Beogradske opštinske novine

Г<), 1,11 II \ IX С Т Е Ч А .Т ЗА КЛЕКТРИЧМ0 ОСВЕТЉЕЊЕ ВЕОГРАДА Општииа вароши Београда у Србији, расиисује овии сгечај за осветљење варошких улица и то пол, овим условима : 1. Све варошке улице , којих укуина дужипа изиоси 62.000 метара имају се ■осветлити искључиво елевтричпом светлошћу и то пламеиим ламиама (1атр1 8 & агс, Во§еп1агар'п) п сијалидама ((1атрсз а ЈпсапЗегсепсе, 61ић1атреп). Произвођење електричне сгрује да буде динамо-машипама а моторна снага да је снага водене паре. 2. Од целокупие горе паведене дужине улица, 7000 метара улица I. класе ваља осветлити са 65 иламених електр. ламна. Понуђачи ће у својим понудама павести цене варошког осветљења. кад би се та дужина од 7000 метара освеглила лампама сијалицама рачунајући, да па ту дужину 250 сијалица неједнако размештених. Осталих 55000 метара улица да се осветли лампама сијалицама рачунајући на целу дужину 1000 лампа (округло), расноређених на 30, 40, 50 и 60 метара средњег остојања. Гади оријенцатије у расиореду лампа на нлану су варошком уписане све уличне ламие и свакоме ће се конкуренту тај нлан на захтев нослати. 3. Интензитет сваке цламене ламне, (ако се оне буду употребиле за улице I. класе) да буде од 1000 иормалних свећа; интензитет ламаа сијалица да буде свуда од 16 нормалних свећа. Да би се избегао сваки неспоразум, нортиална се свећа одређује према карцеловој ламни (1атре Сагсе1) која на сат изгори 42 грама пречишћеног зејтина од реннце (Г ћш1е с!ч со1га ерагбе. Кар8о1) у сгењаку од 3 сантимегра у нречнику. И свећа која буде осам (8) нута слабија од тако деФинисане карцелове ламне, сматраће се као „нормална свећа". 4. Сваки ће понуђач навести. каквим се динамо машинама (са једносмисленом или на : изменичном струјом) жели служити за добијање електричне струје а тако исто и који систем маишна жели употребити (Грамове, Сименсове, Едисонове и т. д.). У исто време. сваки ће понуђач навести и каквим се системом пламених ламна односно сијалица жели служити за улично осветљење. 5. Дозвољава се да снроводници за струју буду ваздушнп свуда где је то технички могуће. По себи се разуме да се концесионар мора постаратн за сигурност спроводника. 6. За осветљење државних. општинских и нриватних локала биће потребно 2500 до 3000 сијалица од но 8 и 16 нормалних свећа. (Број пламених ламна не може се у нанрсд иредвидети). Пошто са растењем броја тих ламиа опадају цене осветљења, то ће понуђачи наноменути у својим понудама који ће део прихода од те потрошње уступиги онштини (види тач. 10.).

- 2:. 7. КонцесиЈа за електрично осветљење трајаће 41 годипу рачунаго од дана кад обе уговорне страпе уговор потпишу. По истеку гог рока, цела инсталација са свим материјалом који се у екснлоатацији буде затекао, припада без икакве накпаде оиштини београдској Попуђачи ће назначити, ио коју би цепу усгупили онштини београдској целу инсталацнју после 16 година а ио коју после 26 година рачунато од дана потписа уговора. 8. Интепзигет улнчног осветљења пеће бити исти целе по!,и. Све ће лампе горети до 11 сати, у вече. После гог доба, број горуНих лампа свешће се на ноловину. Општипа се обвезу.је да свака лампа која светли целе ноћи, гори 2500 сати годишње а свака од онпх лампа које светле до 11 сати у вече, да гори 1500 сати. Како ће се и кад ће се ламие у вече палити а кад из јутра гасити нрема годишњим временама и месечевим Фазама, одредиће се парочитом таблицом по потнису уговора а у границама горе помеиутих бројева сати. Сваки ће нонуђач означити нарочите цене, ако би се горе означено трајање осветљења иродужило или кад би се пов број лампа завео. 9. Сваки ће понуђач бити дужан обвезаги се уговором за сигурност и правилиост експлоатације електричног осветљења. Оставља се сваком нонуђачу да произвољно одреди систем сигурности као и пачин гараиције, коју даје за правилпост и сигурност екснлоатације. 10. Понз"ђачи ће означити цену осветљења за државну, општинску и приватну потрошњу како за обе врсте лампа сијалица од 8 и 16 свећа) тако и за пламене ^ампе У исго време наноменуће, како ће цена њихова оиадати са растењем броја лампа као и са растењем трајања светлења тих лампа (види тач. 6). 11. Концесионар ће бити дужан имати електричне струје на расноложењу у свако доба дана и ноћи и то не само за осветлење него и за сваку другу индустријску употребу. 12. Електрична централа наместиће се у околини места које је на плану означено са О, (близу жељезничке стапице). Начин као и сисгем гранања струЈе из цептрале понуђачи ће сами пазначиги. 13. Понуђачи ће у својим понудама навести, на који начин мисле спровестп пламене ламне кроз улице I. класе а тако исто каквим ће се стубовима служити за намештање сијалица по осгалим улицама* [При томе ваља имати на уму да само у улицама I. класе превлађују двоспратне куће (иартер и ирви спрат) и да су у остатгам улицама куће већином од једног спрата (паргер).] 14. Понуђачи ће навести на кој начин мисле осигурати количину електричне струје за минималну а како за максималну потрош^у. 15. Понуђачи ће у својим понудама

