Beogradske opštinske novine

94

Н А Р Е Д Б А Суд ово општински наређује евима клачима који кољу јаганце за јавну нродају да од 1. Априла ове године, морају клати у оиштинској кланици а никако по дућанима и авлијама. Који се год ухвати да цротиво овој наредби ради, казниће се црема закону о неуредностима и непослушностима. Из Суда општине вароши Београда 30. Марта 1888 г. ЛБр. 49.

ОБЈАВА Према члану 5-ом законн о чувању пољског имања општински је Одбор одредио, следеће казне за потрице, и то: а) код стрмних жита и ливада за погажени један квадратни метар 010 дин. б) код кукуруза за један струк 0.01 дин. е) код винограда за један упропашћени чокот 0'40 динара. г) код баште квадратни метар 0'20 дин. д) код во&њака, иашњака и брапика, од квадратног метра 010 ^ин. Ово се јавља грађанству ради знања. Од стране општине вароши Београда 1-ог априла 1888 год. АБр. 117. Суд ово општински обзнањује свакоме, да је за иродају јагањаца одређена Марвена пијаца и да ће се почев од 1. Априла наплаћивати од свију циљара, шпекуланата или сељака који стоку овако кунују па је на комад продају, за оиштину аренда по 1. динар за сваки иродати комад па ма где они продају вршили а тако исто и сви печењари и кувари дужни су да се Суду јаве и прописну таксу илате. Који се год ухвати да противно уради казниће се као кријумчар. Напротив, трговци или сељаци, који стоку чопором на пијацу дотерују, па исту на комад цродају, неће плаћати никакву таксу. Од стране Суда општинског 30. Марта 1888. год. АБр. 200. НАРОДНА ЕАНКА. Привилегована Народна Банка Краљевине Србије одредила је интересе од 1 Априла ове године до даљег закључка :

I. а). за есконт меница у сребру . б). за зајам на залоге у сребру . II. а). за есконт меница у злату . б). за зајам на залоге у злату

6 1

°| 2 !о

8°|о 8 1 !, °! г

Унрава Њфодне Банке известила је све новчане заводе у земљи, да је Народна Банка смањила интересну стоиу за есконтоваше меница у сребру од 6'јз °| 0 на 6 од сто годишње, и да ће све донде, догод се ова < ишта интересна стопа од 6 од сто год. која важи од 1-ог Априла о. г. не измени, давати зајмове новчаним заводима и есконтовати им менице из њихових нортФеља са 1 од сто јевтиније, а то је по 5 од сто годишње. Том приликом Управа Нар. Банке изјакила је новчаним заводима у унутрашњости своју наду да ће се и они п стараги , да ио нримеру Народне Банке и према њиховим приликама смање интересну стону, те да што јевтиним капиталом донринесу што јачом и усиешнијем развитку трговине, радиности и саобраћаја у њиховој околини што и јесте главна цељ свију новчаних завода. позив на ПАРИСКУ СВЕТСКУ ИЗЛОЖБУ I. 113 Г.РОСВЕТНЕ 11 УШЕТНИЧКЕ СТРУКЕ. 1. Планови и модели од наитх основних школа. 2 Планви модели и ониси учила у нашим основним шволама. 3. Школске књше за основне школе. 4. Прописно уређена школсиа књижнца, са абирком биљака и минераља за школску нотребу. 5. Спомоћна срг/ства за дечији рад као: цртанке, веџбанке, ироииси и т. д. 6. Планови и модели средњих иросветних завода. 7. Учила, (у плановима и моделима) за средње школе. 8. Књиге школске и сиомоИнп средства за средње школе. 9. Ђачки радови из наших реалака. 10. Планови и модели вагаих аросветних завода. 11. Збирка учила и школских књига виших школа. 12. Програмп, наставни алапови и иравила о уређену и унутршњем реду свију иросветних завода. 13 Шт&маарски радови. 14 Дела појединих каижевника наших; новине; иовремени сииси наших друштва и приватних издавача. 15 Планови од мостова, вијадуката. станица и других вештачких грађевина на нашој железници. 16. Карте топогравфске за наствне, војене и културне цељи.