Beogradske opštinske novine

ГОДИНА VIII.

— 213 —

БРОЈ 36.

VIII. Састанак — 16. Априла. Присутци сви чланови сем М. Дветковића. 1). Хилендарска улида, да се са стране на којој је вућа Др. Л. Ланаревића, задрж.и до краји ндаца Лазаревићевог. Између иарцеле коју завршује помеиута кућа и плаца митрополије, да се отвори улица од 12 мот. ширине, но зеленој линији, тако да удара на ћошак Ладне илиџе, Хилендлрска улица да добије ишрину од 15 м. са два нрелома. Први цредом код Лазаревићеве куће, други па крају митрополитовс баште, а да-.се противни Фронт нрема овоме регулише ио зелеиој јшнији. 2) Поштанска улица да се задржи ио пројекту, но с тим, да се нреко улицс Два бела голуба, та улица продужи до иалилулске иијаце са ширином од 12 мстара. 3. Палилулски трг, да се нодели ца два дела , један део 130 {-58 м. .да остане иод пијацом, а други да се парцелира и да се унотреби иа општинску корист. 4). Да се Ратарска улица иродужи са преломом ца раскршћу са Тимочком улицом но зеленој ливији. (НАСТАВИЂЕ СЕ)

ОДРХАВ АЊЕ Ч И С Т О Т\ Е ПО УЛИЦАМА ВАРОШКИМ (наставак] У Хановеру чисте се само живље улице трииут, где је мањи саобраћај дваиут, а у осгалима једаииут иедељно. У Франкфурту ноћу се чисте само живље улице и то трипут недељно, од 9 сати у вече до 6 или 6 и по сати у јутру. Дању чишћење траје од 6 у јутру до 7 у вече. Извожење ђубрета бива у исто доба. У Штрасбургу почиње чишћење у 4 сата из јутра и свршава се у 9 сати. Ђубре са улица и из кућа извози се између 6 и 9 сати изјутра. Дпевно се чисте улице у Вреслави, Диселдорфу, Хајделбергу, Келну, Мајнцу , Минхену и Штутгарту и то у Бреслави лети од 4—8 и по сати пре подне, или од 1 и по до 4 и по по подне, а зими од 6 —11 или од 1 до 5 сати. У Диселдорфу мора се чишћење и извожење довршити до подне. У Еелну лети од 7 сати , а зими од 8 сати изјутра почиње чишћење и траје дое се не доврши. Исто тако и у Мајнцу и у Минхену. У Штутгарту лети од 5 — 7 траје чишћење, зими од 7—9 сати изјутра. У Ћирнбергу дужни су сопственици кућа сваког дана почистити тротоаре до 8 сати нре подне , а до половине улице три нут недељно, и то лети пре 8 сати у вече, а зими пре 5 сати ио подне. Исто тако и у Вирцбургу , само што тамо чишћење лети бива пре 7 сати а зими пре 8 сати изјутра. Д). Радови у режији и под анорд. У Ахену оие улице којеје општина дужна да чисти, а то је сразмерно мали део свију улица, даје општина предузимачу на три године под акорд, за шта му илаћа извесну суму новаца. Исплата се врши па крају сваког месеца. Предузимач је дужан и ђубре да извози. У Берлину врше чишћење улица надничари, које општина плаћа. Извожење ђубрета даје општина нод акорд предузимачу на 5 година, с тим, да је предузимач дужан давати иослугу, осветлење и запрегу за машине за чишћење улица, као и за кола за поливање улице. У Времену издаје се чишћење улица — изношење ђубрета и поливање улица, нредузимачу. У Бреслави, Касену , Дрезди, Диселдорфу, Франкфурту , Хановеуу , Хајделбергу и Лајацигу извршује се одржавање чистоће по улицама, које је онштина дужна чистити, у режији.

У Хамбургу устуиа се чишћење улица, изношење ђубрета са улица и пз кућа, иредузимачу на 5 година. Укућани су дужни ђубре изнети у судовима иа улицу. У Карлсруху чишћење врши оиштина у режији, а извожење ђубрега са улице и из кућа издаје се предузимачу на 3 године. Ђубре се мора најмање трипут недељно извозити и то у свако.ј улици одређеног даиа у одређено време. У Келну издаје се и чишћење улица и извожење ђубрета нредузимачима на шест година. Цела је варош подељена на 4 дела и сваки део уступљен по једном предузимачу, који су дужни сваког радног дана улице чистити и ђубре извозити, а сем тога зими уклањати лед испред општииских зграда и чесама. У Мајнцу чишћење врши општина у режији , а извожење ђубрета издаје под акорд. У Минхену чишћење врши онштина у режији, а извожење ђубрета са улице издаје се на три године предузимачу под акорд , ј «оји је у исто доба дужан изнети и ђубре из кућа, ако укућани исто изнесу у судовима на улицу. У Нирнбергу, чишћење улица макадамом патосаних, као и пешачких стаза, поред паркова, врши општина у режијв. Пзвожење ђубрета и чишћење осталих улица, уступа се предузимачима, који су дужни лети улице и поливати, а зими тротоаре пепелом посипати. У Штрасбургу чишћење улица и цзвожење ђубрета врши се у режији. Потребна кола и коњи узимљу се под кирију на 6 година. У Штутгарту издаје се чишћење улица и извожење ђубрета нод акорд предузимачу, који је дужан важније улице дневно да чисти, а тако исто и дневно да извози ђубре из кућа, које се на улицу изнесе. Поливање улица врши онштина у режији. У Вирцбургу дато је чишћење улица и извожење ђубрета, како са улица, тако и из кућа, под акорд предузимачу. Е). Шта кошта чиш^еве улица и изношење ђубрета. У Ахену само за сразмерно мали део улица плаћа општина предузимачу 6000 динара: за чишћење оних тротоара и делова улице, које општина има да чисти, као и недељно једанпут чишћење одушака у које се слива кишница са улице. У Берлину пак троши општина на чишћење улица годишње близу два милиона динара, и то (за 1883. год.): а), на плате и наднице 860.741 д. б), на одело 7.309 „ в), на алат за чишћење, материјал, заирегу и- послугу, за машине за чишћење 197.615 „ г), на извожење ђубрета 660.967 „ д), на поливање улица 185.625 „ ђ), на чишћење општинских плацева и депоа 7.784 „ е), чишћење јавних нужника. . . . 6.185 „ ж), разни другииздатци 9.081 „ з), непредвиђено 18.435 „ Свега динара 1,954.492 д. Обично пак годишње се издаје на чишћење улица више од 2 милиона, (Наставијм се).