Beogradske opštinske novine

БРОЈ 54.

ГОД. VIII.

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРВИЈУ: на годину б дин. на пода године 3 дин. за стране земље на годину .... 9 дин.

Уторак 25. Децемб. 1890.

Цона је огласима в дин. пара од врсте Претплату ваља сдати уиутнидом на онштински суд а све коресноденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Н <1 и д а ћ е н а н и: с м а н е п р и м а ј у с е.

ГРАТЗАНСТВУ В А Р 0 Ш И В Е О Г Р А Д А Збор грађана општине вароши Београда усвојио је преддоге Одбора општинског и 8. Јуна о. год. одобрио : а) „Да се општина за грађење зграда за основне школе, за грађење водовода, кеја, кланиде и канализације, за суделовање у грађењу антрпоа и за грађење модерне калдрме задужи са 10,000.000 динара еФективних ;" и б) „Да би се осигурало уредно плаћање интереса и отплате на овај зајам, и за време грађења као и после, да се на основу закона о варошкој трошарини у Београду, од 13. Јуна 1884. год. у споразуму са владом Његовога Величанства, уведе у најкраћем року трошарина на извесне предмете, а те предмете да одреди Одбор општински". На основу ових одлука зборских; и како се зајам мора оствариги у скоро, да би се могли продужити ове године већ у велико започети, а од нове године предузети и остали велики послови, који су про.јектовани — Одбор општине вар. Београда издао је правила о трошарини и прописао тарифу на које ће се предмете, како и по колико наплаћивати на име трошарине. Правила о трошарини и тариФа добили су законску потврду указом Краљевске Владе од 21. ов. мес. према закону о трошарини и допуни његовој с тим, да трошарина стуни у живот одмах. Према овоме Суд општине вароши Београда објављује грађапима београдским да је почело од 21. ов. мес. наплаћивање трошарине по правилима и тариФИ објављеним у званичним „Српским Новинама", и „Београдским Опшгинским Новииама". Трошарина ће се плаћати на овим главним тачкама: При савској царинарници, жељезничкој царинарници, главлој трошаринској станици, на марвеном тргу и на пошти ; а сем тога и при трошаринским сганицама, на друмовима који воде у варош : „топчидерској'' „крагујевачкој" „смедеревској" и „впшњпчкој". Исго тако, по потреби и наређењу, за проста кола која ие возе предмете плаћању трошарине подложне, наплаћиваће се такса ц при трошаринским стражарама, имено: „ваноградарској — бр. 3." „светосавског споменика — бр 5," „булбулдерској — бр. 7," ,,вишегробљанској —бр. 8," „цигљарској — бр 10" и „јевремовачкој — бр. 11."

Увођењу трошарине, као шго је у своје време објасњено, морало се је присгупити у животноме интересу престонице. При одређивању тариФепак, пазило се је да се најпотребније намирице , као хдеб, ма у ком виду, не оптерећују, и тако је трошарина заведена само на предмете, на које се лакше може плаћати Али ма колико и

кад би у опште био тежак терет њезин, мора се она подносити зарад извршења оних напред именованих великих реФорама, које ће не само створити боље здравствене прилике него и иовољније услове за свестрани развитак наше вароши, трговинско-привредни напредак и у опшге за погоднији живот у њој. У колико ће по томе извршење великих реФорама варошких бити од непосредне користи и по развитак престонице и по сваког појединог становника, у толико има више места рачунати, да ће грађанство престонице и само радо излазити на сусрет дужностима које правила о трошарини налажу. Све пак олакшице, које промету и трговини буде могуће чинити, главна управа трошаринска, као и сви њезини органи, указиваће их и брзо и лако, као што ће и представништво општине водити бригу да грошарина не смета трговини и саобраћају, већ да се трговина подигне и унапреди, и да се створе све могуће удобности ради њенога развитка. Што се иајзад тиче неправилпоети, које би се могле појавити при увађању ове нове установе а грађанство би их сазнало и доставило председништву општине, може се рачунати увек на брзе и енергичне исправке и чување интереса и грађанетва и престонице. 22. Децембра 1890. г. АБр. 2390. у Веограду.

дедовођ Спдсо Хдџи-Ристиђ.

нркдседник НИКОЛА П. ПАШИХ.

У Р Е Д Б А

ТРОШАРИНИ У ВАРОШИ ВЕОГРАДУ

1. Општина београдска наплаћиваће трошарину на одређене предмете који се уносе у варош по нривременим правилима, која се овде излажу и уз која иду као саставни девови : тариФа по којој ће се трошарина наплаћивати, и привремеиа правила о трошарини на есиапе транзитне, и опе који су смештени у антрпотима. 2. Општина београдска ће ова нравила и тарифу примењивати и по њима трошарину наплаћивати у толико, у колико се поједине одредбе њихове не косе са законима и законодавним одлукама које постоје или ће постојати. 3. Приход од варошке грошарине у Београду, опшгина не може употребиги ни на какву другу општинску потребу осим оних, које су законом о варошкој трошарини у Београду означене. Приход овај водиће се по нарочитим за то спремљеним књигама и рачун о учињеним издацима из њега склапаће се и водиги особено, па по том подносиги Главној Контроли на преглед у свему онако како је прописано законом о општинама за друге општинске рачуне.