Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 7

УБЕОГРАДУ НЕДЕЉА 26. ФЕБРУАРА 1889 ГОД.

ГОДИНА VIII

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

'ЕЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕЛАНП7Т НА ТАБЛКУ Цена за Србију: ■ • • 6 дии. • • • 3 дин. • • • 9 дин.

НА ГОДИНУ ЗД ПОЛА ГОДИНЕ ЗА СТРАНИ ЗЕМЉК НА ГОДИНУ

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈД ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТЕНСКОГ СУДА

1!,ена је огласииа (» дин. пара од врсге Иретилату ваља слатп уиутницом иа оаштински суд а све коресиодепције на уредника РУКОПИСИ НЕ ЗРАЋАЈУ СЕ. Напланена писма не примају се.

С Р Б И! Прп растанку своме са великом уставотворном скунштином, Ја сам чам преко ваших иаабраника наговестио да нов уетав нашој милој и драгој отаџбнни дајем, не себе, већ сина и Србије ради. Данас је настао час да своју мисао народу објасним, да дам сљедства својој веК од дужег времена утврђеној намерп. За ову искрену и посљедњу реч као Вдадалац народу Своме, данашњи сам дан изабрао, с тога, што је то за Мене једна од оннх успомена на светле тренутке, када сам иомоћу вашом, Срби, уснео да у државном животу Србије своју владавину обележлм новом земаљском тековином. Седма се година навршује како сам се вољом вашом и признањем Евроне узвисио на краљевско достојанство, а двадесет је прва скорим, како по нраву рођења свога п земаљских установа седим на престолу својих славних предака. За то време радио сам колпко сам умео, знао и могао, свакад само у цељи, да послужим обновљеној Српској државној мисли, утврђеној садашњости, осигураној будућности. У унутрашњој политнцн земаљској имао сам јасан н одређен нравац, да Србији дам облик, установе и користн модерне Евронске државе. У де>етнајстом веку рођепа држава и не може н не сме себе ради друкчије, она се мора руководити к' напретку, култури и цивилизацији, ма с колнко жртава то било скопчано ; п то вам у овом часу, у ком се моја улога свршава, ионавља из дубипе душе вама захвалан н одан вам први Краљ. У првнм годинама моје владавине у спољној нолитици ишао сам иутем сходнпм за остварење једног од народних идеала, његове незавнсностп; носле Верлинског уговора Србију сам водио нутем сходним да стечену н Европом врнзнату незавнсност учврстнм, путем иоштовања воље Евроие, поштовања општчх н наших међународинх уговора, путем у ком би јасно била обележена тежња Србмје да она хоће н треба да буде на Балкану један живаљ реда и мира. Нај сходнијп иачин за то бно ми је : трудити се да задобнјем пријатељство и иотнору сила интересованнх да одрже стање створено Берлпнскпм уговором и мир Евроне. Односп Србнје су данас тако уређени, да сам дубоко уверен да ће се она само корнстити радом Мојим, иродужујући и усавршавајући га.

С Р Б 11, Владавина је Моја бнла бурна и обележеиа п унутрашњпм п спољним борбама, у једнима н другима, и усиесима и неусиесима. Суђено мн је бнло да будем ваш вођа у часовима тешким и оиасннм. Свој рад као владалац остављам оценн новеснпце, а вама од срца благодарим на нотпори, коју сте ми указивали. За успехе вама хвала и слава, а за неуснехе нека на мени лежп одговорност. У тим борбама, као и у мучиим данима, које сам као човек имао да проживим пстрошно сам своју снагу. Две периоде моје владавине су окончане: нрва сиољним тековинама, друга великом уставном реФормом. Нова ера захтева снаге за рад. Не осећам се моћан потребама њеннм да одговорим: немам нрава да то и нокушам ни према Србији, коју сам љубио и коју љубим, али која даиас нотребује не само љубави већ и оног иолета за рад озбиљан, прнвредан и плодан, ви према сину евоме, нн ирема Европп, која ме је обасинала својим симнатијама и којој остајем дубоко захвалан на толиком благоволењу према менн н народу моме за в])еме моје владавине. Последње своје наноре осећање дулсности н родољубља налагало мп је да уложим у делу стварања новог усгава. Њим сам утврдио мпр ред и спокојство у земљи, иоложно сталну основу за њен развитак и напре/,ак. На политнчким иартијама, које можда нису свакад мој рад, моје тежње разумевале и цениле, лежп данас дужност, да, поштујући нов устав, дело земаљске интелигенције као и слободног и законитог споразума између народа и круие, даду доказа о своме родољубљу, о својој државничкој мудрости и радом својим оправдају поверење народа. Ако сам према унутрашњим политичким струјама грешио, нек је при овом растанку са њима Мени од Бога просто, а ако су оне према мени грешпле, нек им је од Мене просто. У будућностн, драговољно са престола сншавши, далеко од сваке нолитике, у земљи или ван ње, трудећи се ио праву и дужности. коју Ми Д а је У став - А а од свога сина СТВ0 Р ИМ А ° бр0Г владаоца ' Ја ћу битИ ПрВИ И НајВврНИЈИ И °" давик Његовог Величанстиа Краља _\ дексан ЛР а