Beogradske opštinske novine

4 60

за Станка су тројца одговорна. Шта је са оним што је нроневерно извесну суму новаца, па је оиет задржаи у општинску службу. Таквп се људи не држе. Којн је тај. Предоецннк. Има два извршиоца и они су се с тим кредпторнма изравнади. То је нриватна ствар. Тако сам чуо а незнам иозитивно,, да лп је тако пли није. Никсла X. Поповић. И вн допуштат дн се он може равњати са кредиторпма Председник. Кажем вамда самтакочуо а позитивно не ззам. Молим вас г. одборнпче, ви ће те знатп ваљда што, да се за 60—70 дииара немогу наћи капацнтети за пзвршиоце, него су то сироти људи, и кад нема ничије жалбе да су му наре унропашћене немамо ни ми шта нредузијЈатн. Свакп од њих има јемство, нити се у сдужбу сада прима ко без јемства. ' Никола X. Поповић. Кад му се контролира радња свакн дан и месец онда не може да проневери. Предоздник. Сад има кмета којп прима све што се има извршити. Он му даје на изиршење и после прими новац од извршења добивенн и нредаје коме треба. Живан Бугарчић. Ја мислим да онога код кОга буде деФпцит треба одмах истератп, те да то служи за углед другима. Ђока Николи^. Ја сам се разговарао о томе са Нацком, п он каже, д&јеизвршитељ Светозар Павдовић утајао хиљаду и неколико динара, па кад с.у га ухватилп, он је довео пеке људе, те су иоложили све.сем 300 дннара, па је после нашао јемце п после опет задржан у службу за то да се и са ресто одужи. Марко Велизари^. Тим што се он приватно изравнао, није у исто време и крнвицу своју оправдао, јер би по закону норед накнаде штете, морао бити још п кажњен Ђока Николи^. Мени је Нацко казао, да кад тај Светозар буде одужио ту суму, да ће га онда одпустити, асте је дужности смењен и сад ради у прнјавницп тако је исто бнло и са неким Живком, који је ио измирењу дефицита одиуштен. Предоедник. Молим вас, изберите комисију. Коста Главини^.. Све ово што се сада износи, даје доказа, да треба контролисања. Предлог Видаковића треба да се прими. Предоедник. Нема сумње господо, Изволте одреднти комиспју п онда мени је у дужност да зовем свакога месеца Изволте кандидујте. (Капдидирају) Тошу Мпјајловића, Марка Велизарића, Свзтозара Карапешића, Милана Ж. Маринковића и Николу Вулковића. Лепо госпбдо. Они ће свакога месеца прегледатн денозитну и главну касу. (Јесте).

Свет. КарапешиЂ. Само т^еба да знамо. ко ће водпти бригу да нас зове. Председник. Ја ћ\ вас звати. (Добро)_ III. Председник. Молим вас чујте, траже се уверења о владању и стању извесних лица. (Секретар чита) Никола X. Поповиђ. Молим вас прво да зиамо, на чему се сврши са званичпицима што су новац проиеверили? Предоедник. Што се тиче X. Живковпћа он је под судом; а што се тпче другога и то рачуновође Станка протлв њега је дата тужба државној власти. 0 том водп бригу адвокат општпнски, Никола X. ПоповиБ. Ви као иредседник дајте нам извештај о томе, колика је гатета и чиме је и каквим средсгвом обезбеђена. Коота Главини^. У једиој од првпхседнпца треба да нас о том нзвестите. Председник Добро. Добро. Ово се код Станка нашло кад се кирија нримала. Он је после побегао, па после се- чуло. да се је турчио II сад је ухваћен. Ђока Николиђ. Ја бп молио да се тај рачун впди, јер људи нмају прпматп пз депознтне касе своје новце и неирестано гштају, кад ће да приме тај новац. Људима се продаје оно што му је нојмилпје из куће, а они ове паре не могу да приме. Предоздник. Давато је свакоме којп је донео доказа. Колико је новаца у депозиту било, види се из књига. Витражпте, да констатујем колико. Ја ћу се иотрудити да сазнам од компсије пак ћу вам одговорити. Оветозар КарапешиЈ. Још иије за X. Живковића код суда свршено. Ми смо још 1 онда говорили, л,а би требало да се одредн компсија, која ће све рачуне да прегледа, јер има доста н незаведених ствари. Мц смо казали, да је онолпки деФицит само за то, што је толпко по књигама нађено, а може битн да има и впше. Председник. Дакле остаје на томе да вам иодпесем извештај шта је урађепо. Коота ГлавиниЈ. Овде је за нас све одборнике непријатна ствар, што је пре 9 месеци констатована штета, а ми у одбору пишта не знамо. Ми желимо да нам се то изнесе, и молио би само још ово: Недао Бог да се деси то, али п најмање проневерење да се одкуда деси, треба да се извести одбор, а не да нас свет напада на улицп: „Ово се краде ово се и ово ради, а вп пезнате". Председник. То су све старе ствари. Ја ћу послатп писара једног код варошког суда да коиира списак и опда ћу изнети и казати, колпко је. У псто време молим

да одредите једну суму да се људма исилати. Никола X. Поповић. Било бн добро, да суд обзнани преко новина, па да људи виде и да дођу. Пр здседник Код г. Нацка долазе људи на нека их побележп. Та ствар пп,е за јавност. Срамота је за целу општипу Међутим такових стварн има свуда, а не само код нас. Пера Видаковић. Имам ја у Параћину једно нримање, од 9 годнпа, које је патрошио онај Мијовић иа још општпна не Даје. Прадседник. Дакле молим вас да нређемо на дневни ред. Изволте чутп уверењ а (Секретар чпта) За Јулијуса Мијајловића — изјављено: Ненознат ; за Стојана Крстића званог поие — Изјављено: непознат. ђачка уверења : Иерсида Рајковић; Душан Рајковић; и Милица Дамјановић ђаци, нзјављено: сиротињског стања. IV Председник. Ево сад господо извештај о лицптацији за цубок. Остала је на Косгп Панђели за 28000 динара с годишњпм ])оком закуиа. Добро се сећате, да смо ту скоро пзнели овде у седнпцп једно писмо Панђелино. којим је тражио, да се у условима лицитације стави и објасни како с? разуме онај цубок што пада код војске. Ја сам дао нашем иравозаступннку и члановима суда и они су наиип да су могли да објаспе ту ствар и наш је иравозастуиник ирема томе и саставио услове. Одобравате ли ? (Одобравамо). V Председник. Ми смо досад наше возове давалп иод арзнду годишње да нам се оирави шта треба и то: коларски браварскн и тапецирски посао, један од стручњака казао ми, да би та радња боља била, кад би поделили ове иословг, ја сам то усвојпо и подел.у извршио у две лицитације. Свд нзволте чути резултат лицитације за коларски и ковачки посао. (Секретар п очпта извештај). Као што видите резултат је скупљи. Никола X. Поповић. Заколико јескупљп? Дајте услове да видимо, шта има да ради. Прздседник. Скупље је за 1800 динара. Обадва посла су била за 3169, а било је свега 1650 дин. Никола X. Поповић. То је велнка разлнка Дали су нмали у виду и нова кола. (Секретар прочита услове).