Beogradske opštinske novine

ГОД.

ГОДИНА VIII

великог цара, а под Вукашином, који по бегству Урошеву седе на царски престо, а који и по својој властитој држави први на ударцу бијаше. Пораз на Марици би<> је у правом смислу речи катастроФа за српски народ и његову царевину. У таласима брзе Марине утопила се пезависност царства српског, и пола царевине поста васал новом иобедноцу, а борце на бранику царства окропила је и прелила и царска крв. Даљи крајеви, који нестигоше на браник отаџбине, забринуше се сетно и озбиљно, и стадоше један уз други ближе и чвршће, да с Лазаром, господаром северних крајева велике царевине, као сада представником целе државе српске, бране раскомадану и пола потлачену царевину. И заиста олуј није се зауставио на Марици и брзо стиже на Ситницу, на Косово Парод српски осети да му мрети ваља. Све, што се витезом звало, окити се светлим оружјем и стаде на браник отаџбине, части. поноса, живота народног. И борба бијаше страшна. Две силе из два различна света, две вере са два различна начела, две воље са две различне цељи — стадоше једна према другој, да оружјем нресуде чије ће бити царство. Битка је била очајна и величанствена. С једне стране борила се слобода народна, а с друге премоћ освојна; с једне стране смерна вера хришћанска, ас друге гордо мухамеданство; с једне стране одржање драге иостојбине, а с друге пшрење нове домовине ;

!Е НОВИНЕ

Цена је огласима <> днн. пара од нрсге 'ретилату ваља слати уиутницом на оаштинскп суд а све коресиоденције на уредника РУКОИИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. Наплаћена писша не примају се.

Поповић, К. Д. Гланпнпћ, Г. Миленкоћ, Ст. Петровић, Н- Г1. Михајловпћ, М. Видаковић.

да ее цепахлебу спусти; 2.) Решавање о буџету.

Писуствовали: Иредседник општине г. Ж. Карабпберовић, члан суда: г. Коста Томић, члгнови одбора: г. г. Н, X. Поповић, Г Б. Николић, Јов. Илић, Ј. Ж. Ђурић, М. Јосимовић, М. Велизарић, К. Петровић, Д. Т. Вељковпћ', Др. М. Т. Леко, Н. Д. Кикп, Св. Милојевић, X. Д. Азриел, Н.

лим вас господо, састанак је отворен. »л предпоследње седнице која се односи 27 Априла. (Секретар чнта). да прпмети? (Нема) ротокол редовног састанка од 1 Маја. [римети па овај протокод? — (Нема) >ажи уверење од суда оишт. београдске [ стању некпх лнца. Молнм чујте имена . чпта) За Даницу жену Орешковића Јладања доброг, стања средњег; — за пзјављено непознат, за Зорку Петроу — изјављено: непозната, за ЈосиФа {љено: доброг владања и доброг стања. одо, Уирава вароши Београда носдала ст оиштини односно цене хлебу. зследњи пут тражнла од онштине,,.да :оме, одбор је казао, да цена хлебу з: јкнта 1Г50. брашна 16-50. Дакле ке и у житу н у брашну од .'/, дннара 1д ваша је ствар да ценнте. 1а мнслнм кад је одбор свагда досад -15 процента, да би требало и сад р је разлика у цени жита п брашну пуштена много. Ја како сам уверен 1 радили. Нпсу нншта моглп заслуостане цена пста. Ја сам за то. фавник каже, да је велика разлика, ! тако велнка. 1ћ. Решавање н одређпвање цене хлебу Како се радило до сада, нпје рађеео вао онај ко је властан да их одређује час кметовн. Једаинут се пнта за то нита. Госнодо ја мислнм да је крајње пптање расчисти. По мо.ме мпшљењу на земљиште закона ко.јп кагке, да 1Д у закону стоји да је то прано од— ,о нредседннк да дозволн да другп "одређуЈе цеие хлеоуТ Иредседник. Зар вп хоћете да се борим с властпма. нзволте иидпте шта о томе закон каже. (Секретар чита). Дакле одбор нма да да само своје мнење а ништа впше. Ја сам једанпут добно укор само за то: што сам у корешподенцпјп погрешно казао: да је одбор решно опо и ово, а требао сам да кажем: да је одбор дао мишљење.