Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 18. жаревца ирими за општинског инжињера са годишњом платом од три хиљаде динара, која ће му се рачунати од дана кад на дужност дође ако министарство грађевине изјави да Светозар От. Јовановић има квалиФикације за инжињера. IX. По прочитању акта АБр. 329, којим је суд општински решно, да се Др. А. Зеги општинском хемичару изда вз оишгинске благајне 70 динара на набавку лабораторијског материјала и извесних микроскопских преиарата, одбор је одобрио овај издатак од седамдесет дииара с тим, да се учЈни из партије буџетом одређене на непредвиђене трошкове. X. Председииштво извештава одбор ла је суд оиштински на основу одлуке олборске од 10. Јуна 1889 год. СВр. 8509 купио један ФИЈакер и једног коња, па како у тој одлуиз не .стоји из које би се ппртије ово имало наплатити, то предлаже; да одбор рсши да се ова иаплата учиви из партије буџетом обрађене за непредвиђене трошкове и одбор је одобрио предлог председништва да се куповна цепа овпх кола п коња учини из партије непредвнђепих трошкова XI По прочитању протокола саслушања ГБр. 247' на коме су Тома Благојевић и Алекса Поповић изјаиили, да не пристају да потпишу уговор за лиФеровање коцака и полагање коцкасто калдрме, што исти није направљен по условима и што је одбор после лицитације услове мењао, и траже, да им се кауција врати, — одбор је решио, да се кауција врати Томи Благојевићу и комп. и Алекси Поиовићу трг. из Голубца; да се распише одмах у на^краћем року друга лицитација, да се на лицитацију позову и страни конкуренти штампањем услова у страним новинама, да се лицитира за сваку улицу ионаособ, услове да нрема досадањим и свим изменама одборским саставе за ову лицитацију они исти повереници, који су одлуком одборском од 6. Фебр. 1891 год. ГБр. 88. изабрати, да уговор саставе а њима још да се придруже и г.г. Миша Николић и М. Капетановић одборници. XII. Иредседништво саопштана одбору да су коицесионаро за чишћење улица и иијаца врло неуредни и износи комисијски преглед АБр. 488, којнм је њихова неуредиост доаазана. По прочитању тога акта одбор је решио, да суд казии концесионаре за ову неуредност и по том с њима раскине уговор. XIII. Председништво износи на решење одбору оставку, коју су иоднеди одборници г. г. Јован Симић, Милан С. Деичић, Риста Пуљевић Сима Д. Милићевић, Радоје Р. Ћирковик Банђел Николић, Михаило Јаиковић и Ђорђе Николић. Но прочитању тога акта АБр. 593 одбор је изјавио, да не стоје они наводи, које су номепути одборници у оотавци сиојој навели. да им ирема члану 02 закона о општинама не може увалсити оставку и ирепоручује суду да их позове да својој дикности олговарају ако не желе искусити последице чл. 79. истог закона, XIV. 11о нрочптању жалбе Аеексе Машћа телала уиућеие суду општине Вар. Београда од Мипнстарства грађевина ГБр. 200, одбор је решио, да одборпици г. г. Г Б. Ноиаковнћ, Мата Јовановић и Мих. Цветковић као одборски иовереници предмет овај нроуче и свој извештај одбору ноднесу,

- 87 XV. По прочнтању понуде Соломона Ј. Леви и Хајма Д. Азријела АБр. 207 о откупу њихове куће или узимању под кирију одбор је општински решио, да ову понуду и зграду проучи и нрегледа одборско повереништво, коме да су чланови г. г. Ст. Чађевић. Мат. Јовановић, Милутнн Ј. Марковић, К. Д. Главинић, Андра Ј. Одавић, Миша Николиђ и М. Капетановић а своје мишлење поднесу одбору у што краћем року. XVI. I На предлог иредседннштва одбор Је решио, да се трошаринска тариФа коју је одбор у седницама својим од 7. и 8 Марта усвојио а нослао Крал.евској Влади на одобрење, натраг тргне и нста на ново узме у претрес п друга с обзнром на тарифу државне трошарине, изради и Влали поднесе на одобрење.

