Beogradske opštinske novine

ГОДИНЛ IX. /\/-— ч-лух^—,' \АЛ \јг\У у А/\/>мГ " -~-Сг\<\/Петровиј], сакаџија. Димитрије Петровић, таљигаш. Риста Петровић, сакаџија. Идија Страхиња, слуга. Стеваи Лешић, слуга. Петар Симчевић, рабаџија. Младен Љубинковић.

РАСПОРЕД ПОДУГОДИШЊИХ ИСПИТА У БЕОГРАДСКИМ ООПОВНИМ ШКОДАМЛ ••• I . I. Код саборне цркве. а) Женске шкоде. 26. Јануарапре подне у IV. разреду, по подне у I. разреду. 28. Јануара пре иодне у III. разреду, по подне у II. разреду. б) Мушке шкоде. 29. Јан. пре подне у I. разреду, по подне у IV. раз. 31. Јануара пре подне у III. разреду, по подне у II. разреду. II. У Палилуди. а) Мушке школе. 26. Јануара пре подне у IV. разреду, но подне у III. раз. 28. Јануара ире нодне у II. разреду I. одељења, ио подне у II. разреду II. одељеља. 29. Јануара пре подне у I. разреду. б) Женске шкоде. 29. Јануара пре иодне у I. разреду, по подне у IV. раз. 31. Јакуара пре подне у II. разреду по подне III. разреду. III. На Врачару а) Мушке шкоде. Пре подве : 23. Јан. у I. раз. I. одељења и у IV. раз. I. одељења; 24. Јануара у III. раз. I. одељења и у IV. разред II. одељења; 25. Јануара у III. раз. II. одељења и у II. раз. I. одељења; 26. Јануара у I. раз. II. одељења и у II. раз. II. одељеља. б) Женске школе. 23. Јан. по подне у 1. раз. на II. Врачару и у II. раз. на 3. Врачару; 24. Јануара у IV. раз. на Запад. Врачару и у II. раз. на И. Врачару; 25. Јануара у III. раз. на 3. Врачару и у I. раз. на 3. Врачару; 26. Јануара у III. и IV.

МАНСАРДА ПРИПОВЕТКА Ж И .1 1 К Л А V Г И Ј А

(НАСТАВАК — 12) Право задобољство беше за Бериара да се ироводи. Ништа не мислити и само уживати! Доста је мнслио и сањао, доста еекада иретрпио. Стигло је време, кад је разум излишан, пдеје непотребне. Матернја је иостала за њега врховном владарком. Све за тело, за тело само! Ужнвање, само уживање, па опет н увек уживање ! Је лн био жедан илн гладан? Некад, у двадесетоЈ својој години сањао је о ваздушној љубавн, о идеалу ! Данас пијан, пре сит, развратан осећао се увек сретним ! Жалосна срећа! —

- 14 рг~Г : - \-\"\" - \А/ј\' - "л/ч/ч/ \у \А - \Л/.' -чА-"..' разреду на Источ. Врачару; 28. Јануара у тончидерској школи. IV. На Теразијама. а) Мушке школе. 24. Јан. пре подне у III. разреду I. одељења, по подне у III. разреду II одељења. 25. Јан пре подне у IV. раз. II. одељења. 26 Јан. пре подне у II. раз. I. одељења, по нодие у IV. разр. I. одељења. 28. Јануара пре подие у I. раз. I. одељ., по подне I. раз. II. одељ. 29. Јануара ире подне у II. раз. II. одељења. б) Женске шкоде. 26. Јан. пре подне у I. разреду, по подне у II. раз. 28. Јануара пре подне у III. разреду, по подне У IV. разреду. V. На Дорћолу и Јалији. 23. Јануара пре подне у II. разреду мушке јалиске школе, по подне у IV. раз. женске дорћолске. 24. Јунуара пре подне у IV. раз. мушке дорћодске, по подне у III. раз. женске дор. 25. Јан. пре подне у III. разр. мушке дорћолске, по подне у III и IV раз. женске јалиске. 26. Јануара пре подне у II. разр. жепске дорћолске, по подпе у II. раз. мушке дорћод, 28. Јан. пре подне у приправном раз. јалиске, по подне у I. раз. мушке јалиске. 29. Јануара пре иодне у I. раз. женске дорћолске, по подне у I. и II. раз. женске јалиске. 31. Јануара нре подне у I. раз. мушке дорћолске. VI, На Сави и у вежбаоници више женске школе а) У вежбаоници. 28. Јан. пре иодне у I. разреду. 29. Јаиуара пре подне у III. и IV. разреду. 31. Јан. нре подне у II. раз. б) На Сави. 28. Јануара по подне у IV. разреду мушке и у I. и II. разреду женске школе. 29. Јануара пре подне у I. и III. раз., по подне у II. разреду мушке школе. 31. Јануара нре подне у III. и IV. разреду женске школе.

