Beogradske opštinske novine

„Црочатај шта ту шше иа ћеш све оно саЈмнои разумети.'Го, рекав. Грацијана и душу испусти. 1 У забуни која настаде Путуник оде на другу страну ове несретне ватре свето-јованске. — адн само да сигу није прочита шта на оној изгуасваној хартији пише. „Ти ћеш бити узрок несрећи твоме мужу" ? ,Дакле, за то је она куршуме нримила н за то ннје за мене ни поииа — да не буде узрок мојој несрећи. Ади ја нећу бити несрећан". И нпје више ни био. После неколико часова — кад се свето-јованска ватра угасила, светина разишла, н над Сент-Етјеном поноћни мрак ухватно — несуђеник Грацијанин, Путуник, скочи у Адур" Пр. К. Ц

ЧЛАНОВИМА И ПРИЈАТЕЉИМА „УЈЕДИЊЕНЕ ОМЛАДИНЕ" Управни одбор „Уједињене Омладине" у тежњи, да приђе блнже остваривању дружинскога задатка, између осталих покушаја у томе правцу, покренуо је био и часоиис »Омладпну." Са каквим се тешкоћама имало борити и какве препреке савлађивати, те да се часопис „Омладина" одржи, појамно је за свакога, који иоле познаје наше прнлике у Србији. Ну, иокрај све добре воље и наше заузимљивости, глас „Омладине", за време угушен је оном истом мером, која у нас коси обичко сваку књигу, иза које не сто.ји нотнора државе или какав јак фонд . Неуредна уплата претилате вересија, — обуставила је издавање „Омладине". Па ппак, одбор није малаксао на иуту добре воље н тврде решености, да уложи св\' своју снагу ради одржања часониса „Омладине". Није малаксао само за то, што је из дојакошњега рада увпдео, да такав часоннс може опстати, развијати се и напредовати, н уз најобнчнију нрииомоћ чланова и иријатеља „Уједињене Омладнне". Услед тога одбор је на последњој седннци одлучно: да се предузму све нужне мере, како би се најбрже дошло до нанлате вересије и осталих дружинскнх примања, да би се могло што нре наставитн издавање „Омладине". У тој цељи одбор се овим обраћа свима члановима „Уједињене Омладине", свима пријатељима, и свима протплатницима „Омладине" и моли их лепо: да сваки свој дуг што пре пошље дружинскоме благајнику г. Пери Павловићу, књиговесцу на варош капији. У местима где постоје дружннски пододбори, д\г се може платити благајнику пододбора, а у местима где нема пододбора ваља слати овамо, или предавати овлашћеноме лицу које буде дуг потражнло. Од заузпмљивости чланова н пријатеља удружења и нријатеља „Омладине" зависи, да се што пре појави „Омладина" и да удружење одлучннје коракне напред у своме развијању и јачању. Нашн чланови и пријатељи не треба да смећу с ума, Да је у реду узрока, ради којих је „Омладина" обустављена за време стојао и тај узрок, што је покрет око иромене устава прпвукао на се пажњу целе зем.ге, и да се пред њим морало за часак устукнути; али, кад се тај покрет оличио у дело његова устава, који треба да пам подјемчи шире слободе, онда се може очекивати, да ће и „Омладина" од јако моћн у много јачој мери испуњаватн ону потребу, којој е правцем својим намењена.

За рад тога, пријатељи, ваља н внше помоћи, и мн се уздамо да нам је нећете ускратити. Упис у чланство отворен је за 1889 годину и може се свак уписатн у Београду, код благајника г. Пере Павловића, књиговесца на на варош капији, свију чланова управног одбора; г. А. Нурића, књижара и г. Мих. Банковића, шпедитера на Сави. Ио местима где има пододбора код управе пододбора. Места која немају пододборе могу га образовати на овај начин: Члан 5. Члан друштва може бити свако лице, каД иснуни један од услова из чл. 6-ог ових иравила. Члан 6. Чланови су: а., утемељачи, који у један нут или најдаље у року од године дана уплате шест динара једаниут за свагда б., редовни који улажу годншње по три динара. Члан 7. Оставља се могућност, да једпо нсто лице може бнти утемељач и редован члан, али са нравом једнога гласа на скупштинама. Члан .8 Свп чданови имају једнака нрава на учешће у свима одлукама на друштвеним зборовима и на бесилатно посећнвање књижннца, читаонице и јавних нредавања. Чдан 17 Меснн ће се пододбори образовати по могућству у свима местима по унутрашњести Србије, и то, чим у јсдном месту буде најмање пет чланова. Они ће се сматрати као привремени месни подоа,бор, који ће радити до прве месне редовне скупштине (чл. 8). Члан 18. Месни се иододбори састојатп из преседника, бдагајника посдовођа (који врши дужност књижничара) н 4. до 6. одборника. Дојакошњи чланови удружења моле се, да улог за ову годнну положе што пре. Унравни Одбор „Уједипене Омладине".

ОБЈАВА.

Суд ово општински обзнањује свакоме, да је на продајујагањаца одређена марвена пијаца, и да ће се од 17. ов. мес. наплаћивати за ошптину такса од 0*50 дин. за свако продато јагње од свију пиљара, шиекуданата иди сељака којн стоку на комад кунују, па је тако препродају. Ко се ухвати да противно уради, казниће се као кријумчар. Трговци иди сељаци, који стоку чоиором на пијацу дотерују, па је на комад продају, иеће ндаћати ову таксу. Од Стране Суда општинског 15. Фебруара 1889 год. СБр. 1536. У Београду.