Beogradske opštinske novine

ГОДИНА VIII.

_ 159 —

БРОЈ 26.

јећих канала, поцуњавање ниведмана нојединих улица са нивелманом иодрумског натоса у појединим кућама и назначењем оних зграда које од влаге и подземпе воде пате. Даље, продужити а по могућству и проширити посматрања о стању воде у појединим бунарима, која се већ две године врше. и предузети стална носматрања стања воде у Сави и Дунаву. као и прикупити податке о количини кише и снега. Све ове радове треба поверити једном техничком бироу, који може бити и саставни део ошнтин. инжењерског бироа. Сем тога, да се израда пројекта за канализацију, нонгго сви претходни радови буду готови, повери једном, или двојци од признатих стручњава у овом питању. Према свему до сада казаном, комисијаје слободна цредложити одбору да донесе ове одлуке: 1. Да се канализацији Београда пристуни у што краћем року. 2 . Као система за канализацију Београда да со усвоји тако звапа система спирања. 3. Да се одма приступи извршењу претходних радова који се у овом извештају помињу. 4. За извршење тих радова да се ангажује, који од наших стручних инжињера и да му се даду за то два помоћника. 5. Погаго нретходни редови буду готови, да се израда иројекта повери двојици у овој струци признатих техничара, остављајући избор тих лица председништву општинском. 6. Потребан новац за извршење канализације да се набави зајмом, који ће се отнлаћивати таксама, које ће се доцније утврдити. 7. За извршење претходних радова за канализацију овлашћује се Суд општински да може утрошити до 10000 динара, из паргије за непредвиђене трошкове, која ће се сума доцније попуниги из зајма, који се за канализацију узима. У Београду 11. Маја 1890. год. ЧЛАНОВИ ТЕХИИЧКЕ КОМИСПЈЕ Н. И. Стаменкови^. Др. М. Леко, Др. Л. Пачу, К. Главини^ и А. Алексиб. ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Одобрено. С радошћу јаољамо да је п ,,Државни Савет одобрпо да се општина београдска ради извршења всликих послова својпх, мол:е зад\ншти са 10.000.000 дипара, а под условима како је одлукама Одбора и Збора опшп.ттског одрођеио. Указ Највпшега Одобрења доносимо на челу листа . а у Српским Иовинама он је објављен у 131 броју. Комисија за комору. Ових дана отпочеће рад комисија, коју је Одбор општнпски изабрао да са војном влашћу — окр. командом, узме у оцеиу жалбе. , поднесене на рапнје извршепи разрез коморе , и да према своме нахођењу учини измене у разрезу у колико томе буде бнло места. У комисију ову изабрапн су одборницн из свију квартова, да би се тако што тачнијо могло оцењиватн стање грађана који дају комору. Чланови су комнсије из Одбора општинског : г. г Анлра Одавић, Соломои Ј. Азријел, Бока Пиколић, Јован Стаиковић, Мата Јовановић, Милорад Терзнбашић, Коста. П. Михаиловић, Димитрије Пајдановнћ , Коста Б. Михаиловић, Јован Петковнћ, Љубомир Јоваповнћ и Рнста [1етровић. Прилог. У седници 31. ов. мес. Одбор општински решио је да се ,,Српском јахачком уаружењу" изда из општинске касе прнлог од 200 динара за видовданску трку.

Корак овај само је израз желЈв да рад младога удружења буде истрајан и плодан. ТроЈхарина. Одлуком из седнице од 11. ов мес. Финансијско-техничиој комисији повереио је да проучи п предложи, на које артикле ва.на завести трошарину и на какав начин прибирати је : Рад овај комисија је већ отпочела , да би се у скоро могло прнступити и самом увођењу трошарине — од које приход служиће за амортизацију зајма. Коцгсаста калдрма. Раније смо саопштили да је општинска управа намерна ггродужити грађење коцкасте калдрме што скорије и у већим размерама. Пошто је задужење општине одобрено од стране збора, Одбор је решио да се распише одмах лицитација за продужење коцказте калдрме у улицама „КњазМих.'* „Васиној", Позор. тргу, „Царигр.", „Краљ-Милановој" и делу „Крагујевачке" до Цветнога трга. Лицитацију објављујемо данас. Ванредни састанак Сидоћ је Одбор држао ванредни састанак. на коме је решавано о сазиву збора за избор 4 кметовска помоћпика, који ће битистарешине одел.ака опш ннског суда.

Општинс^е лицитације У грађевинском оделеи.у Суда општине вар. Београда, држаће се следеће усмене лиц :1тације и то: I. На дан 25. гек. мца. од 9 до 12 пре подне за откопавање „Обренове' - улице. Кауцпја 300 динара у готовом новцу, или државним папирима. II. На дан 25. тек. мца. од 3 до 6 сати иосле подне за откопавање шанца на „видин — каиији." Кауцнја 250 динара у готовом новцу или у државним папирима. Ш. На дан 26. гек. мца од 9 до 12 сати пре подне за откопаван.е II гог дела ,,београдске* улице. Кауција 1203 дииара у готовом новцу или у државним папирима. IV. На дан 26. тек. мца. од 3 до 6 сати после подно за грађење калдрме у делу ,,В )јничке" улице, између „Душапове" и „Доњо Јоваиове" улице. Кауција 250. динара у готовом новцу или у државним папирима. VII. На дан 13. Јула тек. год. од 9 до 12 сати пре подне за грађење калдрме у „У'зун-Мирковој" и ,, Ва синој" улици до .,Љубичине" од коцкастог камена. Кауција 12.000 динара. VIII. На дан 13. Јула тек. год. од 3 до 6 сати после подне за г^ађење калдрме у .,Васиној" улици од „Љубичине" до „Позоришног трга", преко „Позоришиог трга" и у ,,Цариградској" улнци. Кауција 12.000 динара. V. На дан 12 Јула тек. год. после подне од 9 до 12 сати, за грађење калдрме у Краљ Милановој улици од коцкастог камена.