Beogradske opštinske novine

БРОЈ 28

У КЕОГРАДУ У НЕДЕЉУ 16. ЈУЛА 1889. ГОД.

ГС.^ИНА VIII

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

1ИЗ.ИАЗЕ НЕДЕКЕО 1ЕДЛНП7Т НА ТЛБДК7 Це-на ва Србију: 'ВА ГОДИНУ - о дип. :«А 110ЛА 1'ОДИН.Е - 3 ДИН. ■*5А СТРАИЕ ЗЕМЉЕ ИА ГОДИНУ .... 9 ДИИ.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Цена је огласима (> дии. пара од врсте Иретилату ваља слати уиутницом па отитински суд а све коресподе-ниије па урелника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. Наплаћена писма не примају се.

1 ».тиЛкАж,

||"||||' """"шшцучг' """""

РДДЊА ОПШТИНСКОГ ОДЕОРА САСТАНАК ,©4бора општине београдс^е (По сгенограФСким белешкама) д(>жа,н :{. Јуна 1889. год. у Београду. Почетак у 6 часова по подне

Присуствоиадц: Председнпк општине г. Ж. Карабнберовић, члан суда; г- Коста Томић, чдгнови одбора: г. г. М. V. Маринковић, Ђ. С. Новаковић , Н. X. Иоповић , Д. М. 'Борђевић, Н. Вудковић, М. Д. Јанковић, С. Петровић , Н. Л. Милишић, Н. Крстић, Ж. Бугарчић, М. Јосимовић , Г. Миленковић, II. Д. Видаковић, К. Д. Главинић, Днм. Т. Вељковић, Ј. Ж. Ђурић, С. Зорнћ, Др. М. Т. Леко, М. Ј. Марковић, В. Виторовнћ, Г. Јосииовнћ и Ј. Илијћ.

Садршина: 1). Предлог за гра[|ење: основних школа, варошког Суда и кланице; 2.) Нивелисање доњег дела »београдске улице 1 ,; 3.) Молба М. 0. Марковића и комп. да ирево општ. земљишта ишнама добију везу парног млина са жељезничком станицом ; 4.) Избор комисије да прегледа планове регулацијоне сигуације и нредложи нотребна иреиначења; 5.) Избор комисије да проучи чонуду за »Тамис« ; 6.) Калдрмисање и, нивелисање Пријепољске улице; 7.) Нитање о својини земл,ишта »Даудановог шанца* ; и 8.) Цепа хлебу.

Председник. Састанак је отворен. Изволте чути нротокол чрошле седнице. (Нрочнтан). Има ди ко год ириметити што ? (Нема). Живан БугарчиК. Ире него што би нрешли на дневнн ред, ја би имао неколико речи да калсем. Председник. Изволте госиодине. Живаи БугарчиИ. Ја читајући ире неки даи „ Днечни Лист ," видим једиу критику иротив нредседника иашег. Ако је то иисао који од одборника , сматрам да то ннје леио. Тамо се на чисто изјављује као неко неноверење нредседнику и тврди да је то и одбор учинио. Мислим да нредседиик оиштине није заслужио, да се може когод титратн с њнм. Виделисмо у тој седници из говора г. иредседника, да Је он позивао Финансијску комисију, а што чланови њенп ни су дошли, та ваљда ипје он крив зато. Виделисмо да је критика нека била и о томе, што је он разшггивао за нован, који је иотребан оиштини. Ја сматрам а сем двојице иитерпеланата осталн одборници задовољни су с тнме што је се на свој начин трудио наћи новац јевтинпје, са мањим интересом. Такав рад ннје штетан већ користан но оиштину, јер је баш главна брига и дужност г. председннка да у томе успе а наше да даље решавамо. Он није то сам решио, него раснитује, а

одбор ће решити кад он као меродаван за '10 нред одбор изнесе. Дакле госнодо ја сматрам да то ни.је леио и иоштено кад се у иовинама пише оно што у сединци није било. Милииоје ЈосимовиИ. Ко вам је казао, да је то који од одборника ппсао ц како ви можете овде нанадати на одбор због неке нотпце која је у новипама изашла ? Оваквом разговору овде инје ни најмање место , нитн ми можемо претресати све шго се по новинама шше , те с тога предлажем да се преко овога пређе на дневни ред. Чредседннк. Ја вам господин одборниче благодарим, што ме узнмате у заштиту а надам се да ће ме и цео одбор узетн у заштиту, јер о неиоверењу ниЈе било ни речи. (Тако је)' Што се тиче осгалог, и самог зајма , мислим да сад не треба о томе говорити. Да сам нак знао да ће те о мени водити реч , ја би вас молио г. Бугарвићу да неговорите. Време ће показати како је у ствари. Др. Марко Леко. У томе чланку пе стоји, да је председинку пзјављено Формално неповерење, него као нека врста неповерења, а тако је у ствари и бнло. Милован МаринковиК. Оставите то на страну модим вас. Имамо ми важније нослове за рад. (Врло добро). Предсе&ник. Молнм вас, ја мислим да ту нпје бнло неповерења. Кажите ако јесте ц Ја онда знам шта треба радити. (Ннје.) Најносле ако ћемо одговаратп свакад на та погрешна допошења новинарска, намерна или из необавештености, онда нам неће ни нреостати времена за стварнп рад. Молпм вас да пређемо на дневни ред. Чујте траже се уверења. Секретар чита : 8а Душана Гавриловпћа из Сомбора, Велимира Миковпћа из Ужице и "Борђа Јовановпћа из Рашке. Изјављено : непознати. За г Борђа Живковића бив. кмет. иомоћника. Изјавл>ено : владања доброг, стања прилачног. За г. Алексу Стојковића бив. дијурнпсту Министарства Финансије. .Мзјавл,ено : ненознат. За г. Иетра Периновића инсара Унраве вар. Београда. Изјављено : владања доброг, стања сиротног. Председник. У једној седници одбор је ставио мени у задатак, да кад год нађем да је цена хране ншка пли већа, да пред одбор изнесем, те да би се нрема лебарима знали управљати односно спуштања и дизања цене хлебу. Ја вам сада не би још ништа износио, али је то сада иолиц. власт покренула. Изволте чути извештај нашег контролора. (Прочитан). Сад је дакле брашну цена просечно

15

и за то држим да би могли спустити цену леба са

Једном паром. Пера ВидаковиК. Може се спустити са две иаре. Председник. Много је са две наре. Живан БугарчиК. Ја мислим обратно. Види се дарана не иде добро и за кратко време мораћемо опет подизати цену, а за тако кратко време не треба снуштати цену.