Beogradske opštinske novine

ГОДННА VIII.

— 187 —

ВРОЈ 31

Еод ове 50-тс позииије, прекивуто је решавање, стим, да се на идућем састанку продужи. НЗ. Код иозиције 2) у партији: ,1. Плата вишег персонала" предлагао је одборник г. Авдра Одавић да пдата члану помоћнику иредссдиика буде као и осталој двојицн чланова 4000 дин., а сем тога да му се даје додатак од 1000 дин. на личност, као што и члан-благајник прима додатак по иравилима о новоме гробљу. Предлог овај није усвојен, али се уноси у записник ио усвојеиом тражењу иредлагача. III На предлог неколико г. г. одборника узето је у решење питање о цени жита и брашва иа је — одлучено : да се спусти цена хлебу са 2 и по паре тако, да се од 16. ов. месеца продаје хлеб у потпуној тежини килограма по 20 пара дин. IV. Председништво саопштава да је водоводна комисија сврпхила погодбу за откуп земљпшта на коме ће се сиградитц резервоар новог водовода. Земљиште је купљено од Стане Марјана Марковића и то 11.824, 11 кв. метара за 4000дииара, а исплата ће се учинити из одобреног кредита за отпочетак водовода. Саопштење ово Одбор је примио к знању. V. Грађевинско одељење реФерише да је 7. ов. мес. држана лици-тација за оправку зграда у којима су данас смештене основне школе. Лицитација Је остала на Аитонија Глигоровића и то за 4158 динара да изврши све оиравке које су предвиђене условима. После лицитацпје дао је поиуду Л.ука Ј. Радосављевић да ће се оправке примити за 4000 /инара. Неодобравај\ћп да се оправка даје лицу које није предузимач — грађевинар, Одборје решио: да се ускоји лпцнтација а опракка и уступи Јов. Глигоровићу за пзлицитирану цену. VI. Одобрено иредседнику општине г. Николи II. Пашићу месец дана одсуства од дужности.

ОПШТИНОКЕ ВЕОТИ Отпутовао. Председнгж епштине г. Ннкола П. Пашић отпутовао је 18. ов. мес. нл одсуетво. Вирачке карте. Поводом питања неких грађана: зашто с јо 1 п не издају бирачке иарте , јављамо да ће издавање карата почети 1. Августа а трајати до 12. Септембра закључно. Законом је истина допуштено да се карте могу и раније издаватп (чим их Суд општпнски добије) али се до 1. Августа то не даје чинити ^бог даначиог полгођа. Продужено. До данас се није могао свршити закуп потребпих кућа за судске одељке с тога, што понуђене зграде не одговарају довољно свнма постављеним условима. Ко се до сада са понудом нпје обратио а желео •би то учинити, треба да пожури. Еонисија. Услед извесних сметњи до данас није могиа почети рад комисија, којој је стављено у задатак да узме у оцену поднесене жклбе на раније извршени раврез коморе. Комиспја ће послу своме при•ступити крајем овог месеца. Седнида. Одбор општински држаће сутра 23. ов. мес, своју редовну седницу са овим дневним редом: 1). Лицитације. 2). Избор црквенах одбора.

3). Акт Удружења дунавског краја, на коме месту да се зида осковна школа за тај крај. 4). Акт Управе вароши Београда о регулацији имањаАлексе Матића. 5). Изаештај којим зградма осн. шк. истиче рок закупу. 6). Молбе и уверења. Такса хдеба. Последњом одлуком Одбора спупхтена је хлебна такса са 2 и по дин. паре. Али како цена житу сваког дана бива мања. у сутрашњој одборској седници по ново ће се решавати и изменити такса за продају хлеба.

ИЗ СТРАНИХ ОПШТИНА

Трамвај у Софији. Швестан број софијских капиталиста удружио се и тражио од општине софијске повластицу за Трамвај. Трамвај би се имао саградити не само за варош и жељезничку станпцу, него још везивао са С офијом и села Књажево п Горња-бања. Понудаје начелно цримл,ена и одмах упућена техничкој комисијк на специјалан и])етрес. Изложба у Загребу. Идуће године у Загребу биће ириређена велака земаљска изложба. Већ су предузете ирипреме да изложба буде прпређена што боље и потпуније. На челу је приређивачког одбора, као председник његов, Г. Вукотиновић председник земаљсиог Сабора. Трговачки музеум. Еао што јављаЈу из Њалије кроз кратко време у Београду ће се отворити музеум у коме ће бити представљена талијанска нндусгрија. Мисију ову прнмио је г. Силини, и тога ради у гкоро ће се кренути за евамо. С иоуздане стране дознајемо да је и белгијска влада намерна да потпомогне отварање белгијског трговачког музеума у Београду. Ако се и таЈ гдас обистини, ондаће то бити трећц трговачки музеум у наишј средини.

С т е ч а ј и I. При општини београдекој отворено је место за хемичара, који ће као орган општински у државној хем. лабораторији вршити анализе виктуалија и свега осталог што нодлежи санитетској контроли. Ко је вољан ово место заузети, треба да се обрати суду општинском до краја овог месеца, и да пошаље документа о својој спреми. Плата је 3000 дин. годишње. Првенство имају Срби. 0д стране Суда ошптине вар. Београда 14. Јула 1890. год. АБр. 1215. П. При општини Београдској отворено је место за још једног марвеног лекара. Плата је 2000 дин. годишње. Ко је вољан ово место заузети треба да се обратк са документима до краја овог месеца. Од стране Суда ошптине вар. Београда 20. Јула 1890. АБр. 1321.

Јавна захвалност

Мијаило Костић овдашњи гостионичар поклонио је епштинској каси 20 динара на помоћ сиротиње. Изјављује се прилагачу најусрднија захвалност. Од стране Суда општине вар. Београда 21. Јула 1890. СБр. 11507.