С ПШТИНСКЕ ВЕСТИ

Цена хлебу. У седници одборској од 15. о. м. одбор је онштински на молбу еснаФа леоарског цовисио цену хлебу од 24 наре на 27 пара по килограму. Л.еб ће се и од сада нродаваги по 25 пара но биће тежак 926 грама. Избор, Одбор општински уседницисвојој од 15 о. м. решио је да се бира еов председник општине вар. Београда, потто је досадањи председник г. Никола П. Пашић, поставши Председником министарског савета престао бити председник општине. Збор за бирање председника држаће се 5. Маја о. г. Светковина. И ове годипе на Двети достојпо су прослављени дани шести Април и Цвети светковине иримања градова и таковског устанка. И ако време није било баш најновољније, ипак. је грађансгво, одајући пошту успомеии на ове дане, искупило се у великом броју и присуствовало благодарењу у граду и маниФестацији код споменика пеумрлог књаза Михаила. Нред Његовим Величанством Краљем деФиловао је у граду један део војске гарнизона београдског одакле је Њ. В. Краљ изволео пешице, ираћен господом намесницима, министрима, својом свитом и грађапством, отићи до спомепика где је заступник нредседпика општине вар. Београда г. Св. Каранешић иоложио венац, што је благодарно грађапство спремило блажено-почившеи Књазу Михаилу. Домови су били прево дан окићеии заставама а у вече осветљеии. Из царинарнице овдашње јављају нам: Прави с.иисао пашег нисма о смаи ивању троша, иие иа кафу и укидању опе па чај и чоколаду вал>а схватити тако : 1, да се смањивање и укидање грошарипе односи па довоз ка®е, чаја и чоколаде само тако, ако се ти иредмеги увозе у Србију нз држава с којима Србија има везаних трговачких уговора и иогодаба; а иначе, гј. кад се увозе у Србију из држа-

ГОДИНА IX. ва с којима Србија нема трговачких уговора и погодаба она (трошарина) ће се наплаћивати по закону од 16. пр. месеца. 2, доказ о томе: да је каФа, чај и чоколада, из држава уговорница двојак је: или уверење српског консулата из Трста или Реке да су ти предмети својина које Фирме пастањене у тим местима; или уверење царинске власти оне државе из које се ти предмети шиљу, о томе, да су пореклом или провенијенције оне државе од куда се првобитно шиљу. Према томе, 3, да се право на ове користи не може и неће ником дати ако приликом; експедиције не поднесу један од тих доказа. Опомена Царинарница београдска. услед многих крајумчарења од стране путника, који прелазе у Земун и одонуд доносе ствари, подложне царини, издала је следећу опомену : Обраћа се пажња поштованој поблпци, да својим нерасудним постуицима не доводе царинске посленике у искушење те да према виновницима предузимају и строжије мере од ових. Свакога је грађанина нарочито грађанке, дужност, да долазећи из Земуна без опомена пријаве своје ствари царинском посленику и плате прописпе таксе, које пити су велике ни тегобне за плаћање. На тај начин биће свак у положају да оцени и примерпу пошту ода царинским посленицима на њиховом труду и раду не доводећи у немио положај ни себе ни њих а дајући државној каси оно, што је њепо.

ИЗ СТРАНИХ ОПШТИНА Изложба у Прагу. Наша вредпа браћа чеси приређују ове године у Златноме Прагу, поестоници своје краљевипе, велику јубиларну земаљско-индустријску изложбу, која ће се отворити 15 (3) Маја 1891 год. Изложба ће имати више од 100 павиљона, у којима ће се сместити и на углед ставити: наука, вештина, пољопривреда, индустрија, у опште сав културни напредак, који је чески народ постигао за 100 година од прве излбожбе 1791. год., која је била прва у Европи. Особито ће бити заступљени занати и пољопривреда што би имало велике вредности за носегиоце из Србије. Овд. ческо удружење „Лумир" решило се је, да посетиоцима из Србије олакша у сваком погледу одлазак, бављење у Зл. Прагу н повратак. Томе се друштву треба и обратити за сва обавештења.

ЈАВНА БУ1АГ0ДАРН0СТ Кад јс оно зимус општина београдска делила сиротињи дрва за огрев, пашло се је родољуба, који су притекли у помоћ сиротињи новчаном помоћу, да би сиротиња ноклоњепа јој дрва, могла до својих кућа одвући.