Beogradske opštinske novine

ницу додетео, аа се одатле и на све крајене Београда рас- } нростро: „Нацко је умро!" ТаЈ глас дирнуо је не мило све твоје прнјатеље, али ,је нас, тноје другове, ударцем грома нотресао ! Јер твоја лепа и блага нарав, доброта срца твога, рад твој у званичној дужностн, као и веселост твоја у друштву, управо, цео твој живот и понашање, за ово неколико месеци са нама, учпнило је такав упечатак на нас, на твоје другове, да си тп био наш омиљени Нацко, и ти нам умре. Па шта од свега тога остављаш нами, твојим друговпма ? ј Ништа друго до успомену на тужно сећање за тобом. Драги наш Танасије. добри друже и врли пријатељу! Ти полазиш миру вечноме, нолазиш тамо гди нема злобе, зависти, пакостп, тамо гди су људи свп равни, како силпатако п слаби, како богати тако и сиромашнп, али ти полазећи тамо где царство мира царује, тенп; с.е тнме, што цолазећи пз дру-

штва земаљског где је царство себпчности, остављаш само леиу усиомену о себи — а то и јест баш оно за чиме сваки човек треба да тежн, јер умрети се једном мора али »благо оном ко довијек живи, имао се рашта и родити", Ти мајко Танасијева и ти удовице ! Тежак је удес који је вас задесио, јер је једна изгубила сина у најбољем цвегу његовом, а друга је опцт ивгубнла браниоца и раниоца дедо сг.., , али теште се тнме, што је ваш добрн Нацко, оставио својим делима, такову усиомену, међу добрим људима и иознаницима, да ће се ти добри људи и ирнјатељи, сећати вас, сећати нејачи Нацкове, пак ће вам битн увек у рукопомоћи, да вашу и његову нејач очувате. А ти тужни зборе, ви добрн људи, не заборавте на вашег доброг суграђанина Нацка; не заборавте да је покојник цео свој живот био посветао добрим делима, сетите се велим свега тог кад вас покојникова породица на какву иомоћ позове, иа им немојте помоћ одрећл. А сад, збогом драги Танасије, мир пепелу твоме!

I

У 11 часова но^у 7. ов. мес. преминуо је

ПОП ЈАНКО Т. ПУГИЋ СЕКРЕТАГ ВАНРЕДНЕ НАРОДНЕ СКУШПТИНЕ, НАРОДНИ ПОСЛАНИК ЗА ОКРУГ РУДНИЧКИ. Случај је учинно да општеуважавани иокојник са челичног карактера и своје гголитичке прошлости, испусти своју душу у средини престонице, окружен пријатељима, поштоваоцима и друговима али ван дома и породице своје. У изјаву саучешћа, записујемо да је и представнипггво ирестопице указало последн»у почаст покојнику својим приоуством при погребу.

ГраЦнству вар. Београда.

На основу члана 91. новог за-кона о општинама и ирописа Господина Министра унутрашњих дела од 27. пр. мсо. ПБр. 17.178, први избори ошнтипских часника у Београду имају се извршити у току овога месеца. Сходно томе и с обзиром на 22. члан истог закона, Одбор општине београдске у седници 5. ов, м. решио је да се на дан Седамнајестог Декежбра држи ОПШТИНСКИ ЗБОР и на њему изврши избор председника, два члана судаишест кметовских помоћника за шест одељака варошких по другоме ставу 26. члана закона.

Ко може бити биран за председника, члана суда и кметовског ггомоћнина, изложено је у 32-ом, 33-ем, 56-ом и 57-ом члану зак. о ошптинама. Право гласања на општинском збору имају сви пунолетни чланови општине, који плаћају 15 дин год. непосредие порезе, а који нису под старатељством, или који по прописима чл. 16. и 17. овог закона право гласања пемају или су га изгубили. У задрузи имају право гласања на збору сви пунолетни задругари, ма сви скупа неплаћали 15 динара непосредне порезе, ако нису чланом 16 и 17. изузети. Тако исто имају право гласања и она лица која су ослобођена од плаћања порезе по чл. 61. тачке в. и г. закона о непосредноме порезу, што су постала несгтособна за рад,