Г)1'ОЈ (>. поднети и плаи цонтрале као и осталих зграда ако их буде било. 16. Гок цријве траје до '/,» Апрнла 1691. год. Понуде на сриском, Фраицуском или пемачком језику ваља упутити : ,Онштини вароши Београда" са напоменом: „понудаза осветлење". За обавешгења ако буду потребна, умољавају се Г.Г. нонуђачи да се обрате Суду општине вар Београда. Од отране суда Опттине вар. Београда 15. Јануара 1391. год. АБр. 2485.(20

РАД 0ПШТИНСК0Г 0ДБ0РА IV. ВАНРЕДНИ САСТАНАЖ 11. Јануара 18111. год. Били: Председнигс г. Н. II. Пашић, члаи суда. г. Св. Карапешић. члаиови одбора,: г.г. Р. Драгопић, 15. Димитријевић, Ла:!а П. Дашковић, М. Ј. Марковић, К. Д. Главинић, В. Виторовић, Ф. Васиљевић, М. Капетановић, А. Ј. Одавић, Р. Р. Ћирковић, К. В. Михајловић, Ј. Станковић, К. П. Михајловић, Љ.Јованопић, Р. Петровић, Др. М. Т. Леко. I. Прочитан и усвојеи без пзмене заиисник одлука сединце од 9. ов. мес. II. Продужен претрес буџета расхода :)а ову 1891. годииу.* III. Ио саслушању аката, којима се траж« уверења о пмовном стању и владању изјављено : да су Никола Ненадовић ђак учитељске школе н Љубица Јовичићева ученица в. ж. шноле, си ротог сгања. А окривљеници: Милка Царанова — Цале ненозната, Макспм Огризег кроЈач непознат; Мијајло БлагојевнК калФа терз. неиознат ; Петар 'Гијапић бив. чувар владања неиознатог а сиротног с:ања; Нпкола Јаћимовић неиозиат; ТрнФун СтеФановић лађар непозиат ; Сава ЈовановиК кдвар непознат ; Илија Б >гићевпћ врло рђавог владања а стања сиротног ; Мнхајло Тошић пиљар сиротног стања а доброг владања п Бучко Костпћ еапунџија под стечајем а доброг владања. И да су лица нменована у акту АБр. 73. (СБр. 269, 283, 446, 486, 511, 513 и 464.) која траже, да се ослободе нлаћања таксе судске пепозната, према чему не може да да своје мишљење. Преноруче 10 Суду, да у будуће при издавању уверења за окрниљепике, ставља, ако се дотични ипје јавио ири расиореду :•*» данак.

V РЕДОВНИ САСТАНАК 15. Јенуара 1891. год. Били: Председник г. Никола II. Пашић, Члан суда, г. Св. Караиешић, чдапови одбора: г. г. Ф. Васиљевић, Р. Р. Ђирковић К. Б. Михајловић, В. Николић, Р. Пуљевић, Р. Петровић, Ј. М. Тадић, Др. М. Т. Леко, М. Каиетановић, Ђ. Николић, М. Никодић, Љ. Јовановић, Н. Р. Поновић, К. Д. Главинић, М. Јовановић, Р. Драговић, М. Р Маринковић, М. Ј. Марковић, Ст. Чађевић, М. Велизарић, С. Азријел, А. Ј. Одавић, Јов. Ж. Ђурић. I. Пре дневнога реда врочптан и ирпмљен заниснпк одлука из седнпце од 11 ов. мес. без прпмедаба. II. Поводом предлога г. К. Б. Мнхајловића, водпла се реч о томе, да лп је потребно и даље задржатп место шеФа контролора клања, пли би ту дужност могао да прнмн један кметовскп * Буџет ће се засебно штамиати.