Beogradske opštinske novine

183

В И Д О В —Д АН 1389-1889

Данас је сав српски народ устао на ноге да се са осећањима туге али и са осећањима народнога поноса, поклони спомену косовских јунака. Данас, на петстотинити годишњи дан битке косовске, сва се Србија обукла у црно али свечано руво; и као уцвељена мати она сузе лије, али се уједно и јуначком својом децом поноси; цвећем обасипље гробове њихове, али с достојанством погледа око себе и с надеждом гледа у будућност народа српског. Велики је ово дан. у који народ српски осећа потребу да се прикупи сам у себе, да се на помену Косова и поучи и охрабри. Да се поучи, јер је заиста велика наука, коју Косово свима народима, а пре свега сриском народу даје, наука: да и најсјајније јунаштво не може да спасе отаџбину кад црв неслоге и себичности њено срце подгриза. Да се охрабри, јер народ један који је имао косовске јунаке, и народ један који је ево и данас након пет стотина година од Косова жив и пун свести о своме достојанству и о своме народном задатку, такав народ заслужује да има сјајну будућност и такав народ никад не може да пропадне. Са оваким осећањима српског повоса и родољубиве наде, данас ће мисао свакога Србина, да лети ка Косову и к старој престоници кнез Лазара. С таквим осећањима и Београд, престоница обновљене краљевине српске, поздравља своју старију славну сестру, престоницу кнеза Лазара. Крушевац је имао славу да испратикнеза Лазара и његову војску на бој на Косово, да јуначком смрћу својом запечате љубав своју к отаџбини. Крушевац је имао тугу да види сузе царице Милице и њених кћери, и да прима у своје зидине одјек жалости, која се по целој Србији разлегала за јуначким синовима који на Косову за њу изгинуше. Данас, Крушевац има утеху што види како'се погледи целога народа упиру са Косова на Лазареву престоницу и са ње на Косово. А нова престоница српске обновљене краљевине, ево грли духом стару престоницу Лазареву; с њоме заједно пролива сузу туге, захвалности и поноса на кивоту кнеза Лазара и његових јунака,. с њоме заједно заветује се на славним гробовима косовским, да ће љубављу и верношћу стајати уз нресто Краља

Српског, да ће с њоме заједно давати пример родољубља, радити на слози и јединству браће и на напретку отаџбине. Заједно са свом Србијом, престоница данас узвикује: Благо нама што имамо косовске јунаке, да се њима поносимо и да. се на њихово родољубље угледамо ! Слава косовским јунацима ! Слава! Слава !

Општинске вести Представниии. На светковини косовске петстогодишњице у Крушевцу, и при миропомазању Његовога Величанства Краља Александра I у Жичи, учествоваће од стране престоничке општине председник општине г. Жшко Карабиберовић са одборником г. Светозаром Караиешићем. Они су уједно и чланови главног приређивачког одбора. Свечана седница. Свесна свога положаја и дужности према народу, престоница данашње краљевине српске старала се увек до сада да на олтар отаџбине од своје стране доприноси све што може. Па и данас, кад српство тужним споменом прославља петстогодишњицу славне и витешке косовске битке, гтрестоница жели да једну црту више уреже у споменик славе српскога народа. У то име, представништво њено држаће данас у општинској дворани свечани састанак и на истоме према закључку конФеренције од 12 ов. мес. донети одлуке, којима ће од сада значај 15. Јуна 1389-те и успомена на-њ бити крепљенб, тога ^ана сваке идуће године. Веседа. На данашњем свечаном састанку општинскога одбора беседиће одборник г. Милован Маринковић, професор Прилог. Уз овај ванредни број иде као прилог у засебним броширама и говор г. Јована Драгашевић. који ће држати данас по подне у Крушевцу, после положеног темеља споменику Косовских јунака. Ванредни број. У првоме идућем броју, 20. ов. мес. донећемо извештај о данашњем свечаном састанку општинскога одбора.