Beogradske opštinske novine

решење његово. У тој намери председништво изађе на сусрет понуди иознатога стручњака г. Оскора Сгрекера из Манхајма, који у друштву са Фирмом Ганц. и комп. из Будапеште, прпстаде да конкурише за извршење наших водовода. Необвезујући општину ни у колико председништво је успело истог стручњака склонити, те је он изашао и са попудом својом, поднев генерални пројект за београдски водовод којим је био предвиђени комбиновани систем са изворском водом за пиће и савском за друге потребе тако, да у прво време за савску воду буде мрежа од 50 километра а за изворну број чесама да се од 20 гговећа на 59 са 15 км. цеви у и 88 км. ван вароши. Понуђач није тражио концесију по само извршење водовода, па да га одмах преда самој општини на управу, с тим, да му се годншње плаћа до 2 0.000 дин. и тако исплата дуга подели на 30 година. Пре мо што би се са овом понудом изашло пред оцштпнски одбор, иредседништво је желело да чује најпре мишлење већег броја компетентних људи. и тога ради сазвало је конФереицију од 14 одборника. Узев у претрсс прво питање да ли је комбиповани систем најрационалнији, и да ли је већ сигурно да је сваки други пут нскључен, конФеренција се задржала око околности да истраживап.е изворне и подземне воде у околипи Београда није до краја изведепо и да потоме није пи Iтостигнут прави базис за пројектовање и извршење водовода. Па да би се у томе погледу добило што сигурннје земљиште ; да би се тачно могло Формулисати. шта ваља јоште у томе погледу да се учини ; и да би се оиштипском представништву дало могућности, да заузме најкоректније глсдиште при претресу добивене понуде и израђеног пројекта: конФеренција је одредила ужу комисију за стручаи иретрес тих пигања (Продужиће се).

ОПШТИНСКЕ РЕСТИ Довршава. Комисија којој је поверено иа студију: какиим изворима да се носдужи оиштина београдска за извршење ведиких нослова варошкнх, кроз неки дан довршава свој посао, н тако ће у једној од ирвих седница општински одбор моћи и о томе да донесе своје деФинитиине одлуке Да не буде замерк?. II преко пос/гављенога закључка да се све калдрме овога лета раније сврше, онштински је одбор био принуђен накнадно одобрнти да се иредузме спуштање и иретрес калдрме у крагујеначкој улици — од ^рушкогорскз до београ; ске и то но новој нивелети. Ово се одмах мора урадити из узрока да би био отклоњен застој воде код Цветнога Трга, пошто су улице урошева п пријеиољска ту скоро сиуштене но новој нивелацији. Али п овај последњи иосао урадиће се до краја Септембра, дакле опет ире октобарских кишиих дана. Накнадни разрез. У нрвој одборској седници одређен је извесаи број оп. одборника за чланове у војној комнсијп која има да изврши пакнадни разрез нотребне коморе, и томе послу нриступиће се одмах. Иоводом наше раније белетнке коју смо о овоме донели, неки су грађани погрешно разумелп да ова комисија има у задатак то из основа да презначи и главнп разрез коморе који је раније извршен, и за то подносе жалбе да нм се смањи оно што је на њих разрезаио. Комисија она одређена је да разреже оно што још недостаје и у иеколико да учини исиравке ранијег главиог иописа, и ми ио томе смемо тнрдитн да ће кораци многнх жалилаца морати да остану без успеха. Узрок. Последња два броја нашег листа нису изашли на време због „неотклоњпвих штампарских незгода." Почев с оним бројем, општинске нонине шталшаће се од сада у новој гатамиарнјн радикалНе странке, која је дала миого повољннје услоне и обвезала се иа уредно излажење како редоннпх тако п ваиредних бројева. Промепом слога и употребом снтинјих слона лпст се у неколпко п повећава. Уписиваае $ака. Обраћамо пажњу родптеља и е/гаратеља на објаву главног гаколског одбора, за упис дорасле деце у основну гаколу.

СББЕЗНИЦИ ПРВОГ ПОЗИВА I. БАТА^БОН VII. АКТИВНОГ ПУКА. А). Батаљон Штаб. II. Ч е т а. КОМАИДИГ ПОДПОРУЧИК Ј, Васнлије Џинић

ВОДН .ИК НАрЕДПИК 2, Јован Кучукевић практ. дивизије вОдницп : 3, Стеваи Божић у војном слагал. 4, Драгољу-б Симић камењар 5, Алојз Брајер ђак вгиш дужиоет нагедннка 6, Стеван Каначкп практик. ПОДНАРЕДНИЦИ: 7, Тома Илић служитељ 8, Л_азар Пшловнћ 9, Милан Пашарић капллги: 10, 'Борђе Недељковић 11, Илија Јаковљевпћ 12, Љубомир Радојловић трг. помоћник 13, Панта Панакостопулос ђак 14, Бранисав Нушић свргаени ђак 15, Живадин Живадиновић нрактикмит 16, Моско Љ. Којен трговап 17, Коста Ристић ка.м>а трговачкн 18, Светислав Јовановић трговац 19, Сава В. Савић тргов. помоћиик 20, Милога Вучковић калФа тигалерски 21, Петар С. Јовановић бакалпн 22, Сава Борисављевић калФа трг. 23, Петар Попић калФа трг. КОМЕОАГ ПОДНАРЕДИИК 24, Петар Шрепловић учитељ КАПЛАРИ : 25, Василије СтеФановић живоинсац 26, Коста Илнћ ЗНАЧАГ 27, Милорад Тодосијевпћ свирач ГЕДОВИ: 28, Данило Чечелнћ надпичар 29, Драгутин Вуловнћ служитељ 30, Јоца Цинцаревић кочпјага 31, Радован Лупуревић 32, Драгољуб Ђуркић 33, Светислав Зекавнца калФа кожарски 34, Васа Сакогаанин келпер 35, Ћорђе Макејевић трг. помоћ. 36, Глигаа Милогаевић воскар 37, Глнгаа Арческо надничар 38, Павле Ђорђевић калФа кожар^ 39, Миливоје Обрадовић калФа оианчар40, Љубомнр Бујогаевнћ казанцнја 41, Петар Снмић падничар 42, Велимир Јовановић трговац 43, Косга Прокић абаџија 44, Мита Петровнћ таљпгага 45, Владимир Михаиловић обућар 46, Лука Миливојевић дуванџија 47, Стеван Зарић надничар 48, Мијанло Мнлогаевић лађар 49, Драгутин Ђорђевнћ калФа бакал. 50, Иетар Нешковић 51, Радомпр Глипшћ пиљар 52, Живојин Лозанић практ. 53, Аидреја Ђорђевић практ. 54, Милутин Васић калФа терзијски 55, Коста Негаић калФа трговач.