Beogradske opštinske novine

4 7 I

Будвввнћ, Г .1. Јоспповић. Мплорад Д. Јанковић. Нпкода X. Ноповпћ, Никола Д. Кикп, Ма\ ко Т. Леко, Никода Мидпшић, Раденко Драгојег.пћ, М. Јо:имовнћ, М. 1>едизарић. I. Пргдоздаик. Моднм вас господо. Састанак је отвореп. Изводте чутп нротокод посдедњег састанка (секр. члта дротокод редовног састанка од 24. октобра 1889. год. Имади ко шта да прнмети? (нема). Раденко Драгојеви! Г нредседннче, ја бн имао једно ниТање. (Изводте). За шкоду па врачару није се водило рачуна, кодика ће се кодичипа дрва тамо употребитп. Тамо пма на 4-0. хв. дрва. Кажу. да тамо има од трн године дрва и кад се донесу нова дрва, онда се ова употребљују а стара стоје. То је штета но интересе онштпнске и треба наредпти да се стара дрва прво употребе. Сем тога на многим местима донешена су дрва и стоварена иред школом, а није иаређено да се одмах исеку него стоје на сокаку и излозкена су крађи За што се то тако радп а нико о томе пе водн рачуна. Тамо негде има једна Фамудуска, која не обптава у шкодн, него вап шкоде у вароши и аој се носе дрва школска и ндаћа ква.лир. За што се тако ради ? Председник- Је .ди с вама бпо и кмет у тој компсији за дрва? Раденко Драго^евић. Бпо је кмет Танаско Наумовић и он је све то што сам вам сада казао, вндео. Предсздник. Он ми о томе ништа није казао. Хвала вам ја ћу то сазнати и изВИД11ТИ. Раденко Драгојеви^. Кад тамо има дрва онда није требадо носитн дрва. Председник. Разуме се госиодине. Дим. Ћиркови!. Ништа се ннје гдедало да ди тамо има дрва и да ди треба, него су само носили свуда. То је штета. Милан Ранкови!, кмег. Јасамишаојош нре године дана и впдео сам да има старих дрва, и казади смо тада, да се нрво сгара дрва потроше. Сем тога, то би требадо сами управницн школа да воде рачуна о томе, и кад они то не чине, опда треба ми сами да пазнмо. Никола Милиши!. Колнко је менн познато за та дрв.-;, то су само пањевн, који се недају трошити. Председник. Г. Драгојевић је у овоме стручан и кад он каже да има, ја ћу послати кмета да све извиди и ако буду пањеви, нареднћу идп да се исеку или да се прода за амам. Раденко Драгојеви^. Односно пањева и ми сви имамо куће и куиујемо дрва па међу свнма бива и пањева, али за то ипак се то употреби.

