Beogradske opštinske novine

// * БРОЈ 1.

ШЈМ. ГОД. IX.

ИЗДАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ цена за срвију: ва годину . . • • ' 6 дин на пола године .... за стране земље на годину

, ""Ц|["Ц|1»Ц|1"" , ""У~'Ч|Ц || Ц|1

3 дин. . . . 9 дин. —«а1 'Ч||>"Ц|Н" —""чшчуу—

Уторак 1« Јануара 1891.

Цена је огласима (> дин. нара од врете Претилату ваља сдати унутнидом иа општински суд а све вореснодендије на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Н е п л а ћ е н а и и с м а н е н р и м а ј у е е.

""ЧГ#"#

""Ч1И"1Н'"|Џ ' "■ч цучдииц и 1 " --■■■■ гц - Г .*м

ГРАТоАНСТВУ ВАРОШИ ВЕОГРАДА Прописом за изборе општинских часника, одређено је да се сваке године имају бирати по 10 лица из свакога кварта за чданове и заменике чланова у кварговним бирачким одборима. Избор овах л.ица врши збор општински по кварговима. Према овоме суд огхштине вароши Београда позива грађане београдске да СЕДМОГ ЈАНУАРА 1891 ГОД. дођу на ОПШТИНСКИ 3 Б 0 Р и да изврше избор за сваки кварт по 8 лица за чланове и по 2 за заменике чланова квартовних бирачких одбора. Право гласања на општинском збору и мају сви пунолетни чланови општине, који плаћају 15 динара годишње непосредне поресе, а који нису иод старатељством. или који по прописима чл. 16. и 17. овог закона право гласања немају или су га изгубили. У задрузи имају право гласања на збору сви задругари, ма сви скуна неплаћали 15д ин. непосредне порезе, ако нису чланом 16 и 17. изузети. 'Гако исто имају нраво гласања и она лица, која су ослобођена од плаћања порезе по чл. 61. тачке в. и г. закопа о непосредноме порезу, што су постала песпособна за рад, или су инвалиди, или оии. који примају милостињу из државне касе. Немају право гласа на ошптинском збору: 1., ,они, који су осуђени због злочинства, докле своја права не поврате, или који су лишени грађанске части за време пресудом одређено, као и они који су осуђени због преступа, који безчасте и јавни морал вређају, док не прође година дана од дана издржане казне; 2., који се палазе под судским ислеђењем за дела под 1 наведеним ; 3., који су пали под стециште за време док стециште* траје ; 4., који ма колико дугују у име порезе осим текућег полгођа. Официри и војници сталног кадра не \ чествују 110 16-ом члану закона у саветовању општинског збора.

Збор овај почеће у 8 часова изјутра а бирачи могу долазити па изборио место до 6 часова у вече тачно. у које ће време црестати пуштање бирача на биралшпте. Састав бирачких одбора за овај збор а места на којима ће се гласати, обзнаниће се засебно. Објављујући ово грађанима вароши Бео• града оиштински, суд позива их да на збор дођу и изврше оно што закон налаже. Бирачки спискови гласача који имају право гласа, изложени су у благајном оделењу гди их сваки грађанин може разгледати и уверити се, је ли у азбучном списку. Од отране Суда општине вар. Београда 28. Декем. 1250. АБр. 2538

Т А Р И Ф А ПО КОЈОЈ ЂЕ СЕ НАПЛАЋИВАТИ ТРОШАРИНА У ВАР. БЕОГРАДУ.

На вино и сирће у бурадма од 1 литра 0'10 дин. На коњак, рум, ликере и сва друга слична пића а) у бурадма од 1 литра 080 б) у Флашама од 1 литра 1. дин. На Фина вина, нарсала, малага, ципар, токајско, виланско и т. д., а) у бурадма од 1 литра 0*50, б) у Флашама од 1 л. 2 дин. На ракију меку до 14° јачине од 100 литара 10 дин. На љуту преко 14° јачине од 100 20 д. На шпиритус без разлике јачине од сго литара 30 динара. I На пиво : а у бурадма од 100 л 5 д. ! б) у Флашама 1 Флаша 0-10 дин. Примедба : На иића у Флашама мањим од 1 дитра наплаћиваће се трошарина као па цео л. На пиво са стране : а) у бурадма од 100 литара 15 дин., б) у Флашама, 1 Флаша 0-15 дин. На соду и лимунаду 1 сифон 0 - 02 дин. На сваку есенцију без разлике од 1 лит&ра 5 дин. На каФу и цигуру без разлике квалитета оа, 1 кгр. 0-20 дин. На чај : а) у пакетима од 1 кгр. 2 д., б) у сандуцима од 1 кгр. 0*80 дин. На минералне воде: а) буковичку, врњачку, ломничку, приличку, брестовачку, рибарску, врањску и смрданбарску 1 Флаша

0*05 дин., б) на остале минералне воде 1 Флаша 0*15 дин, На бели шећер без разлике каквоће и облика од 1 кгр. 0*10 дин. На шећерлеме и друге са шећером израђене посластице : бомбоне, компот и слатко од воћа и т. д. од кгр. 1 дин. На макароне, Фиду, гершле, грис, штирак, арпакаш, тарану, бисквит, саго и остале вештачке производе од брашна и јечма од 1 кгр. 0*15 дин. На лимуне, поморанџе , нарове, суво грожђе, смокве, кестење, лешњике, бадеме, урме, анасон, ризене, ким, мак, каранФил од 1 кгр. 0*10 дин. На зејтин без разлике квалитета, олај, Фирнајз, и друго уље од 1 кгр. 0-10 дин. На маслине, леблебије, Фастоци, бибер, најквирц и рошчиће од 1 кгр. 0.10 дин. На свеже воће, зелен, варива, без разлике и суве шљиве од 1 кгр. 001 дин. На пиринаџ од 1 кгр. 0 - 10 дин. На лубенице, диње, тикве и бундеве од 1 кола 1 дин. На ајвар и авгутар без разлике од 1 кгр. 2 дин. На рибу сољену, сушену и у саламури од 100 кгр. 20 дин. На јестива од рибе, шкољака, пужева, печурака, корњача од меса, као кобасице, шваргле, саламе, пастрме, шунке, и све конзерве куване, печене или мариниране од 100 кгр. 50 дин. На сваки сир без разлике сем крављег и овчег простог од 1 кгр. 0-50 дин. На масло, павлаку, скоруп, мас сланину и разпа сала за јело од 1 кгр. 0*30 д. На грожђе, малагу и све боље јужно воће од 100 кгр. 50 дин. На дрво за грађу без разлике дрвета и облика у природном стању, остругано или тесано, а). Не ирерађено 1 куб. мет, 1 дин. б). Нрерађеио бруто од 100 кгр. 2 дин. На камен прост, мермер, граФит, норФир и т. д., а). Нетесан и нерезан, шљунак и песак од 1 куб. мет. 0-30 дин. б), Тесан, резан а неуглађен, за зидање и калдрмисање од 1 куб. мет. 0-10 дин. в). Углађен па и мало углађен бруто од 100 вгр. 0'50 дин. г). Плоче, цеви, левци и грађевински украси без разлике бруто од 100 кгр. 1 дин. Примедба: Камење воденично и за штампарску (литограФску) потребу не плаћа таксу.