Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 32.

ГОД. VIII.

ез.ши нелељно .'еллн п7т цена за срби.ту : на годину . б дин. за, пода године . 3 дин. еа етране земље на годину . . . . . 9 дин.

Цена је огласима (> дин. пара од врсте Претплату ваља елати упутницом на општниски суд а све кореспондендије на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Ненлаћена писма не примају се.

војни позиви

I.

Сходно решењу Господина Министра војног, од 16. тек. мес. ФБр. 352, н претпису команданта дунавске дивиз. области од 22. тек. мес. Бр. 341. имају се позвати сви обвезниди пешаци II. позива народне војске са припадајућом комором (сем прекобројних) на тро-дневно вежбање на батаљоним зборним местима. Обвезници напред означеног позива са комором, за чете и батаљони штаб пописаном, позивају се овим да 11. Августа тек. год. у 8 часова пре подне буду на ,Тркалишту" ради вежбања Из канцеларије VII. пуковске окр, команде 25. Јула 1890, Бр. 4819.

П. Дрема правидима о регрутовању обвезнпка за стадни кадар, од 15. Јуна 1884. ФБр. 4226 , и претписа команданта дунавске дпвизијске областн , од 16. овог меседа Бр. 3966., регрутовање ће се ове године предузети 5. Септембра С гога се овим позивају , да реченога дана у 7 часова изјутра дођу у општинску кућу и предстану регрутној комисијн : 1. Сви мушкарци којн су рођени 1870. год, и то: како, они којп су се родили овде у месту, тако и они који су се доседили у Сеоград. 2) Неспособни задругари појединнх обвезника , чија неспособност даје регруту права на скраћени рок; а могу доћн н други из задруте ради објашњанања задруженог стања. 3. Привремено неспособни регрути од прошлих година којл имају собОм ионетн и уверење којим су за прцвремено неснособне билп оглашени. Из канцеларије штаба "VII. београдоке пуковоке окружне комакде 20. Јула 1890. год. Бр. 4716. 0 б зн а н а Од 1. Августа па све до 14. Сеи. т. г. закључно, издаваће се бирачке карте свима оним грађанима који имају ираво бпрати народне носланике. Карте ће се игдавати у благајном одељку општинског Суда, и то од 8 —12 п рс и од 3 — 6 по подне Карте се могу издавати само оним грађанима, уписаним у азбучни спнсак, којп су претходно испјннли и предвпђени услов у чл. 34. изборнога закона. Од стране Суда општине влр. Београда 28 Јула 1890. АБр. 1393.

р а с п и с МИНИСТРА УНУТРАШБИХ ДЕЛА Данас је потписан и усл;,жбеним новннама обзнањен закон о уређењу округа и срезова У цељи увођења у живот истог закона, пронисујем нолицијскнм н оиштинским властима следеће, радп њпховог унравЛз&Н>с1" I. Овај закон важи од данас, а у живот има се увести у току године дана , дакле до 1. Јула идуће 1891. годипе (чл. 111. зак). И по .тој дакле одредби , а нрема стању ствари и службеним односима, одма су ступила у живот наређења чланова, 1-ог до 7-ог, 9-ог и 10-ог, 12-ог и 13-ог, 16-ог до 20-ог закључно, 22-ог до 27-ог закључно, 57-ог и 102-ог па до краја. II.' Одредбе о самоуправнпм властнма (окружне скупштине и сталнн одбори), на имо чланова закона : 11. н 14., трећн одељ. чл. 15-ог, 21-ог, 28-ог до 56-ог закључно, 58-ог до 101-ог закључно — уводпће се у живот постунно , за време одређено у члану 111-ом. III. Државне управпе власти , помагаће се среским скупштинама, у даним случајима, кад пм затреба примена члана 11-ог, 24-ог н 31-пг, јер је ова установа, по дојакошњем обичајном реду, задржана и озакоњена, те јој је тнме значај утврђен и уздигнут. IV. Докле се законом , који је наговештен чланом 22-им не пропише делокруг среских власти, вреде до 1. Јула идуће године \редбе п ургђења, која се укидају чланом 111-им закона; а на даље, до нзласка новог закона. окружна пачелства у питањима адмнпистративним, којанису специјалним законима регулисана, — кретаКе се и расправе доноситп у смислу чланова : 12-ог, 16-ог, 19-ог п 22-ог закона овог V. Полицијске практнканте отпуштаће окружнн начелници, и министру извештај подносити , а што се тиче постављања, чшшће начелници предлог за одобрење када узналазе, да треба ири срезу или начелству које месго нопунитп , и то само за ову годину, због неудесности креДита овог рода у буџету, а доцнијг, када се буџетом регулише за свако место нуждан бро,ј овпх службеника, — неће бити нужно ни нре/логе чинити, већ само иросто јављати. VI. Првп пзвештај по члану 17-ом закона, начелпици окружни ноднеће за ову годнну најдаље до 15. Јануара , алн тако , да обухвате целу ову годину, и с обзиром на други став члана 22-ог закона. За упапред пак, одређује се: да се сваког нрвог Јула и првог Јануара полугодишња пзвешћа подносе. Докле се не пронише : каква н о чему та извешћа имају начелници подносши, придржаваће се дојакошњих ирописа о