Beogradske opštinske novine

483

I

Петар Еидановић. Пред нама претставницима вароши Београда налазн се једно питање о нодмир >њу варошких иотреба. М .н смо даиио и данио о томе иитању сдушали и говорилн и најпосле мени се чини да смо доста н обавештени. Али с тога, што нас има 32 одборника и 16 замењепика ннје могуће, да се то нитање тако нотанко и деталшо.у овако велаком броју претресе на је пужао да се сазове ужн круг те да се он о свему постара п израдц н тако рећп сажваће п нред нас изиесе. Дакле не треба тој комнсији нншта проипспватп и не треба ту компсију бирати са стране ван одбора. Просго треба је пзабрати из одбора. То је наша ствар. Паша је дужност, да се о томе брииело. иа иама лежи одговорност ако хрђано урадимо, као и хвала ако добро урадимо. Просто из овога одбора изберимо ужи круг да о том питању проштудира и да нам нодиесе реФерат. Разуме се иосле ћемо мн овде онет у целини све прегледатп и опет ћемо о сваком пнтању о свакој ствари говорити. Мислим да не треба око тога губити време иего да пзберемо комисију, иа кад она сврши свој посао и иама ноднеси видићемо, колику суму може наш Београд иоднети и колико ће се сума преложитц збору на одобрење. (Тако је). Светозар Боторић. Молим вас ставите иа решење хоћемо ли да пзберемо комиспју? Ја внднм да је овде већиеа одборника за комисију. Никола Хаџи ПоновиБ. Ја се слажем са г. Видаковнћем да буде комиснја, али само да комнсија иснита све потребе оиштипске н разуме се и ириходе да констатује, којпм ће се пдаћати интерес иа зајам, да ли трошарином или како друкчије. Дакле ја сам за то да се комисији каже, шта да ради и шта је њеиа дељ — па онда можемо гласати. Живан Бугарчић. Што се тпче комисија ја би бпо чак за то, да ми не жалимо ' труда као одборнпци него нека се обра- ј зује иеколико комисија и свака нонаособ ј нека иоднесе своје мишлење, па оида да прпмпмо оно које је иајбоље. Не треба I само ученп људн то да раде него да имамо Ј удела сви у томе великом иослу, јер се свнју нас тиче. Мил. Јооимови^. Ставите на гласање. ! Хоћемо ли једну или више комисија. Марко Еелизарил. Нема месга да се одређују више комисија. Комисије за ироучавање овакпх послова, треба да су састављепе из стручних људи, н таквих мн немамо сувпше. Довољиа је једна мешовпта Фиианснјско текничка комисија.

Председник. Овде и. Бугарчић изпосп предлог, да буду две комисије. Сад да решимо ирво то питање. Милован Р. Маринков Сви смо зато, да сј нутем комисије ради даље, само је 1'. Марко јеДинн, којн хоће нредходио још нешто да се урадн, на ц он свршава са компсијом. Сад ја хоћу да бирамо мешовиту комиснју сасгављену из ЉуДи којн се разуму у техничким иословима и пз људн, којп се разуму у Финансијским иитањпма, иа т-ако удружени да заједиички даду своје мишлење. Свп се о ннтању комисије слажемо, само сад треба да се разговорнмо у лицима која ће у ту кбмисију уан. Предоздник. Знам господо, али г. Бугарчнћ отвореио каже, да жели да пма комнспју од стручних људи и од грађапа н сад треба да решимо, хоћемо лп са две компсије да радимо или са једиом из впше људи. Ја ћу да ставим нптање: Ко је за то да ради једпа комисија тај иека седн, а ко хоћз две комиснје нека устаие. (Сви седе само Бугарчић устаје). Дакле господо већпна је за једпу компсију. Сад изволте предложити чланове. Сзетсзар Ботори^. Пошто смо нриступплп цзбору чланова, ја молим да прочигам лнсту од лнца, која би могла битн члановп те квмиспје. (Чита). Милпвоје Јосимовић, Свет. Карапешпћ, ДимитриЈе Ипрковић. Мплап Марпнковић, Мнлутпи Марковпћ, Коста Главпнић, Др. Марко Леко, Р. Предић, Светозар Зорић, Никола Булковић, 'Бура Ба/Ј>ерт, Петар Бидаковић, Гргур Милеиковић. Ту су њпх 13 ц Нредседпик београдске онштиие да буде 14-ти. Толпкоје било ц у мајској комиспјп — одбору—за стварање иародие банке на нпје хрђав рачуи псаао, него добро наиредује. Предоедник. У целој тој Финааснјској комисији свега је било двапут да су- долазили ио 2-тројица, а иначе ио једап нли двојица. Марко Велизарић. Ја мислим да саставпмо техппчку и Фииаиспјску комиспју па да опе о томе већају. Живан Бугарчив. Јасам ирот.ив ге кандидациоие листе и тражим да се изберу друга лица. Председник. Овде сад има два нредлога: г. Боторића и г. Белизарића. Милован Р. Маринкови$. Ја мпслпм да би било најбоље да из тих лица састашшо комисију и пошто ћемо овде говорити о лпчиостима, то да седнпцу претворимо у конференцију. (Одобравање). Председник Седппцу одборску нретварам у конФерепцпју. Господа сгепограФП нек не нишу. (После коИФеренцпје). Сад претварам конФеренцпју у.јавну седницу да свршимо ствар.

