиске и немачке у читељ 1 )"езика; и ; најзал, донета је одлука, да од саха само чисти Руси могу битп капетани еа трговачким лађ«ма по Ка^најском мору. Ов*ј удар тичи се најнепосредније Грка који су до сада д вали оловину псслуге, а две трећине кадра руском бродорству. По што се не мислкм враћати питању „пас ша", ко;е јз јаао узбунило целу Руеију, користићу се само твм поводом да изнесем у кратко статистику жавот покрета, на руској гр^иици. У годчни 188 3 број путника из Русије на страну изн^сио је 922.000, а број уласка у Русију на 975.000. По еар' дности путници су се делили прво у Русе од којид је 373,000 отишло а 347.000 ушло у Русију; друго Немци, од којих 840.100 изагало, а 406.000 ушло у Русију ; а треће Аусхријаипи, од којих је 146.000 I зашло и 191 000 у®|ч> У току истог времева дошло је у Русију само 13 000 Влаха, 5.000 Турака, 4.600 Француза 1 2810 Иаглиза. Као што видите, ова табл ца показује д* Руеија б квално плаве, и то прво, Немци а затим Аустријанци Исти рачун по азује да на једног Француза долази у Русију читава стотина Нем«ца -

СВБ ОНЕ претллатнЕше нашег листа која ће ее прзог Маја ове године селити у нове станове, молимо: да нам благовремено пошљу своје нове адресе, како би се ивбегла свака забуна при разношењу.

ВЛАсНИа ОиШТИНА ВКОГРАД КА_ штаипар»ја Задруге штам. раденика Добрашша ул. бр. 18 Уредник НИКОЛА (!. ЈОВАНОВИЋ