Beogradske opštinske novine

478

ОВЕТОЗАР МНЛОЈЕВИ '1' х за кварт врачарски МАРКО ВЕ/1ИЗАРИЋ за кварт дорћолски ДИМ. ЋИРКОВИЋ, за кварт савамалски. За продседппка главног бирачког одбора наимепонап јо предссдпик паЛплулског одбора г. Ппкола Хаџи Поповић, као иајстаријн по годинама.

Објављујући све ово грађанима вароши Београда, општински суд позива их да учине преглед састављених азбучиих спискова пуноправних бирача радп увереша да ли су свп способни бирачи у спискове уписани. Списковп су пзложени у благајпоме оделењу.

()д стране Суда општиие вароши Веограда 15. Декем. 1889. АВр. 891.

РАДБА ОПШТИНСКОГ ОДБОРА

ВАНРЕДНИ САСТАНАК ОДВОРА ОПШТИНЕ ВЕОГРАДСКЕ (11о стенограа-еким белеткама Д11ЖИН 10. Новембра 188Ј). г. у Бсограду. Иочетак у 6'/ 2 часока ио иодне. Прплствонали: председшш Ж. Карабиберокпћ ; члаи суда Милаи Банковаћ ; одборници: Димнтрије Ћирковић, Милорад Д. Јапковнћ, Раденко Драг. вић, Милован Р Маринковић, Никола X. Поновнћ, Светозар Караиешић, Живан Бугарчић, М. Јоси.мовнћ, 'Борђе Нпколнћ, Светозар Боторнћ, Јован Ж. Бурић, Др. Марко Т. Л.еко, Милош Обркнежевић, М. Белизарић, Нпкола Вулковић, Пера Бндаковић. Председник. Молнм вас, господо, сасгаиак је отворен. Изволте чутн нротокол носледњега састанка Накола X. Поповић. Је ли ту казано да комисија о ирегледу рачуна оишпшскнх поднесе извештај одбору. (Секретар одговара: није). На свајс!! начин н то треба да се каже. Предоедник. Добро г. одборниче, то ће се додатн Има ли ко још шта приметн ? — Нема. I. Милорад Јанковид. Молнм вас, ја имам да учиним једпо питање. II ма један канал у београдској улицн, а ту је и водовод. Мислим, да ће битн нознато г. иредседнику да на томе каналу стоји нросто једна нлоча од гво;кђа и ту се нзлпва сва иечистоћа из нолијара. Ја сам опомињао ше<1>а и чесмеџију, да се ту бетонпра за један метар, али од свега тога ип до даиас нлшта нема. Ја саветујем свакоме да ие није. воду са те чесме, јер се ту номпјаре изливају. Ја мислим да суд треба да води рачуиа о својим енжењерпма, и да туеба обпћи те чесме н надгледати. Ово је за ос.уду, ја не знам да ли је ово Романија, п има лп игде тога да у чесму се излпвају .но.миј-аре; Кад се тако што дешава, онда да затворимо капале, п да нх нема.

....

Председник. То је немогућа ствар. Ја бн молио одбор да одредн комиспју да се то и.јвидн. То Ои зиачпло, да но нашим улицама IIду ц нужнпцн н помпјаре и спе. Ја знам да је у овоме ствар: кад је нннелација у тој улицп пзвршена, дошло се до .олука, где нролазн вода. Ја сам нашао за нужио и наредно сам да се горе иостави илоча од гвожђа да се осигура каиал. Росподо, ја нисам могао наредпгн да се канал осигура од помпјара, јер помпје не иду по улицама, а ко би то могао дозволити да се номијаре пзливају но улицама. Ја тражпм да се одреди комисија ианека извиди то. Ово није Романпја н то не може да буде. Р. одборннку је крнво, што је одбпјен кад је тражио да се направи калдрма норед његове куће. Ја нисам хтео то да учиним н сад виче на нас. Извннпте, али морам тако да кажем када стиар дотле долазп. Милован Р. Маринковић, Молим вас, г. нредседниче, г. одборнпк вели, дајесвраћао иажњу шеФу и ништа послз није урађено. Милорад Д. Јанковик. Да вам докажем. Р. иредседник овда рече као да је за мој атар хтео да ми учини неку милост. Јато нисам тражно. Да ја ие говорпм за мој интерес доказ је то, што та чесма није код моје куће но далеко од ње. Да је тако, као што вам ја рекох, ја молпм г. председннка, нека се узму општпнска кола, и да одемо тамо, а ја ћу платптп кола, ако нпје истииа. иначе нека илаћа г. председннк Ја мислнм да је то видео п г. Раденко, н да ће и он то посведочпти, и што г. нредседник каже, да не нДу помпјаре у чесму то не стојц. Оне се иснражњују на ноље, н ја нросто не смем да пијем воду са те чесме, а ко хОће, нека се трује Јавпо сам то суду, јавио сам енжењеру, чесмеџпји и онет нпко неће пишта да уради, а ту иише нпшта не треба, него да се за један метар озго бетоннра. Сад, ако нредсодннк мисли, да ја непстину говор::41 нека ми докаже. Предсздник. Ја сам био с вама н вн ми писте то казали, него стемнказали, да се ноправи површина, да буде ракна са иовр-

шипом где иду кола. Менп је неиојамно да тако може да буде, а ако се збпља то десило, могли сте дати акт нолицпјц. На нослетку ја нримам да у друштву кога од другова одем на лпце места Милован Р. Маринковић Молим вас, г. нредседниче, ми хоћемо да обратите пажњу на ово, што он говори, па да се то нонраШ1, ако заиста то стоји, а ми верујемо да је тако као што г. одборник каже. Председник. Молим вас, ко би бно за то, да се ннју номије. Молим вас, даодредите 3 одборника са мном, на да одемо п видимо. Н. Хаџи-Поповић. Не мора одбор, него 1Ш сами да то урадите. Милорад Д. Јанковиг. Ја впдим да се овде слабо водт надзор над м шђима тер онп раде како хоће, и ја 1.у идуће седнице изнети о томе све што знам. Ја мислим да сам суд треба да обра ш већу пажњу па коитролоре, и друге своје чиновиике, па се не бп могло овако што год дешавати. Никола Хаџи Поповић. То је оно, што сам ја у ночетку буџета захтевао, да се означи шнри круг рада свакоме чиновиику п кад би то ималн, онда .би ви то знали н могли би да кошролишете. Председнкк. Ја мислнм шеФ еижењерскн дужан је све то да види. Милован Р. Маринкови^. Ево појавила се оваква ствар у одбору и вн не знате. То значи, да онај којн је имао дужност да надгледа, није вас известио, то зиачи није радио како вал а и да ннје одговорио својој дужности Дакле, да прекратимо овај разговор, да допесемо одлуку да онштински суд настаие да с- ова ствар извнди и ирве седнице овога одбора, да иам кадсе шта је у стварн било. Живан Бугарчи!. Не само да одговори него и да Ј8ме на одговор оне чиновнике, који иису вршили своју дужиост. Милорад Д. Јапкови!- Још и да се казне. Милован Р. МаринковиБ. Ја мпслим да се задовољИмо са овом одлуком, да се ставља у дужиост онштинском суду да ову ствар извиди п да иам реФерише на повој седиици шта је урадио, јер заиста, ми не можемо онако \зети ствар да у водоводе долази нечистоћа. С тога дакле доноснмо одлуку и стављамо у дужност ои-