Beogradske opštinske novine

ГОДИНА VIII.

— 177 —

БРОЈ 27

Главна дужност те сталне санитетске комисије би.ча би дакле та, да непрестано и у сваком иогледу мотри на здравствене односе становника ове вароши, и да општинском одбору или општинској власти кад год се укажу прилике, предлаже нужне мере, које су потребпе за одржавање здравља а и отклапање свега онога што је по здравље становника опасно и штетно. Организацију и пословник ове санитетске комисије имала би да изради та комисија сама себи. На завршетку овога извештаја потписани имају част предложити одбору општине вроши Београда да пзволи решити: 1. Да се поред досадањих санитетских ревизија у нашој општини, а по могућству и у веви с истима, у будуће врше и такве ревизије, приликом којих ће се од продаваца узимати иробе појединих сумњивих предмета, и слати да се хемчски испктују на начин какав је у овом извештају изложен. 2 Да се одмах распише стечај за општинскога хемичара, и то не само у овдашњим новинама, већ и у неколико страних стручних листова а с роком пријаве од 2 месеца. 3- Да се умоли г. Министар унутрашњих дела за дозволу, да онштински хемичар, под управом државног хемичара, може радити у државној, хемиској лабаторији. 4. Да се гходигне нривремена кланица ба клање свиња п да се уопште анарочито каФеџијама механџијима, гостионичарима, ашчијама ил ,д. најстрожије забрани клање стоке ван кланица а и приватнима дати прилике да стоку могу на кланицама клати, и 5. Да се, као што је у овом извештају предложено, установи стална санитетска комисија у општини вароши Београда, и да се тога ради одмах изаберу три општинска одборника за чланове те комисије. у Београду 25. Јула 1890 г. Председник санит. комисије : Др. Марко Т. Леко Чланови санит. комисије : Др. М. X. ЛазиЋ Др. И. Хирш. Др. С. Попо Др. Н. X. НиколиБ, Др. В. Михл, Др. Рибникар, франц Гец.

0ПШТИН0КЕ ВЕОТИ

Изабрани. На абору општинском, који је по други пут држан 4. ов. мес. изабрани су за кметов. помоћнике г. г. Драгутин Илић књижев., Андра Надеждић и Данило ЧонкиК чиновници и Никола Милишић бакалин. Увешће се у дужност 9. ов. месеца, а до 20-ог отпочеће и одељци општинскога Суда свој*рад Стална комиспја. Одбор општински решио је да од &садаЦнарочита, стална комисија, као варошки савет, Јгерманентно води старање о свему ономе што је у здравственоме погледу потребно вршити у престоници. У комисији су тој: шеФ општинских лекара, сви квартовни општински лекари, марвени лекар, хемичари (државни и општински) и три одборника опттине. Извештај комисије по чијемЈје предлогу ово усвојено, доносимо данас.

Полагање темеља. Сутра у 9 час. пре подне положиће се темељ цркви, коју на новоме гробљу, као задужбину своју, подиже г-ђа Драгиња п. Станојла Петровића б. саветника државног. Полагање темеља извршиће се на свечани начин, а чину томе присуствоваће и представништво престонице. Трошарина. Комисија, која саставља трошаринску тариФу, на свршетку је свога| задатка, и тако ће трошарина кроз најкраће време сгупити у ншвот. У последњој седници Одбора општинског, вотиран је кредит од 20000 динара на подизање 4 трошаринских станица, дуж међе градске а украј самих насипа, који воде у варош. Послу томе приступиће се одмах, да би зграде биле подигнуте што пре. ^еконструкција водовода. (Грађење новог водовода стаће доста времена, а дотле се никако не би могла триети данашња оскудица воде за пиће. С тога је Одбор општински усвојио предлог водоводне комисије и одобрио привремени кредит од 60000 дин. из општинске касе, да се одмах може предузети реконструкција данашњег водовода а једновремено и отпочело грађење новог водовода — без чекања на закључење зајма. На овај начин оба ће се предузећа моћи свршити знатно раније, но кад би се одлагала докле претходно буде направљен зајам. Позајмица, коју по овој одлуци одборској учини благајна општинска привремено из прихода за редовне потребе, вратиће се по закључењу 'зајма из суме одобрене за водовод. Балдрма. У пос.ледњој седници Одбора оиштинског решено 1в да се награди нова калдрма у балканској улици, и тога ради да се расгшше одмах лицитација. Калдрма у овој улини одиста је у врло рђавом стању, а саобраћај више но велики; али се раније није могло грађење нове калдрме предузети што се није могло преломити питање о нивелацији исте улице. Азбучни снискови. Спискови бирача, за избор посланика на дан 14. Септембра, састављени су највећом пажњом да не изостане из њих нико, ко има право гласа. Али и преко свега настојавања, могуће је да спискови ипак нису савршено потпуни. Једна од највећих тегпкоћа ггри састављању бирачких спискова у томе је, што је скоро сасма немогуће тачно изделити грађане на квартове. Толико исто отежан је посао и с тога, што при разрезивању пореза нису поднели пријаве сви они који су то тада требали учинити, него су доцније у расцоред данка нринављани. Бирачке се карте неће још издавити, а дотле сваки бирач има времена да се лично, или преко другог,{ увери^је ли у списак уведен или није, јер кад протече рок праву жалбе на неисправност спискова, узалуд ће бити сваљивати кривицу на администрацију општинску.