Beogradske opštinske novine

ГОДИНА VIII.

— 107 —

БРОЈ 16.

Евреја има у Београду свега 2.223, и то : 1.109 мушких и 1114 жеиских српских поданика 866 мушких и 872 жснских — свега 1.738; а страних 243 мушких и 242 женских — свега 485. (НАСТАВИЂЕ СЕ)

Пијачно питање (Како да распоредимо градске тргове)

II. Чланом 69. закона о општпнама, допуштено је да се од сада без икаквога ограничења тргови могу отварати на свакој тачци, за коју се сложе 300 пуноправних грађана. Ако нам је у свежој успомени све оно, што се у развоју пијачнога питања за последњих десетак година догађало ; ако памтимо на какав се начин до сада решавало у нашој општини гди ће битн трг жпвотних намирница; ако нисмо поборавили вечиту несложност, прегоњење једног краја с другим, жалосне и бескорисне раздоре па често и праве сукобе грађана, — морамо признати, да се пијачно питање није смело оставити п на даље у истоме положају. Ваљало је дакле изаћи из досадањег стања и поћи таквим правцем, који ће, подјемчујућп равноправност за све крајеве града (варошн), једном за свагда спречити, да се тргови отварају и премештају по надмоћности зборских гласача. По томе могло би се сматрати, да је пијачно питање, законском одредбом, коју у почетку поменусмо, не само скинуто са дневногареда, него и упућено најбољим путем за будућност. На први поглед тако и изгледа. Зборско решавање гди ће бити тргови, имало је своје лоше стране. Већина гласача често може да буде тренутна, као што се сме слободно рећи, да је ретко кад била сасма чиста. Вечито је „утицање на гласање" од стране заинтересованих грађана, одигравало своју улогу на корист једне а штету друге стране, и иа тај начин ретко кад, да је задовољавана права жеља грађанства, тим мање, што је ваљало гласати за трг на овом или оном, а не на сваком крају. То од сада не може да буде. Више неће збор решавати гди ће постојати тр1 ови, него ће се они праведно отварати по жељи самих грађана онде, гди становништво кога краја буде захтевало. Овако ствар посматрајући, одиста изгледа да је новим положајем створена могућност да интереси свију крајева подједнако буду задовољени, да нико не трпи штете због користи других, нити да једни грађани уживају већу угодност, докле се други опет с тога више злопате. Али ако мало дубље загледамо у суштину ствари и узмемо у оцену шта се у будуће може догодити, нама се чини иије тешко увидети да ће промењени положај питања о трговима у нашем граду одиста поништити досадање неправде, али врло лако уро дити новим незгодама, па место веће користи поједи■ним крајевима, нанети целини знатне штете. Да расветлимо то гледиште. Питање о трговима у нашем граду није никада до данас расправљено у потпуности његовој. Оно је вечито иосматрано само с једне стране, па су по томе једносттрано схватани интереси и општпне и

грађанства. Све се сводило само на то, да ли ће главнп трг ж. намирница биги на В. Пијаци или Зеленом Венцу, а ретко кад да се погледало, јаш мање радило, изван ускога круга што обухвата интересе само оног дела грађанства, које непосредно може бити заинтерсовано према једном или другом од речених двају места. Општина као целина, пре свега мора стајати на земљишту опште користии, и према томе, у решавању сваког локалног питања, изналазити начпна, да се колико је могуће штеде интереси појединих крајева градских, али тим интересима да се увек претпоставља оишта, добит Исто тако мора се поступити и при решавању питања о трговима. (НАСТАВИЂЕ СЕ)

0ПШТИН0КЕ ВЕОТИ

Преминуо. Јевта Неимаровић, кметовски помоћник наше општине, трговац и општеуважени грађанин београдски, преминуо је 13. ов. мес. после дужег боловања. Други акт. Општинскоме Суду поднесен је по ново акт, потписан од 417 грађана, којим траже да се Зеленп Венац прогласи за слободну, „без икаквог ограничења" пијацу. Акт тај изнеће се па решење сутрашњој одборској седници. Измењена. Наредбу о подизању зграде у и ван рејона градског (варошког), доиосимо и данас, али у неким појединостима преиначену, да би било потпуније прецизности и за оно, о чему су ових дана поједини грађани тражили обавештења. Кафанска нрава. Отварање нових каФана не престаје: у последњој седнпци одбора општинског 6и.,'о је на решењу 7 молаба за каФанско право (на место). Ни по једној није следовало мишљење да је треба уважити, не с тога, да би се пошто по то стало на пут сваком даљем отварању каФана, него из других прописних узрока, и што на тачкама гди молиоци желе каФане да отворе, нема никакве потребе за таквим радњама. Ми ово бележимо ради оних, који говоре да им се „није хтело" да да каФанско право. Последњи позив. Порески одбор за вар. Београд свршио је резрез и по квартовима изложио распоред данка за ову годину. Многи грађани нису никако ни поднели пријавпе листе, те их сада Одбор последњи пут позива. Треба прочнтати позив пореског Одбора, који доносимо на првом месту. Кунатила. Комисија која је имала да одреди места за савска купатила у овогодишњој сезони, нашла је да се морају (купатила) постројитп мало даље од вароши, и одреднла је на којим тачкама. Места та класиФицирана су према даљини, и издаће се јавном липитацијом. О томе доносимо оглас на последњој страни. Одборски састанак Сутра у 6 часова по подне, Одбор општински држаће редовни састанак са овим дневним редом : а.) РеФерат грађ. одељ. о ноиравци неких калдрма. б.) РеФерат грађ. одељ. ради донуне плана вар. Београда нрема одобреиом рејону. в.) Грађевинске лицитацпје. г.) Акт еенаФа лебарског дч се повпси цена хлебу. д.) Акт еснаФа механско-каФанског да оншт. оргаии, хватају оне који кришом крчме пиће. ђ.) Акт грађана аа пијацу на „Зеленом Веицу.' е.) Накнадни изборн црквених тутора. з.) Молбе за помоћ и.) Уверења.