Beogradske opštinske novine

I

68

Дакле 10 г. г. одборника, против 8. решилн су да се да помоћ, Сад да решимо: колико! Коста ПетровиЛ. ча сам за то, да се да 600. динара годишње. ■ Преседник. Ја ои предложио 300 динара за ову прву годину. Ј. Днлбер. Доста је и 250. кад је решено да се даје. Преседник. Молим вас господо, кад већина изгласа нешто, мањина мора то да ирихвати, и сад треба да одредимо ову помоћ. Мџх. ЕрстиЛ. Ја држим да ће бити довољно да дајемо по 400 динара годишње. Председник. Да ставимо на решење. Г. Коста Петровић предлаже да дајемо по 000 — г. Крстић 400. ја сам казао 300 — г. Дилбер 250 дин. Ја мислим да ставимо иа гласање 400 и 300 па изнећу те две циФре да решимо. (Прима се) о во са Д т|И Ј е накнада заквиртир и огрев него номоћ учитељу што ће обучавати ону напуштену децу, што ће бити по цео дан с њима, а но томе држим, да се нећемо замерити осталим учитељима. Дакле ја сам изнео иредлог за 300 динара, а г Крстић коме је пришао и г. Петровић, они су за 400 динара год. номоћи — с тога, ко је за мој предлог нека изволи казати за, а ко је за иредиог да се даје по 400 динара, нека каже против. (Гласају за: Јована Дилбера, Јова Милановић. Сам. Пијаде, Вагса Дучић, Дим Наумовић, Др. М. Леко, Марко Стенановић. Против: К. Црногорац, М. Крстић, Вуч, Стојановаћ, Ал. Богатинчевић, Мнлутин Марковић, Ат. Кумануди, Илија Антоновић Ф. Розелт, Павле' Матић. Коста Петровић. (Светозар Јанковић отишао.) Гласало је даклз 10 г. г. одборника за помоћ од 400 д. гоц. 7. за помоћ од 300 дин. год. а г. Св. Јанковић отишао је пре гласања. Васа ДучиК. Ја имам сад један предлог: да ее изједначе и други учитељи наши са овим, јер други учитељи у нашим осн. школама имају по 80 и по сто деце у разреду, па је право да добију и они ову помоћ. Преседник. Господо, имамо још доста ствари на днев, реду (чује се : доцкан је) Најважнија ствар о гробљу не може се сад свршити (чује се: Да остане за другу седницу. В. ДучиЛ. А молим вас, што је с мојим иредлогом за оотале учитеље. Д. ПаумовиК. И ја предлажсм да се остали учитељи изједначе са овим. Председник. Ја ћу ставити на дневни ред за идућу седницу да два одборника предлажу да се да награда и осталим учитељима. М. СтеиановиИ — И ја то предлажем, цела мањина то предлаже (чује се: тако ]е) Преседник. Молим вас господо да сад кажете из које ће се нартије ова иаграда давати. (чује се : непредвиђени расхода) В ДучиА. Да мислим да се има да да 400 динара јсдпом за свагда. (чује се: не годишње.) Преседник. Разуме се годишше. Само треба да то годишње значи да му се даје месечно ова награда иначе ће он доћи па начинити квиту на свих 400 динара. (чује се тако је, месечно да сс даје)

Дакле даваћемо месбчно колко припада, из партије на непредвиђане расходе за ову годину, а до године ће и ева сума доћи у буџет (чује се: ако се усвоји) Разуме ез још нешто: ја мислим да се ова награда издаје од 1.' март .1 ов. г. (усваја се.) Васа ДучнК, т— ја би замолио г. председника да се у идућој седници изнесе и иредлог да овај завод прими сву ванбрачну децу на чување Преседник. Та ствар односно ванбрачне деце није баш тако лака нити је на њој рађено толико да би се већ могла предложити за решење, треба се с друштвом споразумети а међу тим ја сам о томе нешто само узгред говорио са једним чланом и лекаром г. М. Јовановићем. На томе ће мо дакле имати тек да радимо Сад изволте госиодо дати ееколило уверења о владању (Бива) На завршетку ове седпице молим да вам још ово изнесем: Као што знате била јз лицитација за износ земље из врачарских улица на нопуњавање улице измеђ касарне, и на нонуњавање баре Венеције код кантараопшг. па је осгављено да се држи ужа лицитација. Ја сам држао ужу лицитацију и на овој најнижа је цена за износење земл>е за улице између касарне но 55 пр. дин. а за изношење земље у Венецију код кантара по 95 нара дин. од к. метра. (чује се: врло добро.) Дакле молим вас усвајали се ова лицитација (Усваја се.) < У прошломе броју у чланку „Статистичко одељење оппгг. вароши Београда 1 ' иоткрале су се осим небројно мањих, и неке крупније штампарске ногрешке, које смисао кваре. Тако иа страни 55. у десетом реду одоздо , место „избацивати" треба да етоји: израђивати ; у шесгом реду одоздо, после речи „држимо да их," наштампано је „обухвата, и оне, које мислимо јошт да их треба општинска статистика временом у самом почетку обрађивати", а треба да буде: држимо да их општинска статистика треба временом да обухвати, и оне, које мислимо још у самом почетку обрађивати и т. д. На страни 57. у 19. реду одоздо, место: корничне, треба: кроничне. На стр. 58. изотављено је, између наслова „метеоролошка посматрања" и таблице, време, за које су посматрања чињена, — дакле треба да стоји: од 1. до 19. Фзбруара 1888 год.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ

Код Медецијаиа и ЕимиаиовиИа могу се добити ове књиге: ИЗ ЦАРСТВА ДУХОВА и АВЕТИЊСКИ ПОЈАВИ од Теозофа. Цена 50 пара. дин. ■