Када весеље изнури и иосдедњи делић с наге, смалаксали Бернар устајаше речима: Хајте да се иде! Ноћ је красна, и желим да још једвом сањам под звезданим небом! — Полудео је! рекоше оне. — Ухватнло га внно, додаду други. — Трештен пијан! — веле трећп. Он не одговараше. Кат! пита једна од њнх. Зар сам ндеш ? Сам — одговори Бернар. Збогом ! И пође сам задовољно, дпшући свежи ноћнн ваздух. Чудновата несвестица обузимаше га, крв му је јурнла у мсзак, кроз уши му зујаше. Пође живље, алн као да му гвоздени обруч све впше стезаше главу. Дрхтао је ; корачао неснгурно. Шта ми је ? питаше сам себе. Бади иоглед около себе. Светилиици играху му исиред очију; куће му се окретаху у Фантастичном колу. А опет није бно пијан. Инстиктивно раздера јаку, која га дављаше. Чинило му се да га нека снажна рука загушује. Од једном сав се стресе и стропошта на калдрму.

БРОЈ 4. Испити почињу пре подне у 8, а после подне у 2 часа. Њ седнице Главног Школског Одбора од 18. Јан. 1891. год. ОШБр. 2.

ГЛАСНИК ОПШТИНСКОГ СУДА. 0 дозволама. Сви продавачи, којн подлеже пропису о дозволама, дужнн су издате им дозволе увек носнти са собом, а исто тако и да сваку промену стана, занимања или газде,.јаве општинскоме Суду. Сваког меседа, до 15-ог дана, дужан ,}е сваки пмалац дозволе, доћи у Суд општински и ноложитп месечну таксу. Ко се не буде уредно јављао, биваће кажњаван. ИЗ СТРАНИХ ОПШТИНА. Попнс који је последњег дана нрошле и нрвог ове године извршен у целој Аустро-угарској, дао је у Буда-Пешти резултат да је пр стоница угарска, за десет носледњих година порасла са 135 207 становника, тако, да становништво пзносн сада 506.061 душа, „Кеуие <!' Опеп1" износећи ово, приписује заслугу владп земаљској и мудрим мерама, којнма је Буда-Пешта помагана да се што брже и што јаче развнја. Рачунајући на иостотке попис у Вуднмпештн је показао да је становпиштво сваке годпне расло за 3. 72 % дочим у Бечу само за 1 - 5°/ 0 . И друге варошн и варошпце угарске напредоваде су сразмерно од 1880. Исти лист донео је овај преглед: Варош колко станов порасло од 1880.

1.

Сегедин

87.210

13.210

2.

Дебрецнн

57.463

6.000

3.

Темешвар

48.496

6.884

4.

Кечкемет

48.500

3.461

5.

Арад

41 945

6.389

6.

Печуј

34.754

5.000

7.

Сомбор.

26 396

1 673

8.

Панчево

18.498

1.371

9.

Мохач

14.468

2.061

II о н и с с т а н о в н и ш т в а. Познато је, да је по свој Аустро-Угарској првих десет дана

Ноћна патрола нађе га како лежи. Стражара не беше далеко, дигоше га и однеше тамо. Прстресли га, али не нађоше нн папнра ни знака икаквог Главу је разбно јако, иадом о ћошку тротоара. Крв је цурила из отворене ране. Командант патроле иосла га у болницу. — Само је један кревет празан, рече болничар — број 2. у сали „Сен-Франсоа". Онај који је боловао , умро је и јутрос сахрањен. Нек му се даде тај кревет. Сутра ћемо записатп име и занимање. Бернар беше онесвешћен и у таквом стању положише га на постељу. Кад се пробудп иза Д)ге несвестице, бацп испиту]ући поглед на све ствари које га окружаваху и иомисли да сања. Зора се рађаше и светлост нродираше кроз дуге, беле завесе, и бледо осветљаваше велику салу, са њеннм правилно-увршћеним креветима. Мале ружичасте лампе обешене о нлаФОну гасише се чисто жалосно. Ннкаква ларма се не чујаше само неко угушено стењање, дуги уздаси и јутрење корачање милосвивнх сестара, које л^бдијаху пад болеснидпма. (НАСТАВИЋЕ СЕ)