Beogradske opštinske novine

280

4, Петар сии Кузмана Арадског н Матере Милице 5, Јован син Милоша Николића кројача и Матере Јелеие 6, Милош син Јовапа Појића кројача и Матере Јелисавете 7, Милан син Ђорђа Л .азаревића надничара н Матере Ленке 8, Стеван син Милована Радојкомнћа и Матере Милиде 9, Јован син Алексе Јовановића слагача и Матаре Еатарине 10, Светнслав син Стевана Николпћа надничара н Матере Василије 11, Драгољуб син Стевана Томића ганајдера и Матере Христине 12, Милан син Живана Петровића бандиста и Матере Настасије 13, Ђорђе спн Дамњана Живанчевића кочијаша и Метере Катарине 14, Душан син Димитрија Стојановића кочијаша 15, Александар син Филипа Рисјанског надничара 16, Коста син покојног Јакова Савића бив. жандарског офпцира II. Они који мајку имају а оца немају 17, Милан спн покојног ТриФуна Станковића трговца Матере Зораиде 18, Драгутн син иокојног Радована Узуновића обућара и Матере Јованке III. Они којима је мајка позната 19, Димитрије син Милеве кћери Стевана Јовановића терзије 20, Милан син Милице кћерн Нпколе Живановића 21, Ђорђе син Катарине кћерп Јована Богдановића ледера 22, Игњат снн Ане Цветковић 23, Милета син Живане девојке 24, Драгугин паходчс 25, Мнлорад , Сем горе именованих, иозивају се такође и сви они који су овде у Београду 1869-те годппе рођени да одмах предстану суду ово-онштинском, који још нису предстали, како би се могло регрутовати за сталнп кадар. У противном случају, ко се не нријави сада, служиће познпје три године без изговора на његово стање. Од стране Суда ошптипе вар. Београда 10. Јула 1889. Б. Бр. 1870.

ДРУШТВО СВ. САВЕ

рсмо^љубима и пријателвима српсЈ^е мис^аи и српс ^ог јединства Друштво Св. Саве, којега вам је племсшгги циљ познат, има данас ове две пажне установе : 1. Свет:савску школу — вечерн.у — која се дели на два одељка: на осповну и приправну — учитсљску школу. У њој се, посведпевно по два, а у зимље доба и по три часа У вече, уче деца, младићи, па и одраслп људи, што из српских крајева ван краљевине долазе у Пеоград за разне гра-

ђевинске и друге послоне, а који су жишг ироиосачи српске свости, српскога језика, сриских обичаја в осећаја. Врој ученика Светосавске школе био је ове године до 140. 2. Друштвени „Пансионат", у ком-е се издржавају н спремају за учител»е и наставнике младићи такође из крајева срнских ван крал,свине, а којих је 32 на броју. Предавања у Светосавској Школи држана су а држе се и данас у теразијској Оснопној школи. А за пансионат морало је друштво узимати нарочите станове у најам. Главии Одбор Друштва Св. Саве одлучио је, да за ове две устапове, као и за друштвену библиотеку и канцеларије друштвене управе подигне нарочиту зграду : » Свегосавски Дом". Према својој намени »Светосавски Дом« мора бити зграда већега размера. Она ће бити подигнута иа друштвеном плацу у Душановој улици. Полагање темеља мисли се извршити још у току месеца јула. Главни је одбор приредио лутрију, за коју су срећке већ скоро растурене, а чист приход њен — који у повољном случају може бити 12 до 15 хиљада — намењен је подизању Светосавскога Дома. Сем тога, управа је од оиштине београдске добила ираво на бесплатно вађење камена и иеска; она је добила и потребну грађу за кров, као и тријестину хиљада цигаљ а од појединих родољуба. Па како све то још нису ни приближно довољна средства, која би била потребна за довршење те вслике зграде друштвена управа, немајући права на трошењс сталнога Фонда друштвеног, морала се одлучити на овај корак: да се обрати сриским родољубима и иријатељима сраске мисли и јединства, с молбом, да јој својим добровољним ирилозима иритеку у иомоп. Управа Друштва Св. Саве апелује на српску свест и српско родољубље. Она је убеђена да Светосавски Дом, што већи и величанственији, и треба да буде подигнут српским родољубљем, те да оп остано потомству видљиви доказ данашњих наших патриотских напора, доказ нашега делања и наших тежања за јединством раскомаданог нам нлемена. Родољуби! Не пожа.ште жртава за овај узвишени циљ. Д.С.С. Бр. 819. 1. Јула 1889. год Београд.

Председник, »Друштва Св. Саве и , Светомир Николајевић.

Тајник Ср. Ј. Стојковић.

КЊИЖЕВНИ 0Г1АСИ.

Наштампанс су и готове

ПЕСМЕ

ВО-ТИСЛ.АВА Ј". ИЛИКГИА. са сликом и факсимилом у врло фином и елегантном издању и без једне погрешке, а могу се добити у књижари В. Валожића у Веограду и Душана Валожића у Нишу. Књига је изнела 15 штампаних табака а цена је само: 1*50 н. дин.

власник 0пштинд бе0грлдскл

ШТА.МПАН0 У КРАЉЕВСКОЈ СРПСКОЈ ДРЖАВНОЈ ШТАМПАРИЈИ

Уредник Спесо Хаџ и-Ристит^