Beogradske opštinske novine

447

учаетвује и он еа читањем. Даме еу очекивале да Ке ее јавити пред њима човек налик отприлике на циганина, са помршеном косом, са неотесаним кретањем и грубим говором. Но како су се изненадиле кад угледагае пред собом деликатног џентлмена! То је био Зола. „Зола се попе на естраду... Но тада се деси један савршено не очекивани скандал. Зола је бледио и руменио и неколико тренутака стајао је нем , не говорећи ни речи. Најзад покуша да чита, али, ах! сам није могао познати свога гласа. Књига му ггаде из руку. Он промумла нешто, гледајући на књигу, али шта, то нико није чуо." Неколико година позније Зола је признао да „и сада кад ми ноћу падне на памет тај догађај мене узимље зима и ватра." На овим јутрима Тургењев је унознавао Французе највише са Пушкином. Но нопуларисање великог рускога песника није се ограничавало само на томе. Тургењев, у друштву са Флобером и старцем Вијардо преводили су га на Француски. Флобер је ретуширао те преводе и давао им коначну округлину. Неки од њих штампани су у своје време у једном од Француских листова. У Павловсковим „успоменама" говори се и о нолитичким уверењима покојнога песника. Ма да Павловски тврди да Тургењев није имао скоро никаквих уверења, јер је у току два сата могао припадати најпротивнијим партијама, опет је глава, у којој се о томе говори доста занимљива. Тургењев је у младости живео заједно са Бакуниним у Берлину, био је пријатељ Херцена , Бејлинског , Огарева, но они су га сви сматрали као човека лакомислена. Доцније се, истина, Тургењев осветио њима за такво њихово мишљење , изневши у „Руђину" Бакунина у мало ласкавој светлости, и исмејавши нријатеље Херценове у роману „Дим." По тврђењу Иавловског Тургењев , и поред све своје несталности у политичким уверењима , опет није никако волео да га међу либерале рачунају... Једном је Павловски био сведок једне веома комичне сцене: у кабинет Тургењева, уђе некакав млад човек и предаде му дењак хартије: „ево, рече он, сад је написано друкчије^ унраво сад стоји у хармонији са правцем самога листа." — Добро, прекиде га Тургењев и ноклони се. Младић оде. „Овај човек може све" примети Тургањев слежући раменима. — А ко је он? запита један од приступних. — Та... некакав кореспондент... (конзервативног листа). Он ми је донео доказ како уме да пише са гледишта разних партија. Моли ме да га препоручим уредништву „Рускога Курира-"

— И ви сте му обећали? — Па шта да радим? Сви ударише у смеј. — А што се смејете? Запита Тургењев. — За име бога па ово је коресцондент „Рускога Курира", одговори неко показујући на једнога господина , који се такође ту налазио. Наста прилична забуна код Тургењева и он отпоче да се правда тиме , да о његовим рекомандацијама слабо води ко рачуна , јер их сматрају као просту љубазност и ништа више... В—в.

Трикупис и његови пријатељи. На рочити донисник „Кеуие с!е 1' Оиеп1:"-а пише следеће из Атиие: „Говори се , у политичким круговима, да је министарсгво садање доведено у забуну, гласом, да су се разне нолитичке Фракције у Грчкој удружиле, створив коалицију, за нанад на но литику садањег кабинета, приликом бонског отварања парламента; ова новост била је нредмет многобројних чланака у дневним журналима, у којима се потпуно правда поступак опозиције. Између осталога помиње се у њима, да је Финансиска политика Трикуписовог кабинета произвела рђав упечатак иа све вође опозиционих странака, који су дошли на мисао алијанције , са старим вођем опозиције Делијанисом. Уверавају да ]е то с тога, што нико између ебих не би, сем Делијаниса , био у стању да води политику опозиције са угледом па уснех. Финансијско питање грчке је још једино које може да нробуди најживље интересовање нарламента и јавног мњења , као што је и натерало и разне иолитичке Фракције да се здруже у једну једину политичку странку — против Трикуниса-"

ТРГОЕИИА

Стање пијаца за месец Октобар Прешло је преко општинског кантара: 1.083 431 кила Ншен. це по 10'37 дин. 100.720 „ Пшен. браш. (лебног . „ 15. 4.920.753 „ Сувих шљива од . . 18 —25'24.500 „ _ Кукуруза „ 8' У4.520 „ Ораја , 26' 163.064 „ Јечма „ 7' 120.742 „ Овса „ г 26.832 „ Ражи „ 7Мекиња •50 •50 •50 •50