Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 22

У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 11. ЈУНЛ 1881) ГОД.

ГОДИНА VIII

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

1.

1ИЗЛАЗИ НЕЛЕЉКО ЈЕДАНП7Т НЛ ТЛБАКУ Цена аа Србију: ИД ГОДИНУ 6 дин. ЗА ПОЛА 1'ОДИНЕ 3 ДИН. ЗА СТРАНК ЗЕМЉЕ НА РОДИНУ .... 9 ДИН.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Цена је огласима (> дин. пара од врсге Лретилату ваља слати уиутницом па оиштински суд а све коресиодечције па уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ. Наплаћена писма не примају ое.

СЛУЖБЕНИ ДЕО САСТАНАК о^бора општине београдс^е (По стенограФеким белешкама). држан 27. Анрила 1889. год. у Београду. Почетак у 6 часова по подне

Прпсуствовали: Председник г. Ж. Карабиберовић ; Чдан Суда г. К. Томић, одборници и заменици: Св. Зорић, Ђока Николић, Илнја Цветановић, Др. Марко У1еко, К. Петровић, Н. X. Поповић, Јов. Ђурић, Милош Обркнежевнћ, Жив. Бугарчић, Раденко Драговнћ, Ђорђе Новаковић, Никода Мнлишић, К. Главинмћ, Свет. Карапеншћ, Хајнм Азријел, Јаков Бајлони, Дим. Ђорђеинћ, Станко Петровић, Ник. Вулковић, Дим. Ћирковпћ, Милорад Јанковић, Свет. Боторнћ, Бидоје Биторовић, Никола Р. Поновић, Мндан Ж. Маринковић, Ннк. Михаиловић и Др. Ђ. Днмитрнјевић.

Садржина : 1.) Решавање о буџету; 2.) Иредлог за пропис нравила о свима дужностима оншт. лекара ; 3.) Предлози : а). да се оишт. лекарима нареди да строжије ирше нреглед жипотиих намирница и б.) да се установи место општ. хе.мичара.

Председник. Састанак је госнодо отворен. Молим вас изводте чути протокол посдедњег састанка. Секретар чита протокод састанка од 24. Априда т. г, Председник. Има ди ко да примети што год на овај протокол ? (Нема) Молим вас ире него што бн дад>е на дневни ред прешди, мој друг и члан суда г. Томић има да вам учинн једно саонштење. како бн према закону могди донети решење ваше, јер од 1. идућег месеца ми ћемо моратп да издајемо плате нерсонаду онако како буџет гдаси. (Излази из седнице). Члан суда К. Томип. Господо, претрееајући буџет за ову рачунску годину, одбор је решио већнном гласова да се пдата председнику онштине сведе на 8000 динара. Ја сам у одбору бранпо мишљење противно таквоме решењу, доказујући, да но ностојећем закону ннје бндо могуће да се сада такво решење доноси. Но сад суд цео сматра за дужност, да то нитање о ндатн председника још једаннут изнесе на решење. Закон даје право суду да, кад одбор ренш пеку ствар нротивно закону, поиова иету одбору на решење изнесе. (Чује се: Је ди се жалио г. председник). Није се жалио, него се сад нзноси ово питање понова да га решите, па ако остане такво решење, којим се не би задовољио, он се може жадити. Р. ДраговиК. Што се тиче пдате председннкове и ако смо решнли да се смањн, она опет мора остати по старом, до год се то решење не одобри од стране г. министра.

Члан К. ТомиК. Знам, али мн смо ради да од 1. Маја регудишемо илате нерсоналу но овом повом буџету п ако он још није био нред г. министром. Ж. БугарчиК. За прошдих 6 месецп сав нерсопад иримао је илату према дањском буџету. С тога бп требадо донети закључак да од 1. Новембра не сме да се издаје плата која је у буџету, ако буџет за ту годину не буде свршен до 1. Новембра. Н. X. ПоиовиК. Ја држнм да онштински суд мора да се унравља по старом буџету до год се нов не одобрп. Члан К. ТомиК. То стоји. Но пошто у овом новом буџету који се још решава, има иовлх нозицнЈа, има укннутих звања II сведених нлата, то ми мнсдимо да од 1. идућег месеца укинемо сва звања коЈа је одбор укннуо н да издајемо ндате као што је одбор решпо. Иначе бп чиниди и даље веће издатке но што је одбор одобрпо. С тога н износим ово нптнње у опште о свпма сведепнм ндатама и укинутнм звањима, а и о ндати г. председника, па одбор нека нзводп решитп. На сдучај ако се не бп овакав буџет одобрио, онда би додније издади оно што што би сад задржади нрема сведеним ндатама. Ж. Буга.рчиК. 1'осподо, истина и Ја сам био одсудно за то да се сведу на мање ндате ианшм кметовима, на п нредседннку, који има занста врдо веднку пдату. Но Ја сам рачунао ово : да се нде нрн решавању овога буџета с рубрике на рубрпку, па да се нраве уштеде свуда где год се може и где год су веће плате. Ади пошто смо видеди да се није могдо у томе уснети, онда изгдеда ова ствар незгодна. Осталим кметовима као кодегама г. председника ннсу умаднде се плате а председнику самом се умањује. То би изгледадо да смо ми партијски радили, на с тога мислим кад Је г. нредседник тодпко време нримао ову ведику пдату нека му, остане и за ових 5—6 месеци, а носде ћемо, кад дође да важи нов закон о опшгпнама, ми сами уредити ту ствар онако како треба да буде. Ћор. ПоваковиК. Ја сам, господо, н пре говорио да се ндата нредседнику за сада не може смањивати. Сад но што се ово нитање наново иокреће нека ми се дозводи не солико речн. Пре свега ево да ирочитам чл. 43 оишт. закона. У том чдану се одређепо каже да суд општиискп може поиово пзнети једну ствар на решење (чита чд. 43) Према овоме како се сад ноново ова ствар износи, онда но њему треба то нитање ставити надневннред ид. седнице. (Бичу: врдо добро — прима се то). Ј. Бајлони. Кад је решавапо о платн нредседниковоЈ, ја сдучајно нисам бно у седннцп. С тога сад се п ја сдажем са г. Новаковићем даову ствар одложимо за идућу седницу, јер није ствар такве нрироде да се мора хитати, а међутим има нашнх другова који су о тој ствари решавали, ади их данас нема овде, нити су знади да ће се о овоме да решава. Ствар је таква, да о њој треба размислити. Што се тиче мене ја сам убеђен, до год су старе придике, док сгоји са