Beogradske opštinske novine

ИЗЈХАЗИ НЕДЕЉНО ЈБД&Н НУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : на годину за пола године

. . 6 дин. 3 дин. за стране земље на годину 9 дин.

Неделва

О^томбра 1890

Цона је огласима 6 дин. пара од врсте Претилату ваља олати упутницом на општниски суд а све кореепонденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неплакена писиа пе прпмају се.

0 Б Ј А В А (0 прево^ењу обвезника у позиве)

РАДОВИ НА В0Д0В0ДУ Њвемтај надзорне водоводне комисије

ГОД. VIII.

I. Командант дунавске дивизијске ооласти претнисом својим од 17 тек. мца Бр. 5889. наредио је : да се превођења обвезника у позиве и испис из позива одпочне одмах по свршетку вежбања редовне војске. Ирема овоме сви обвезници како редовне војске тако и I и II позива народне Бојске свију јединица, који су неспособни, имају предстати Команданту VII. пуковске команде неаремјено 7. новембра тек. године ради лекарског арегледа. Фамилнје дужне су поднети свака у своме кварту најдаље до 5. октомбра тек. год. и то : Умрлих обвезника извод умрлих; за осуђене навести на колико је осуђен, а за одсељене тачно куда се је одселио, село, срез, округ; досељени пак одакле се је доселио, где се је настанио са назначењем године старостн. II. Сви инвалиди и полу-инвалиди који стално овде у Београду живе, имају предстати VII иуково.ј команди у Београду 26 октобра. тек. год. ради лекарског прегледа. Сваки пнвалид како потпуи тако и иолу, има са собом понети на увиђај решење инвалидског суда, којим је огла шен за инвалида, јер само на основу овога, подвргнуће се лекарском прегледу и уживати инвалидску потпору. Који не следује овом позиву одређеног дана и нри издавању потпоре не ноднесе уверење на увиђај, да је лекарскии прегледом оглашен и даље за несиособног, томе ће се обуставити даље инвалидске нодиоре. Од Управе варожи Веограда 22. Сентембра 1890 содине Бр 13.433 и 13.618. у Веограду.

ВОЈНИ ПОЗИВ (за оне који су ове године регрутовани)

Велики број обвезника, који су у овој години регрутовани за стални кадар из в. Београда, а неки из других општина, који стално овде живе, нарочито ђаци, нису нредстали рекрутној комисији ради лекарског прегледа. С тога се овим иозивају сви они, који су у овој години рекрутовави, и то како рекрути из општине београдске, тако и они из других ошпгина, који су овде у Беграду, да на дан 30. Октобра у 7 сати изјутра, престану ради лекарског прегледа, окружној команди у горњи град, где ће се преглед рекрута вршити. Бр. 7093. Из канцеларије VII. нук. округа 28. Сен тембра 1890. г >дине у Београду.

25. Септем. 1390. Одбор Онштине вароши Београда у седници својој од 18, Априла 1890. год. изабрао је иотиисане за чланове надзорне комисије нри грађењу новог водовода за Београд, а доцније решењем својим одбор је такође ставио — истој комисији у дужност и надзор над реконструкцијом постојећег водовода. Чланови комисије, извештени о томе избору писмом председника општине београдске г. Н. Пашића, примили су се посла који им је поверен, и у нрвој седници својој 22. Априла т. г. комисија се конституисала, изабравши себи за председника г. Николу И. Стаменковића проФесора вел Школе. На томе првом састанку па коме су присуствовали осим потписатих чланова комисије још и иредседник оиштине београдске г. Пашић и Министар Грађевина г. Ми' ливој Јосимовић, иретресана су поједина претходна питања, што се односе на ночетак радова на водоводу. — После тоге првога састанка, комисија је држала своје редонне седнице према потреби, и о раду свом част јој је поднети онштииском Суду овај извештај. Иридржавајући се нравила о раду на водоводу, којаје пред општ. одбор изиео технички одбор у своме извештају од 30. јануарат. г. икоја је опшг. одбор у начелу одобрио, комисија се иретходно побринула за набавку стана и ангажовање нужног персонала за грађевински биро за водовод, као и да исти снабде са свима нужним потребама. За стан бироа узета је иод закун кућа Његовог Величаиства Краља (Томанијина кућа), у коју се комисија уселила 1. Маја тек. год. Закупна је цена кући 264 динара месечно а закун .је утврђен на две године. — 0 овоме закупу постоји нарочити уговор између тутора Његовог Величанства Краља и општине београдске. У исто доба према решењу одборском закључен је и потврђен уговор са г. 0. Смрекером односно руковођења грађења новог и реконструкције постојећег водовода: На седници сво.јој од 14. Маја, којој је присуствовао и руковалан извршења водовода г. 0. Смрекер, претресана су питања о организацији водоводног бироа у погледу потребног нерсопала и осталих потреба за исти, кад и које радове треба предузети. На тој седници донети су ови важни закључци: 1., Да се од сваке седнице воде записник на срнском језику, а од оних седница, којима присуствује г. Смеркер или његов заступник, да се иоред српског записник води и на немачком језику. 2., У својој коресподенцији и у опште служиће се управа водовода датумом сгарога календара.