Beogradske opštinske novine

— 175 —

БРОЈ 29.

рено је комисији од г. г. Др. Л. Пачу, Др М Т. ,/1еко и 'Боке Новаковића да оценн квадцфикације модиље, унери сео њеном материјалном стању, и даде мишлење да ли општина има могућностп и потребе да се мо иш одазов ■. IX. II I нр^длог цре 1се шилтв I — решен.) : дн се умоли техоичко -Финавсијска компсија да ироучи н предложи на које иредмеге да се заиеде трошари.Ја, ради уВећања онштнНскпх прнхода, ко.ји |]е црема одлуци АВр. 890 служнги за амортизацицу зајма. X. Поводом иримедаба одборника г. К. Главинића, нредседииштво изјавило: да ће грађевинско оделење у најкраћем року учиннтп што Је ногр-бно да се у уднцама које су огкопане омогући саобраћај и отклони онасност направком нарочитих узлаза. XI. На нреддог члана суда г. Св. Каранешићи — решено: да се „Српском јахачком удружењу* за видовданску трку изда из благајне оиштинске 200 динара номоћи.

ИЗВЕ XXX Т А Ј санитехске комисије о контролисању промета хране, зачина и других предмета од утицаја на здравље људске у општвни вароши Београда Одбор општине вароши Београда у седннци својој од 7. Марта ове год изабрао је комисију од потписаних чланова, радн проучавања питања о начину вршења санитетскнх прег.геда у нашој онштини а нарочито нрема новим одредбама члана 36. тачке 6-те закона о општинама Члан 36. закона о онштинама гласи: „Као полицијска власт, оиштински суд врши ове послове: 1. Стара се о чистоти у месту и околини ; . . . . 6 Стара се о одржању здравља људи и сгоке у општини. Али обраћа нарочиту пажњу и контролише промет хране, иачина и других предмета од угицаја на здравље људско, и стара се да спрсчи држање и продавање ФалзиФпковапе и укварене хруне и зачина и у опште свију предмета, који би својом унотребом могли шкодл.иво утицати на човечије здравље. У свима овнм случајевима , где се нађе неуредност, примениће се одредбе кривичног законика . . . 8. Надзирава над касапницама, механама , каФанама, гостионицама и шумама дц ли се извршују прописана правпла и т. д. Прома томе потписани проучили су питање, које им је горњом одборском оддуком стављено, и част им је поднети одбору општине варошн Београда следећи извештај. Да би се у колико је могућно потпуније одговорило одредби чл. 36. тачке 6. закона о општинама, и тиме што успешпије стало на пут продавању и држању ФалсиФикованих. укварених и шкодљивих срестава за живот, као и свију других предмета, који би својом употребом могли шкодљпво утицати на здравље људско , нужно је да се норед досадањи* санитетских ревизија а по могућству и у вези с истима, уведе и код нас онакво контролисање промета гореименованих објеката, како се то у другим напреднијим земљама већ од подужега времена врши. Дали је какав нредмет заиста ФалзиФикован, или садржи ли каквих по здравље шкодљивих материја, као и да ли извесни предмети својом употребом могу шкодљиво утицати на здравље човечије, то се може једино на тај начин познати, ако се сви сумњиви предмети подвргну хемиској анализи.

Од коликога су великог значаја по здравље стпповника такве хигијенско-хемиске анализе , није потребно овом приликом парочито говорити, у толико пре, што је већ одбор општине нароши Веограда решпо, да се тога ради установи у општини звање једнога хемичара. На псти пачин дакле као и досад, а нрема одредбама закона о уређењу санитетске струке и о чувању народнога здравља имају се и у будуће вршити у нашој вароши санитетски прегледи , но иоред истих а по могућству и у вези с исгпма, конгролисаће општински лекари сиецијалније промет хран . зачина и других предмета од утицаја на здравље становника и том нриликом одузимаће се од свију сумн.ивих предмега нробе, ради хемискога испитивања За та хемиска испитивања треба од појединих нроба одузимати следеће количине: Млека пола литра. Масла 50- 100 грама. Сира 50 грама. Масти 50—100 грама. Хлеба 250 грама. Бибера 50 грама. Посластичарских ствари неколико комада и т до 50 грама. Воде за ниће или дру» - у нотрошњу '2 литре. Вина нола или 1 литар. Пива 1 литар. Ракије и ликера четврт литра. Сирћета четврг лигра. Зејтпна 100 грама. Посуђа, оиграчака за децу и других сличних предмета 1 комад. Воска или воштаних свећа 20 грама. Петролеума '| 2 литра. (Зурогата каве (цигурије) 1 пакет. Меда 50 грама Каве непржене или пржене 100 грама. Тапета и тканина 1 п дм. Штирка 50 грама. Шећера 100 грама. Кобасица 1 комад Чаја ">0 грама Чоколаде и какао 100 грама Содне или какве мпне алне-воде 1 Флаша Разних конзерва 1 кутија или 1 Флаша. Одузсте пробе где год је могућно, треба да престављају просечну пробу целокупне количине предмета и кад се шиљу ради хемискога аналисања, морају бити под печатом општинским, а где се може и иод нечатом сопственика пробе. На захтев сопственика, може му се од одузетог предмета оставити ради контролног опига једна нроба такође под печатима као и одузета проба. Приликом сваке извршене ревивије поднеће се д>>тичном општипском кварту тачан извештај о извршеном санитетском ирегледу. На том извештају потписаће се лекар и општнски орган који је истој ревизији присуствовао Ако је приликом ревизије одузето каквих предмета ради хемис. испитивања, онда ће се поред поменутога извештаја одмах написати и спроводни акт, којим се одузете пробе шиљу на анализу, такође с потписом лекара и иоменутог општинског органа. У том спроводном акту неће се означавати име сопственика од кога су пробе одузете, но само знак или број,