Beogradske opštinske novine

Ш7

тога парка, нааојнвци воја важи за робијашз који то рвде, и о н^кнади за фонд инвалидсхи за траву од оне г парчета које је употребљено за расадницу општинску. (По нрочитињу дотичног акта) Сад о тој етвари — што се тиче давања напојнкце робијатима решите како хоћете, али свакојако било би првво да се инвааидскомфонду нешто даде кад је он имао 200 дивара прихода од онога земљишта које смо узели за општинску расаднвцу. Г. Ст. Добровојбвић. Оид! да вм дамо толико и ми ; кад градска управа каже да је с тога фонд внвалински изгубио 200 двнара годишњег прихода, али да се то даје од прихода који добијемо за тр^ву са калимегдааа (Пред. То је градско). Е онда од куда ћемо да д&мо. Г. Председник. Има ћемо мислим у буџету једну иар тију за овакве елучајеве. — Дчкле како остаје с сним првим питањем о робијашкоЈ награди ? Г. Ј, Д. Стеванови&. Њима не треба да се да, јер то су осуђеници, то су злочинци који имају да издрзкавчју тежак затвор, и за њих је б^аго^ејање кад се уаотребе на рад у теталишту калимегданском. Г. Предсгдник Ја бих из хумавитарних обзира био за то да се да, ааи нд вама је да решите, и чудно је да то команда тражл, Г. К. Петровић. Ја мисл.м да би било умесао и и 1.раво да им се што да, јер, ма да је то за њвх бЈапдјејање што се баве тим иословима у парку, ипак немамо врава да тражимо да раде без икакве награде у иа ку, којим са цела варош служа. Овом нагрвдом неће се они деморалисати, а ако се бојимо да тај н вац не оде где на другу страну, ми ће^о ' а лати њиховом заводу. ЈПто се тиче Фонда инвалидског, држим да мо сви сагласни да треба да дамо што се тражи а вапослегку ако држимо да није био толики приход мсжемо дати 150 динара. ( т 1ује се : доста је 150.) Г. Председник. Као шго изгдеда господа су сагласна да се инв. Фонду да накнада, само је питање о сума да ли 200 динара или м»ње, (Влчу: 150 доста је). Дакле усвајателида се да 150 дин >.ра (уавајамо) А за робијаше? Г. Д. Ђ. Миловановић. Ј» сам противаа томе да се да рсбијашима из разлога к ји је г. Стевановић врло лепо напоменуо. Аиа ако се хоће да се да што и њима онда сам противаа оној мисли г. Петровића да се даје преко управе њиховог завоиа, јер то била нека врста не иоверења према команди градској која ово тражи. Г. К Петровић. Ни најмање. Нисам ја хтео ни у колико да кажем то, а држим да нисам могао ви казати да се нзјављује неко неповерењз град команди, него услед о н о г а што рече г. председник да је чудно што ее за ове робијаше команда брине, казао сам да им се може слати новац преко њиховог завода. о. Ј. Д. СтеФановиБ. Ја сам мало пре казао да сам овоме противан, То сам казао зато ппо ову стзар овако сматрам: робијаш то је злочинац, он је осуђон да лежи у затвору и да ради тешке послове. То је наш закон вазао. Ти дакле што се пусте да раде у пар^у, само тим добијају неки вид помиловања. јер место затвора и тешлог рада он се пусги у парк да рецка шибље, да шета по путањама у ладу, да слуша славује, да удише чист ваз

дух. То је за њ заиста једно благодејање. Иначе, да ннје ту он би морао да буде на тешком раду, морао би да разбија камен, или да седи у казамату. за то нисам био мишљења да им дајемо какву напојницЈ. Аји кад се хоће — као што видам — да се да овда се слажем са г. Петровићем, а не слажем са г, Миловановићем, у томе: да им се не д«је преко команде него неаа се шаље у касу кавненог завода- а то с тога што постоји правило у самом закону, да од сваке заслуге робијашке половина иде у касу државну на повећање Фзнда за подизање робијашке зграде а полована даје се робијашима. — Што ее тиче инвалидског Фонда, дозвољавам да се да 200 динара колико се тражи. Г. Председник. За фонд инвалгдеки решила смо. Сад је иитање хоћемо ли датл што за робијаше. И да би скр&тили дебату ја ћу ставати питање: које за то да им се у опшге што даде нека каже за, а ко је противан давању нека каже против. (Настаје гласање) Са дванајест противу шест гласова решено је да се да Евка награда и робијашима која раде у парку. Сад колико мислите да им дамо за ову годину? (Чује се: 60 данара. Немојте доста је 30) Ко је мишљења да им се да 60 динара века седи, а ко је мишлења да им се да 30 дин. неко устане (двојица устају) Решено је да м се да 60 динара за ову годину. Изволте дати још н колико уверења што се траже. Г. Секретар чита. Акта којима се траже уверења за за кривце, одбор изјављује да су: Радован Наумовић, и Јосиф Сгојановић доброг владања и имовног стања, Ђорђз Крављанац и Илија Стојановић доброг владања а средњвг и довног стгња, Коста Павзовић доброг владања а сиротаог имовног стања, и Богдан Марковић, Владимир Миловановић и Живко Никшић непознати. Саетанак је закључен у 8 и по часова по подне. општинсо иослови Извештај председникд — општинскоме одбору за 1886-ту годину. (Наставак) Концем претпрошле године било је на издржању ванбрачне деце 39 сирочади 19 свега 58 У току године дато је приватнима под своје 2 а умрло 16; ванбрачаих је цриновљено 8 а огпала су са нздржавања два, као одрасла; сирочади је прамљено 4 а умрло 3. Данас има находчади 38 а без родит ља 14. Издато је у прошлој години на издржање ванбрачне деце 3.362-24 а сиротињи (с удовицама б. чановник« и изаемоглихлица) 5.738'98 дивара.

При склапању буџета мииуле године мислило сз да вам у њој неће бити могућно упуштати се у веће грађевиасае радове, нарочито калдрмасање; с тога је из буџета отпало место другога општинског евжењ?ра које је остааком г. Винклера, поетало било упражљено.