Beogradske opštinske novine

I , / „

БРОЈ 39

У ИЕОГРАДУ МЕДЕЉА 13. НОВЕМГ.РА 1888 ГОД.

ГОДИНА VII.

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

ИЗЛЛЗИ НЕДЕЉНО 1ЕДЛЕП7Т НЛ ТЛБЛК7 Цена за Србију: НА ГОДИНУ 0 дин. 8А II0.1 А ГОДИНЕ 3 ДИН. ЗА СТТАЧК ЗКМуБК НА ГОДИНУ .... 9 ДИН.

УРЕДНИШТВО и ДДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТкНСКОГ СУДА

Цена је огласима (! дин. пара од прсте Претилату ваља слати уаутницом на оаштипски суд а све коресподенције на уредника РУКОПИСН НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. Н-плаћена писма не примају ое.

1 I И..11И..1 'I,■ .

"" : 1Ц1"1Ц1"1Ц1"""' """ЧЦ|1"Ц|11 1 Ц|||"""""" -»'||||1'Ч||1'Ч||1'-'""

ГРШНСТВУ ВАР. БЕОГРАДА

Указом Његовога Величанства Крал.а Ср^ије Милана Првог од 14 ов. мес. одређени су избори народних посланика за сазвану Велику Пародну Скупштину, и гп се избори имају извршити на дан 20. Новембра ове 1888. године. На основу тога, и сходно 25-ом члану изборнога закона скупштинског, Суд општине београдске позива грађане варопш Веограда да 20. Новембра т г. дођу у општинску кућу на

ради избора

ИЗБОРНУ СКУПШТИНУ ОСАМ ПОСЛАНИКА ЗА ВАРОШ БЕОГРАД

за Велику Народну Скупштину која је сазвана за 1. Декембар ове године. По члану 27-ом изборнога закона, скугпптина за нзбор народних посланика, отвара се тачно у осам часова изјутра одре^епога дана. На скупштинп за избор носланика има право гласа сваки срггски грађањш који је пунолетан и плаћа држави грађански данак на имање, рад или приход; а грађански данак сматра се да плаћа онај, који по закону о непосредном порезу не гглаћа мање од 15 динара на годину (чл. 46. устава чл. 17. избор. закона и чл 9Г>. зак. о неносредном порезу). Члан 18-ти изборнога скупштинскога закона, не даје право бирање онима: а), који стоје код другога у служби, под платом или издржањем а по закону о непосредном порезу плаћају испод 15 динара данка годишње; б), који су осуђени због злочинства, за време докле се не гговрате у права ; в), који су осуђени због преступа, који доноси губитак грађанске части, за време док граје губитак права ; г), који се налазе у затвору или нритвору судском због злочинства или преступа, поменутог у тачци 3. и 4.; д), који су судском нресудом осуђени да су злоупотребом своје власти, претњом, поклоном или обећањем поклона за себе или за другога радили, да за посланика изабрани буду, или за које се докажо да су свој глас продали — за време, докле је пресуда одредила ; ђ) којима је стециште отворено, до свршетка ; ж), који су под старатељством ; и з), којима устав ('последња тачка 48-ог члана) забрањује бирати. Сваки пуноправни бирач може бити изабран за народног посланика, ако још има и ових услова а), да је навршио 30 година ; б), да плаћа годишње преко 30 динара у име непосредних пореза и в), да не спада у изузете чланом 48-им устава земаљског. Гласање ће отпочети у 8 часова изјутра и трајаће ненрекидно до заласка сунца, а тада ће бирачки одбор, и ако сви бирачи не буду дошли и гласали, но члану 33-ем изборног закона скугпптинског, решити и огласити да је избориа скупштина свршена. Сваки бирач може само лично дати свој глас. По закључку седнице општинскога Суда од 20. Октобра 1888. год. у Београду. АБр. 862.

Деловођ СПАС0 ХАЏИ-РИСТИЂ

Председник оиштине београдске ЖИВКО КАРАБИБЕРОВИЋ

113. Право гласа на изборној скунштини и поред свих испуњених услова, може имати само онај грађанин који је у азбучни списак заведен раније од дана избора скупштне. Према томе треба свакп бирач, који мисли користити се бирачким правом, да до дана скупштине узме из благајног одељка, сам или ггреко другог, број под којим је заведен. Тако ће и брже гласати.