Beogradske opštinske novine

]>РОЈ 4.8.

ГОД. VIII.

23.432 НЕЗЕЉЗЗ ЈЗЗ Н П7Т ЦЕНА ЗА СРБИ.ТУ : на годину 8 Д ин на пола године 3 дин. аа страке земље на годину 9 дин.

11,('на је огласима 6 дин. пара од врсте Претплату ваља слати упутницом на општниски суд а све кореспонденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неплаћена писма не нримају се.

НАРЕДБА, се коже грађанииу ове вароши догоди ко.ја крађа, то се обично иоћу дешава, из отворених авлнја, шуна и других зграда, у којима стоје ствари. Да би се с једне стране осигуради грађани од овакових крађа, а с друге стране н властима помогло у хватању рђавих лица, управа ова на основу § У26. казненог закопика. нареЂује: 1, да сви становници вароши Београда редовно ноћу сво.је авлије, подруме, шупе и остале зграде затварају; 2, да сваки старешина своје куће и његови чланови дањ\ т обраћају нажњу на долазак страних лнца њиховим кућама, и ако оиазе какво сумњнво лице код својих кућа или околине, да га с места нријаве жандарму, нозорнику, који ће за тим, према таквом лицу, даље учиннти што треба; и 3, да дотичпи становнпк ком се догоди крађа, најбрже јавља ову дотичном кварту, како би се за времена могла наредити потера и истрага за крадљивцем, јер се догађало да оштећенн не јави на време учињену крађу, те се отуда и траг кривца изгуби и крађа осгане непронађена. Бр. 15482. 19. Октобра 1890. год. у Београад. Упр впик Секретар, вароши Београда, Влад. Т ј . МилоБанови!. Б. Тодорови^.

РАСПИС О ПОПИСУ У свези расписа Г. Министра нар. привр. од 1. Октобра ове год. Бр. 1309. односно пониса људства и домаће стоке , издао је и Госп. Министар унутр. дела распис о поиису под 3. Октобра ове године Бр. 17188 који гласи : »Према одлупи Министарског Савета од 12 Јануара ов. год. има се извршити у целој земљи попис људства и домаће стоке на крају Децембра ове год. Свима нашим досадањим пописима људства, бпо је цил, чисто Финанциски, с тога су и предузпмати на начин, који није одговорао потребама државне унраве а још мање захтевима науке. Нова адмшшстративпа подела земље п неопходна потреба да се тачно сазна прави број становника, изазвали су попис људства, који се сада нма извршитп. Попис домаће стоке потребап јс за то, што од 1866 год. стока штје више пописивана, са чега се данас и не зна колико

п какве стоке у земљи има, а без тога не можс се нн приближно оценити моћ овога најглавнијега привредног извора. Само крајње пезнање могло би тврдити, да се попис стоке предузима ради увађања какве нове порезе, кад таква порезд постоји још само у Турској а нигде више. Као што ми Госп. Министар нар привр. јавља, он је прогшсана правила и упутства за извршење овога пописа, разаслао актом својим од 1. тек. мес. СБр. 1809 свима начелствима и унравама. Ближе одредбе о начину самог извршења стављене су у пројект закона, који ће се народној скупштшш поднети на решење одмах у првим њеним седницама. Одобрени Формулар за попис људства и домаће стоке, штампа се сада у државној гптампарији и разаслаће се од стране Госп Министра нар. привр., свима општинама, чим буде готов. Али како се међутим, по правилима и упуствима, која су Начелствима и управама достављена од стране Госп. Министра народне привреде има много што шта извршити и приуготовити, те да се ова велика стлтистичка операција изведе како треба, — то Министар унутр. дела услед писма Госп. Министра Нар. привреде од 30. Септембра тек. год. СБр. 1802 препоручује управи следеће: 1). Да председннку месне општпне одмах саопштп наредбу о попису људства и домаће стоке, а при том да им разложп потребу ових пописа и да се они не чине у циљу какве нове порезе. 2). Да одмах позове општинскп суд, да одредп поппсне кругове н потребне пописиваче и да списак ових пописивача имају у својим рукама до краја новембра ове годпне. 3). где огпптине не би могле саме наћп пописпваче, онде да их даје надзорна власт од својих чиновника и званичника осталих струка и од подофицира сталног кадра, обраћајућп се за то старешинама падлештава и окружнпм командама ; 4). да у опште непрестано с највећом енсргијом настојава н строго мотри, да-се све што је прописано правилима и упутствима као и наредбом Господина Министра народне привредс од 1. Октобра ове год. СБр. 1809 најтачније у свсму и у одређено време извршн.

1» V < I I I I <Ј Министра унутрашаих дела (О давању општинсве утрине освуднима). Од пеког времена учестала су чоједина окр. Начелстава с шиљањем министарству народне привреде на одобрење одборске и зборске одлуке разних општина и села за поделу својих утрипа и шума међу поједине своје пореске главе на евакојако измишљене начпне а све у цељн себичног грабљења п самовласног прпсвајања земље, ма да постоје јасне законске одредбе коме се н колико може уступити од општпнске нли сеоске земље на уживањс.