Ово је ствар врло иужиан што се иека господа нлаше да неће кроз збор ироћи, то је неосиоваио. Пека не прође. Онда смо бар мп скинулн са себе одговорпост. Г. Боторпћ је од прплнке узео већпну из опих одбора; други је предлог био да се узму оба одбора, а г. Милован је лено нриметио да госиода пз Финанспјског одбора ии су долазили и могла би се та комиснја попуиптп са неколико других личиостп. Сад како мпслите. Марко Велизари!. Да усвојимо оно, што г. Милован иредлаже, да се умоли п г. миипстар фциапспје те да нам он из евога мпиистарства да два своја чиновиика, којп ће нашој комлспјц нритећи у помоћ својим стручипм радом. Пера Видаковиа. Кад се образује комисија опа сама може да.рг снита за стручне људе п да их умолп за мишлење. Дакле не треба о томе нншта говорптн. Предоедник. Нримаге ли да се обе комисије саставе, иа да заЈедиички раде у томе правцу у ком смо овде 1оворпли У Пера Видаковив.. Немојте тако. Да изберемо компсију из одбора Светозар Боторић. У мом иредлогу всћина је члаиова из тихннчке комисије п махом пз одбора, сем два три члана пма из грађанства. Председник. Ја пмам једиог члана у одбору к О ј И ипје пи једанпут дошао, а то је г. Никола 'Борђевпћ. Мол! 1 о би да његово место поиуиите с;. г. Булковпћем. Никола Вулковић. Ја би Иредложио г. Николу X. Поповића. Ои човек од сгари иравннка. Председник. Немам ништа ии против тога, али ја вас нредлажем као Тргојвца. Пера Видаковиј!. Кад смо решилн да бпрамо комисију, оида да бирамо. Светозар Ботори!. Ја сам изнео један иредлог, на сад изволте решити. Никола Вулковиа. Ја мнслнм да се о самнм лицима сноразумемо у копФеренцији. (То је већ било). Свет. Ботори!. Хоћете лн да нрочптам поименце које сам иредложпо, иа кога хоћете усвојте а кога пећете немојте. Светозар Карапешлл Јамислим да треба да се реши прво то: Хоћемо ли да бирамо само људе из одбора илп са страке (чује се • само пз одбора). Пера Видаковиб. Одбор нека избере пз своје среднне, а оиај којн буде нзабран може да се савстује са људима и из грађанства. Председинк. Ја би био мишлења да узмемо целу техничку комиспју, а ево зашто: У тој техничкој комисијц има један лекар н кад буде говора о водоводнма, каиализацији п кланици у колико је са еашггаске страие нужно он ће даватн објашњења

Л ,'Ј