Beogradske opštinske novine

255

ва руку онштинским интересима, јер су била два лицитанта, а он је учинио, те је могао и трећи лицитирати ; а ако би се диказало, да је правио злоупотребе, онда би га требало казнити, а у иротивном елучају издати му захвалност. Пера Видакови\>. Г. Милојевић говори једнострано. Како ће лицитанти гледати па оног, коме члан комисије и ОШ11Т. суда даје кауцију. Онда се мисли, да су они најмање ортаци. Ми смо прош (е седнице казали, да је он то могао да учини код куће, на сокаку ит.д. а никако на самој лицитацији у присуству одборника. То је мало сумњаво. Председник. Молим вас господо. Ја истина нисам ставио на дневни ред, али се ово неће деФинитивно ни решити, Ја сам добио један акт од једног Белгијанца, који је добио повластицу да иодигне Фабрику жигица, Оп тражи, да му се даде неко општинско земљиште. Ја сам сматрао за нужно, да ствар што пре изнесем јер ће у тој Фабрици неколико стотина наших радника ! радити. Молим вас, чујте тај акт. Секретар прочита. Председник. Ја мисмим, да одредимо једну комисију, па она да види, који нлац хоће, под каквим условииа итд Изабрани су : др. М. Леко, II. Видаковић и Јак. Вајлони. Пуедседник. Молим вас, држана је лицитација за грађење једне собе у западно врачарској основној школи. Чујте ту лицитацију. Секретар нрочита. Св. МилојевиК. Као што је нознато одбору, одређена је једна комисија да прегледа све шкодске зграде, које држимо нод закуп. Ја мислим, да би требали, да одложиио решење ове лицитације, док та комисија не поднесе свој ре®ерат. Јер може бити да ће она казати, да се не дозиђује мушка него женска школа и т. д. Председник. Што се тиче грађења, ви знате, да што се доцније гради, не може се употребити. М. ћанковиК. Баш и да се нрими лицитација опет ће бити влажно и не ће се моћи употребити. Председник. Ја мислим, да би боље било, да се дозида и нека та комисија има у виду ову лицитацију. Никол^ ЂорђевиК. Ако комисија не реши ову ствар другчије, онда значи, да се одобрава. („Тако је"). Председник. Молим вас, господо, држата је лицитација за оправку основних школа. Чујче извештај. Секретар чита, Св. МилојевиК. Лицитација је са свим уредно држана и ностигнут је врло добар резултат. Н.его имам нешто да кажем односно оправке ових школа. Ја сам упоређивао лањске и овогодишње иредрачуве. Тамо сам нашао грдне оправке прозора, кључева ит.д. Ја мислим да ово не би требало општина да плаћа, него којима се те ствари предаду. Св. Боторик. Са свим је умесна примедба г. Милојевића. То се свуда практикује. Предселник. То онда можемо да наредимо, да сви уиравници пазе на то, а овако, кад би остало на Фамулузе онда би можда више плаћали, н<гго што имају плате. Св. БоториК. Треба о томе донети дефинитивпо решеше: да се сви прозори који се разбију, ааписују.

Председник, Дакле, одобравате ли ову лицитацију? („Одобравамо"). Св. МилојевиК. Али с тим, да се прво оправљују општинске зграде, па онда приватне, док комисија не сврши свој пасао. („Врло добро") (Свршиће се)

ОДБОРСКЕ ОДЛУКЕ У седници 17. Сеитембра т. г. општински је одбор донео ове одлуке : 1.) Да се у ванредним бројевима отштампају нагомилани записници одборске радње, на што да се може учинити додатак цени по коју штампара израђује сваки редовни број општинскога листа; и да се у будуће у првоме броју саопштавају одлуке одбора из последње седнице. 2). Да по интерпелацији одборника г. Милорада Јанковића за што онштинска стока није за три дана рањена, учини нредседништво извиђај. 3). Решено да се калдрмисање Министарске улице по новој нивелети, одложи на пролеће и држата лицитација за калдрмисање одбаци,; а да се за сада изврши најнужнија поправка на начин како одреде г.г, К. Главини^ и Гргур Миленковић што ће Суд имати да усвоји и изврши. 4). Одложено грађење калдрме до на пролеће, у улицима : Призренској, Сарајевској, Сјеничкој, и Фрушкогорској. 5). Усвојена лицитација за откопавање у улици „доње градско поље". 6). Решено да се сазове општински збор ради решења молбе грађана да у вароши буде седам пијаца; а какво питање да се предложи збору на решење, да Формулише комисија која је проучавала пијачно питање, са председништвом општине с тим да и дан одреди. ПИСМА ИЗ Р7СИЈЕ (Париском „Солеју") Петроград 9. септембра 1888 Ево и јесени — вечно ране јесени — на ладном северу нашем. У целој царевини школе су отпочеле, а средња класа петроградска — трговци и чиновници — сели се под зимске јој кровове и враћа у нрестоницу, остављајући са собом све дивне летњиковце који ју окружују. „Острова" су такође опустила, а на зеленој трави њиховој повија се тешка магла септембарока. Чак и у „Новој Деревњи", до скора тако живој и веселој, лишће је опа-