Beogradske opštinske novine

428

14. Повлашђени предузииач према одредби чл. 3. дужан је општини Београдској положити у напред целу потребну и у плану сваке засебне лутрије изложену бруто суму за исплату свију згодитака у готовом новцу. 15. Повлашћени нредузимач полаже за сдржаше овог уговора општини Београдској кауцију у 200.000 динара која може [бити положена или у новцу, или у државним српским артијама или и страним артијама првог реда које општина београдска примила буде и то но дневном курсу.' Ова кауцнја полаже се при иоднису уговора и сто јаће код општине или народнс банке дснонована за сво време трајања уговора, и пронада предузимачу а у ко рист онштине само онда, ако би предузимач пре времена овај уговор престао иснуњавати или би га и једнострано сасвим раскинуо. 16. Стан за канцеларију лутриске дирекције да је општина бесплатно, где ће и под 5. именовани директор радити а нослуга и издржавањс исте канцеларије нада на терет обе стране под тачку 4, 17. Сви згодитци иснлаћиваће се на каси опшгинске лутријске дирекције подносиоцу извучених лозова. 18. Уговор овај почиње важити од дана, кад га обе уговорачке стране потпишу, и Ј^ад га држава као врховна власт одобри за сигурност обе уговарајуће стране, издају се овака два равногласна егземплара, од који ће свака по један за себе задржати.

И з в о д плана једне луарије од 20.000 лозова ио дин. 120 са 10.000 зго■ дитцима у износу од дин. 1,930.000. Главни згодитак из носи у најсретнијем случају дин. 200.000 (Сљедује план играња са билансом). Одредбе извођења лутрпје. При руковању овом од државе гарантованом лутријом, подписана генерална дирекција варошке лутрије, кретаће се у границама ових одредаба. §. 1. Уредба лутрије. У овој лутрији издаће се 20.000 лозова и 10.000 згодитака, који ће се у 6. класе ноделити, и то овде на сграни изложеном нлану у нрописаном року изиграти. Издавање лозова биће у целим, ноловинама, чствртинама и осминама. Продаја лозова врншће се преко колектера, коме ће потписана дирекција лозове предати, оцносно преко под колектера који су од колектера иримљени и у односу испуњавања ових правила у свему подчињени бити. §. 2. Облик лозова. Сваки лоз, односно део једног лоза биће бележен једним бројем од 1. до 20.000. Лоз важи само онда ако на себи носи овде на обратној сграни штампани грб, и потпис генералне лутријске дирекције. Једина генерална дирекција је у власти да лозове поделити може. §. 3. Делови лсзова имају нраво на сразмерни део назначеног згодитка.

§. 4. Улог иисарина. Улог за сваку поједину класу, назначен је у обратно стојећем плану и на лозовима односно деловима лозова, у којем је — разуме ,се — и писарина рачуњена. Од сграних играча сме се јошт осим тога и накнаду за поштарину и листове вучења нанлаћиваги. §. 5. Иоповљчње лозова. Сваки лоз важи само за ону класу, на коју он гласи. Играчи добијају за неизвучене лозове за свако поједино идуће вучење, од онога колектера односно подколектера од кога је лоз нрошле класе купљен, један нов лоз идућег вучења, са истим бројем, уз нанлату улога сходно овоме плану. Ири губитку ирава на поновљење лозова, мора ова куновина бити, уз повратак лоза прошле класе, најдаље аа нет дана нре ночетка вучења дотичне класе, У случају да који играч по иснуњавању ових прописа тражени нонављајући лоз од дотичног колектера односно подколектора у остављсном року недобија, има ее играч, нрилажући лоз прошле класс, и улог по нлану, неодложно неносредио на ноднисану генералну дирекцију обратити (§. 15) ако ова неби у стању била, принадајући лоз играчу набавити, онда је играч у праву да за идућу класу, бесплатно два друга лоза односно да сразмерни дслова истих илн нредстављајућу врсдност ових. Од ових одредаба удаљавајући се уговору између играча и колектера односно иодколектера, о задоцњењу или нанред нлаћању улога, о доставци понављајућег лоза и т. д. обвезни су само за уговарајуће стране. Обвезу генералне дирекције, или у случају да је лоз купљен код подколектера, обвезу колектерд неможе се у овом уговору увести. §. 6. Еуаљени лозовч. За лозове који се у току лутријс купују, има сс улог и писарину већ извукавших класа доилатити. 11о овоме кошта један купљени лоз. За другу класу дин. 25. „ трећу „ „ 45. „ четврту „ „ 70. ^ урачуњена и писарина „ пету „ „ 95. „ шесту „ „ 120. §. 7. Настављају&и лозови. Бројеви који се и? кола једном извуку, више не суделују у даљем игрању. Али сопственик једног извученог лоза, може и даље игри суделовати ако ееби набави други лоз који се у колу неизвучених бројева јошт налази. За оваки настављајући лоз (купљени лоз) има играч да плати цену по §. 6. ових правила. §. 8. Вучење. Преглед, мешање, и мећање бројева лозова, и згодитака у кола вучења бива јавно у општинској сали пред двема адвокатима. У свакој класи извући ће се из кола — бројева толико бројева колико се у противстојећем колу — згодитака по плану играња, згодитака налазило буде. Бројеви који се у исто време извуку, један број и једна цедуља згодитка. имају се ради доказа узајамног припадања, заједно савити и на концу који се званично чува, по реду низати. Налазак овог конца решава без даљега, коначно . питање са којим је згодитком једна нумера извучена.