Beogradske opštinske novine

БРОЈ 45.

ГОД. VIII.

23Л32 НЕЛЕЉНЗ ЈЗД Н ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : на годину 8 Д ин на пола године 3 дин. за страие вемље на годину 9 дин.

Неде^а 21. Октомбра 1890-

Цена је огласима <> дин. пара од врсте Претплату вал>а слати упутницом на општниски суд а све кореспонденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Ненлаћена писма пе примају се.

шшЛЛЉ.

XXII. Н А Р Е Д Б А (За оне који држе фијакере) Да би се могао прописати нов ред за Фијакеристе у вароши, потребно је претходно да се сваки Фијакерист, којн се данас бави том радњом у Београду, јави општинскоме Суду, ради извесних објаснења. С гога се овим наређује : да се сви они, који се занимају Фијакерском радњом, и то како газде чија су кола тако и кочијаши што су код другога у^служби, фијакеристе до 27. ов. мес. јаве у благајно одељење Суда општинског. Ова наредба односи се и на оне воји не изводе на станице своја кол.а редовно, као и на гостионичаре који држе Фијакере за вожњу гостију — дакле за све без разлике који не држе Фијакере само за своју кућу. Ео се не буде одазвао овој наредби, казниће се по закону. Од Оуда општине вар. Београда 15. окт. 1790. АБр. 2130.

ХХШ. НАРЕДБА (За рибаре који држе чамце и барке) Према тариФи, коју је за наплаћивање обаларинских такса пронисао одбор онштински на основу закона о гоме, нотребно је да се опшгинсвоме Суду јаве сви они који раде са чамцима на савсвој и дунавсвој обали у отару београдсве онштине, а тако исто и они који држе барве. С тога се овим наређује : да се до 27. ов. мес. пријаве у рачуноводство онштине сви они који имају чамце или барве, да би чаици и барве добили своје нумере. Ко се не буде одазвао овој наредби, вазниће се по завону, а сем тога одузеће се и изложити продаји сви чамци и барве, које се нађу дуж савске и дунавске обале београдског атара, ако се њихови сонственици до одређенога не нријаве но овој наредби. Од Суда општине вар. Београда 18 Авг. 1890. АБр. 2137 Н А Р Е Д Б А Да би се одржавао потребан надзор и над надничарима и праљама, Уирава вар. Београда издаје следећу наредбу : 1. Од објаве ове наредбе на за 20 дана дужни су сви надничари без разлнке рада н праље пријавити се лично овд. општинском Суду и тамо сваки доказати, да се стално занима надничењем или перивом. Поред тога има нријавити улицу и кућу где станује. 2. Како ће свави при ово.ј пријави од Суда добити билет занимања и пребивања, то мора свавн исти увек

уза се иосити, да би га могао свакад на захгев показати власти, иначе без њега сматраће се да је без занимања и нодпашће под прописе за скитнице. Управа вар. Београда објављујући ову наредбу, позива све, војих се ова наредба тиче, да по њој благовремено ураде шта треба, јер во то пренебрегне, вазниће се најстроже по завону, а казна је но §§ 843 и 342 под а'кривичног закона затвор и прогонство. Овде се наиомиње да је управа издала и ввартовима нужне наредбе, те ће се најбодрије мотрити, да ниво испод завонсве вазне не избегне, који би ову наредбу пренебрегао : а за најбољу контролу, после рока овом наредбом остављеног, вршиће се и повремена ревизија иад свима надничарима и праљама у вароши. Да би се ова наредба одржала у својој важности, нозива се грађанство, да од сада свавад од надничара и праља воје би најмили за радове, тражи најире да им покажу своје билете занимања, и само оне, који исте имају да приводе своме кварту, који ће урадити даље шта треба. Небрежење грађана у овоме сматраће се за ненослушност према полицијским иаредбама, што ће се строго казнити. Од Управе вар. Београда 11 окт. 1890 Бр 14931.

Рад општинског одбора.

1ЛУ. РЕДОВНИ САСТАМАН. 3. Октобра 1830. Председавао члан суда г. Св. Карапешић ; билп чланови одбора г.г. М. Р. Маринковић, Ф. Васнљевнћ, М. Јовановић, Ј.М. Тадић, Ј.Ж. Ђурић Р. Р. Ћирковић, К. Б. Михаиловић, К. П. Михаиловић, Р. Петровић, Ђ. Николић, М. Јанковић, А. Одавић, М. Велизарић, Ђ. С. Новаковић, С. Д. Милићевић, Н. Р. Поиовић, Др. М. Т. Деко, 'Б. Димитријевић, С. Ј. Азријел, А. Шток, К. Д- Главанић, Д. Симић, Д. Дашковић, Д. Најдановић, М. М. Терзибапгић и М. Каиетанопић. I. Пре дневнога реда ирочитан је и без ггримедаба усвојси заиисник одлука из седниде 2. ов месеца. II. Према мишљењу одоорника г. К. Д. Главинића усвојено да се у оуду^е штампају у општинскоме листу сви извештаји и акта водоводне надзорне комисије за која она назначи да је то потребно учинити. III. Поводом наномена неке г. г. одборника иреиоручено Суду да нареди да се у будуће нодвргава хемијској анализи иетролеум који лиферант набавља општини, и то сваког месеца, па п по двапут месечно, а ако треба п чешће.