Beogradske opštinske novine

БРОЈ 11

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО .1ЕДАН ПУТ ЦЕПА ЗА. СРВИЈУ I на годину 6 диа. на пола године 3 дин. за стране земље на годину .... 9 дин.

Неде«ља 10, Марта 1891.

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претмлату ва.ља слати унутнидом на општински суд а све коресноденције- на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ Неилаћена нисма не примају се.

.||||||||1||||||!||,Ш||П|<

1'"ч1 11 """

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА XIII. РЕДОВНИ САСТАНАК 11. Фебруара 1891. год.

Председавао члан суда г. Св. Каранешић, присуствовали' одборниди : г. г. М. Велизарић. Др. М. Т. Леко, С. Азријел, М. Канетановић, А. Ј. Одавић, Јован Ж. Ђурић, Дазар П. Дашковић, Мих. Дветковић, В. Вигоровић, Филид Васиљеваћ, Н. Р. Поновић, Јован Станковић) Риста Петровић, Љубомир Јовановић, Ђорђе Николпћ, Ј. Петковић, Р. Драговић, Михајло Јанковић, Мат. Јоваповић, К. Б. Михајловић, Адолф Шток, Ђ, С. Новаковић, Сима Д. Милићзоић, Јов. Ташћ, Гаврило Бркић, Ра\оје Р. Ђирковић, Стеван Чађевић. I. Пре дневпога реда прочитав је записник одборских одлука од прошле седнпце, држаае 8. Фебруара 1891. год. и одбор је решио, да се одлука КЊ. Бр, 64. допуни овим : Да у кв. падилулском у место г. Ванђела Николића одборвика. буде г. Љуба Јовановић одборник, члан компсије за поделу дрва сиротнњи, и да за кв. дорћолски у комисији са истим задатком буде још и г. С. Азријел одбореик. II. Председништво износи одбобору на мишлење молбе за уверења о сиротноме стању, и по прочитању тих молби под С Бр. 1254, 1301, 1489, 1506, 1580, 1660, 1669, 2129, 1208 и 1912 одбор је изјавио мишљење, да суд молиоцнма: Маријп Кечић овд., Драги ж. Тоше Аћимовића, Милану Радосављевићу чувару општинског друма, Анки М. Везецког овд. удовп, Николп Живковићу таљпгашу. Мтану Антоновнћу, бив. практиканту, Мнленијп Петровић овд., п Анки Константиновнћ удовој, може издата тражено уверење ; да се суд предходно увери о имовном стању Надежде Топаловић из Крагујевца, па да јој према своме уверењу изда уверење о пмовноие сгању њеном ; да је молилац Сима Казанџић сиротног стања и да му према томе суд може издати уверења о томе III. Грађевпнско оделење суда општннског реФерише одбору, да на држаној лицитацнји за набавку тротоарских плоча, која је држана 7. о. м. 1891. год. пије било лпцптаиата, но да пма писмених понуда за ову набавку. Но прочигању тих понуда, одбор је решио, да се по нова раснише усиена лпцитациЈа за идући поледељак и да ее на лицитацију пнсмено нозову свп поиуђачн затротоарске плоче.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ

За Продавце, Обраћа се нажња свима мајсторима и газдама, који своје момке шаљу ио варопш као продавце свога еспаиа и то:

бозаџијама пекарима, колачарима, лебарима, млекарима и т. д. да момке, који немају дозволе, упућују у суд општински, где ће добити дозволу за упражњавање свога рада. Исто тако нека и сваког отпуштеног момка и продавца 'пријаве суду. (Овде се разуму и сви парчетари, који од тих мајстора еспаи узимљу). Сами продавци дужни су своје књижице са собом носити, како би их на захтев власти могли показати; да сваку промену занимања или стана јаве ошпт. суду и да редовно плаћају сваког месеца прописану таксу. У случају, да је у коме месецу који од продаваца престао радити, дужан је јавити то суду, како би се таксе могао ослободити. Са свима који овако не учине, поступиће се по закону. На знање. Јавља се грађанству, да је опгатииски суд издао потребан број дозвола за упражњавање клања стоке људима. који су пред судом доказали, да су и до сада исти посао упражњавали и да су житељи ове вароши. Према томе, грађанство треба, сваку неуредност тих клача, да блаI говремено достави суду, како би суд нужие мере могао предузеги. да се сваким неуредностима па пут стане. Сваки клач има при себи књижицу, којом му је дозвољепо упражњавање истог посла. Грађанство се може о томе уверити увек, јер су клачи дужни на захтев књижице сваком показати. Трошарина. Од иеколико дана у штампи се пушта глас и то са пуно задовољства, како је на протест Аустро-Угарске владе решено да се укине наплаћивање трошарине на све нроизводе који из Аустро-Угарске долазе а на које се ио закону о трошарини за варош Београд ова имала наплаћивати. Ми смо у сгању да уверимо читалачку публику, да су ови гласови непотпуни и неистинити. Прво није истина да је трошарина укинута на све ироизводе који долазе из АуI стро-Угарске; Друго није истпна, да је и делимично ј вршење овог закона укинуто на протест I Аустро-Угарске владе.

Већ ствар је у томе : На молбу оиштине београдске, а са знањем и одобрењем г. министра Финансије царинарница је београдска нримила на се извршивање закона о варошкој трошарини па предмете, који се код нас из иностранства пријављују за увоз. По тачки 2. закопа о устројству трошарине иравила и тариФа примењиваће се у толико у колико се поједине одредбе њихове не косе са законима и законодавним одлукама које постоје или ће постојати. А како је у уговорима о трговини са Немачком (члан УШ.) Фрапцуском (чл. 12.) и у свима осталии дато највеће иовлашћење за робу из тих држава, то је с погледом на чл. X. уговора о трговипи с Аустро-Угарском ограничено изврши“е тариФе ТЈеошаринске према свима државама уговорницама на предмете за иотрошњу, пића, хране људске и сточне, горива и материјала за освеглење, а тако и на грађу. Ту одлуку донела је сама царинарница јер је по тачки 3. закона о варошкој трошарини од 22. Децембра 1890. имала права на то, према већ иостојећим уговорима трговачким. Калимегдан. Радови око уређења и улепшавања калимегдана већ су увелико отпочети тако, да ће се грађапство вароши Београда још овог лета моћи по неком већ ј урађеном и улепшаном делу калимегдана шетати. Но како на калимегдан долази приличан број публике од како су дапи отонлили, и запиткивањем својим и критиковањем сметају и задржавају раденике, то би ! је молили, да се у будуће клони сваког | разговора са раденицима те тиме и они у неколико припомогну брзом напредовању предузетих радова. Псетарина. Јавља се грађанству, да су приспеле нове марке за псе. Према овоме сваки грађапип који држи псе. дужанје ову | нову марку набавити и за њу платити 3 ! дин. Сваке ће се године у Јануару месецу | ове марке другим замењивати и наплаћивати | по 3 динара. I Они пак, који су за ову годипу псета! рину већ платили и у место нове стару ! марку добили, дужии су да је новом замену.