Предоедник Хвала вам господине што сто сте то покренули. Ја .ћу наредпти шта треба Изволте сад чути траже се нека уверења о. владању п нмовнбм стању пзвеснпх дица. (Секретар чита) за: Косту Нсколића шпекуланта на тркалишту; Васу Петровића — Врбавца Лазара Идића надпнЧара са станом на тркадиште; Уроша Давндовпћа и Марнју Вељковића праљу; Христину ж. Идије Дринића, Јована Конџуловпћа, Ристу Николића пиљара и Анђелпју жену Ристе Николића. Изјављено: непознати Има некодико ђачких уверења. Чујте (Секрет чита). За Кузмана Пивашевића: за Јелену и Зорку Убавкића; за Хрпстнну Тешића уче ницу; за Радојицу Тутуновића ђака реалке, за Петра Југовића великошколца; и Љубомпра Цветковића техничара. Изјављено: да су сиротног стања. II. Председник Молпм вас господо. На зеленом венцу има један плац који је опш. дада иод кприју где се дрва иродају. До тога пдаца а то је до апсане окр. суда, има још један мали празан плац. Један пиљар додазпо ми је и тражио истн под кирију. Ја сам одредио и држно лицитацнју п сад изводте чути протокод те дицитације која је остала на Ђ. Иванишевићу за 144. дпнара годишње а за три године. У условпма стоји, да закупац не сме др. жатп нити правити дућан на том месту и према томе држим да треба одобрити ову дицитацију која иам доноси 144 динара. (Прима се). III. Предсздник. Вама је познато да су басамаци који воде доде на Сави велики и они мали покварени. За оправку некодико пута бида је дицитација и ннје се^нпкако могао постићи резудтат. Посде сте одредили једну комиси у од стручњака из нашег одбора дапокушакако ће тај посао предатикоме. Она је вршпда писао. Оправ„ ке степена прима се Ф. Тонито за 1707, 63 дпнара а направке гелендара дрвених Август Тома по 6 дин. од курентног метра. Одобравате ли да овако поступимо и овим дицима послове уступиом ? Димитрије Т.иркови$. Да ди је метуто у усдовима, да гелендери буду чисто од растовог или чамовог дрвета? Јован Смедзревац. Јесте, од чисте растовине. (Чује се: један је нредузимач сасвим се одселио одавде). Председник. Ја вас модим да ми одобрите, да се ово може учинити, а ако буде доиста тај отишао, наћимо затај посао другога. (Одобрава се).

Ја сам бпо пнтерпелиран за набављање шљупка од г. Главинпћа. Неколико је лицитацпја бпло и нико није хтео да дође. Пре два три дана дошао је код мепе г. Стеван ЈосиФовић, па је понудио сто кубних метара шљунка и тражио 5. дин. ц ја сам се ногодио с њим, дами да на месту од станице железничке па до топчидерске ио 4 динара. Мој је нред1ог бпо да се одреде неко. лико одборннка, па са инжињером општинским да оду код камењара и где нађу да се погоде. Другог начпна нема, г. инжпњер ми је говорио о некпм ценама али ја нисам смео да прпстанем никако. Каже : 6 7\/, 2 и 7 динара. То је скупо. Дакле мпслим гогподо, да одредпмо тројцу четворицу, па нека онн нађу и ногоде се, јер запсга наши друмови неваљају и морају се оправљати. Они би могдц обићи све мајдане п погодпти се с једнпм да доиесе за онај крај који је њему блпже, а за други крај опет с другим где је овоме ближз и тако би јевтиније бпло. Молио би вас да ов;> . одобрпте, јер је сад време за ову набавку шљунка. Светозар Зари&. Требало би покушатп да се оде г. шинпстру грађевипе и нште шљунак са линије. Држава треба да помогне оиштини пошто се вндп, да ови камењари немају више од сто кубних метара а то ннје ништа. Код Осппанпце има шљунка доста п неће бити скупљи од 5 дин са подвозом. Ми илаћамо по 80 п. динарских од кубног метра на месту а транспорт је врло малч. Јован Смедерзвац. Колико еам ја дознао, менн је казано, да ће да кошта од вагона 3. динара и према томе излази рачун да бн ча станици коштало 4. динара. Свет. Зори&. Ја мислим да један кубнн метар н 'бн коштао више од 2. динара. Јован Смедеревац. То би бидо до станице, а посде онет треба да се вуче. Предоедник. Ја би вас молпо, д- г. Зорнћ и г. Јосимовић са нашим инжињером оду код г. миннстра и издејствују, да се нашој општпни као ирестолнцци да шљунак по коштању т. ј, ополико да ндаћамо колико и државу стаје с нодвозом. (Врло добро). Тако би најбоље било. Тај је шљунак бољп него други. Овај тончидерски шљунак за 2. године саз се истроши у прашину, а речни шљунак неће тако да се иетроши. Јован Смедеревац. НаЈбоље је да се узме овај туцани шљунак и најпре метне, па онда да дође речни шљунак Што се тиче овога шљунка тај се може добити јевтитиније само оида, кад су мајдани иренунп са, истим, па морају да га изчисте, а иначе кад га они продају онда траже по 6 — 7