Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 34

— 202 —

ГОДИНА VIII.

На томе основу Суд општ. учинио је измену и таксу од 1. о. м. повисиоали како сеза ово питање заинтересовао приличан број грађана , изнеће се оно на решење одборској седници уз пројекат нових правила о слободноме клању. И ире но што је ^аконом регулисано питање о такси за свињско месо, које се у основи не може одлуком одборском измењивати, општинској управи саветовано је са разних страна : да је и правично и оправдано повећати таксу, почем је свињско месо и сувише мало било оптерећено према ономе ште плаћају клачи за говеђе месо. Што је још горе, по староме закону није било никакве сразмерице за разно тежине. него је за прасе до 25. кил. плаћана такса од 0'40 дин. а за брава ма колике тежине само 0'80 д. Балимегдан. С радошћу јављамо да је после толиког дугог чекања најзад општина добила Калимегдан на руковање, те ће од сада моћи она да ради на његовоме унапређењу. У овогодишњем буџету Одбор је вотирао много већу од досада одобраваних сума на подизањс наркова. За ово лето, не може се скоро ништа урадити на калимегдану, сем мале поправке клупа, али с јесени већ предузеће се потребни радови како би калимегдан могао на пролеће бити у много бољем стању. 0 примању калимегдана и унапређивању његовоме у будуће, говорићемо у скоро опширније. Канализација. На какав је начин у начелу усво- , јено да се изврши канализација у Београду, о томе | смо дали обавештења оштампаним извештајем техничке комисије и одлукама одборским. Данас обраћамо пажњу оних, који се интересују за ово питање, на одлуке одборске, које у овом броју доносимо о претходним пословима канализације а које показују да ће се и грађење канала моћи у скоро предузети те главне партије радова водоводних и каналских, по улицама варошким, свршити једновремено. Школске зграде. Поводом питања неких грађана, одговарамо да се ове године неће закупљивати никакве куће за основне школе. Нове школске вграде градиће се у скоро, од идуће године, па с тога је одбор општински и решио да се иродужи уговор још за једну годину са сопственицима оних кућа, које су раније закупљене а закупу ове године рок истиче. Нијв промењена. У седници 8. о. мес. Одбор је решавао и о хлебнвј такси. Према ценама жита ј и брашна, нађено је да нема места мењању таксе и I за то је решено да се и на дал>е хлеб нродаје по 20 1 дин. пара килограм. Седнида Сутра, 13. ов. мес. дбор општински држаће редовну седницу. На дневноме су реду : аројект нових аравила о слободноме клању и ародаји меса и предмети који су у последњој седници били на дневноме реду али нису свршени.

Из СТРАНИХ ОПШТИНА Зграде у Моокви. Куће у Москвп су за ираво уживање, јер су у великој већиии једносиратне. Статистички је срачуњено да 70 од сто етаиовништва седи у првим спратовима. Докле у Берлину /„ кућа имају но 4 и 5 спраточа, у Москви долази само 1 од сго на куће са 5 спратова. Сутеренских станова има 7258 (10'4 од сто) а од овога броја 40 од сто имају под само за 2 метра нижи од улнчне површине. За овако повољним околностпма у Москви , у ономе погледу, може само узднсати становништво оних великих западнпх градова, које живи на четвртим и пешм спратовима. Скандал у Риму. У једним страним новинама читамо да је пре месец дана Одбор оиштпнски у Риму јсдногласно дао оставку. Новод оставке биоје законски иредлог којимје влада хтела да укратп самоуправу ошнгине. Акт владин садржавао је увреде п за само представннштво , кад се оиштинској управи одриче самоуправна способност. Седници, у којој с расирављало то иитање, била је иреко сваке мере бурна, узрујаносг духова црешла је све границе , на пристојност се сасма заборавило, па п из последњег такта изашдо. Два одборника, журналисте, пошто беху исцрпели сву речптост и све разлоге својпх супротних назора, латише се најзац мастпла п гађаше дивитима као балистичким оружјем у овоме нове врсте двобоју парламентарном. Ови парламентарни противницн моралн су здраво лепо изгледати, ка \ су и.1 седнице измакли ! Мере против колере. Узроком неповољнпх вести из Хеџаца (Мала Азија), у Цариграду су се озбиљно забринули да се не пој;;ви колера. С тогаје нод председништвом Мунир-паше, министра унутрашњих дела, образовг-.на нарочита санитетска комисија, којој је стављено у задатак да најеиергичније предузме све потребне мере, како би се спречила иојава заразе. Држава је придодала ошнтпни цариградској 32 лекара, добро илаћених, Извршен је санптетски преглед по свима радњама и свима кућама и наређене су најстрожије мере за одржавање чистоће у свима квартовима. Сем тога, очистиће се обе обале Златнога Рога , кланице градске нозатварати, а клање стоке врншти изван градског рејона. Магацини кожа иселиће се, а тако исто изместити или забранити и све радње које би могле увећаватн зло, на случај да се епидемија појави.

РАЗНЕ БЕ*ЛЕШЈ^Е Уштеда времена. Тамо, гдп људи рачуна^у в]>еме као новац, потрудили су се да ухвате рачуп колпко се вар. жељезницом уштеђује времена п колико тиме друштво користи. У Лондону н. пр. по приблнжноме рачуну , дневно се вози најмање 500.000 душа, дакле / 10 свеколико!' сгановништва. Према, већој или мањој дулсвни вожње, неће се ногрешити ако се узме да вожњом свака личност у Лондону уштеђује најмање 2 часа преко недеље, а годишње 5 дана , што значи да 500.000 душа уштеђују 2,500.000 дана. Ио обпчној цени тамошњих надница и зарада људских ова циФра иредставља вредност 10.000.000 дпнара. Женскиае у апотекама. Многе даме, које су у Бечу и Цириху училе Фармацијску школу иоднеле су лекарском одељењу руског министарства унутр. дела молбу да им се допусти да практикуј у по апотекама. Мпнистарство је издало одобрење нод условом да се претходно положи пспит иред надлежном комисијом Разне орзине, Пре кратког времена штампана је Физика од Др А. Винкелмана у којој налазимо ове брзине означенег МЕТАРА У ОБКУПДИ

0 0015

Човек обнчнпм кораком. . . .

1 25

Најбржа река • .

4'00

Ваздушна лопта при тишини . ,

640

Човек у највећем трку ....

7 10

Мува

7(30

Најбржп паооброд. , . . ■

8-50

Поветарац

1000

Човек на коњу

11-60