Beogradske opštinske novine

БРОЈ 41.

ИЗЛЛЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ цена за србију: на годину 6 дин. на иола године 3 дин.

%

за страпе земље па годину

9 дип.

Неделва 29. Септембра 1891.

У '*' ~

Цена је оглисима 6 дин. пара од врсте Претилату ваља слати унутнидом на оиштински суд а све кореснодендије на уре.Јника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Н е п д а к е н а п и с м а п е п р и м а ј у с е. "1Ц1"1||1"1»1""""""""""1||1"1Ц1"11|1"' "'Ц||"Н|1"1||1 Ч||1"Ч|»'Ч|)1 ""1||1 и 1||1 | Ч||1"'

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА 62. РЕДОВИИ САСТАН&Ј^ 22. Јула 1891. год. Председавао председник г. Мил. Р. Маринковић, од одборника били: К. Д. Главинић, Н. Р. Поповић, Р. Драговић, М. Ј. Марковић, Г Б. С. Новаковић. М. Велизарић, В. Виторовић, Љ. Јовановић, К. В. Михајловић, Р. Петровић, Јов. Станковић, М, Јоваповић, С. Ј. Азријел. И. Цвехановић, Ф. Васиљевић, Л. Дашковић. I. Прочитан је записвик одборских одлука седнице, држане 19. Јул I 1891 год. и у одлуди КЊБр. 486 учиљена је иосле иоимепичвог гласања са 12 г.ласова против 4 ова ивмена: да Јован Шелпнг и компанија буду дужни плаћати ноловип) таксе за мерину општинску на камен, којИ у варош упосе жељезницом ради калдрмисања београдских улица. II Председпнштво саопшгава одбору, да је у прошлој срдници одбор решно: а) дл се оправка осповпих школа уступи Автоиију Глигоровићу по цени од 3667 дин; и б) да се откопавање зевгље и полагање тротоара V обреновој улици уступи Ставри Костп ћу по означеним цепама. Еако у тој седпици од 19. јула пије било довољног броја чланова одбора за решавање нових предмета, то моли одбор да ова решења потврдп. 1То саслушању овога одбор је усвојпо у свему сва ова одборска решења. III, Одборник г. Соломон Азријел пита председвиштво, да ли лиФерантп пиротских плоча илаћају општинп београдској мерину на плоче гоје у варош уносе, и ако не илаћаЈу зашто ? 11о саслушању овога председништво је одговорило, да ће ову сгвар извидети и одбору реФерисати. IV. Председништво пзноси одбору на мпшлење молбе којим се траже уверења о имовном стању. По прочитању овнх молба СБр. 10665, 10359, 10334, 11155,10360,10357, 10881,11061.10639, 10400, 10386, 10329, АБр. 1599 одбор је изјикио мишлење, да се предходно суд увери о имовноме стању молилаца Мплеве Татаревић, Косте СтеФановића, Мндице Дапиловпћ, Васе Поповића, Александре Ђорђевнћ, Савке Богдановић, Христине Михајловић, Давида Поповића, Јована Кољевића, Младе а Живковића, Днмитрија Станамировића, Персиде Мићића, Данпце Коњевића и Јанаћка X. Фиџо — на тек онда да им изда тражено уверење.

V. | По прочитању молбе Јова п а СтаннНа сгра- I ј жара дуванског, којом тражи помоћн општинске да може своје болесно дете послати у бању, одбор је ретио, да со молиоцу Јовану Станнћу | изда из онштинске благајне а из парти.је буцеј том одређене за непредвићене трошкове, на име ј номоћл шесдесет дииара под условом, ако је ј срнски иоданак. ! VI Председништво саопштава одбору, да је одправио телеграм Њ В. Краљу Српском у Петроград, којом је, честитајући му сјаја и искрен дочек од стране руског иарода, молио Њ. В. у име општине београдске да буде милостив благодарити Њ. Императорском Веа. Цару Руском на нријатељском и срдачном дочеку, којим је изволео предусрестн нашега Краља. По саслушању овога одбор је овај извештај нрвмио к' иовољвим знању и одобрио у свему поступак председника. VII. Председник извештава одбор, да у здању општинском нема довољног простора за, смештај свих органа општинских, а нарочито је неугодио, што за ново установљепо књиговодство и изабрагог пнжпњера за кеј г. Мареша нема баш никаквог места п моли одбор, да ову незгоду одклони. По саслушању овога одбор је овластио председника општине, да узме нод кирију подесну зграду за.смештај овпх оделења на о изврше| ном одбор да извесги. ; VIII. Председпик износи на решење акт минисI тарства просвете АБр. 1575 којим се тражи од општине да за топчидерску основну школу набави удесан локал, пошто је зграда у којој је сада смештена школа посве хрђава. По прочитању тога акта одбор је после поименнчно. гласања са 9 гдасопа против 1 (шесторица иису гласали) решио, да аро^дседник оиштине са г. Марком Велизарићем одборником нрегледа и узме иод кирију кућу на тончидерском брду, коју је г. Велизарић предложио и да по предлогу г. Николе Р. Поповића иоради код г. министра да се у Топчидеру освује што пре занатлијска школа. IX. По прочитању молбе еснаФа хлебарског АБр. 1650 којом тражи, да се повиси цена хдеба, одбор је по саслушању цене брашну и житу п по поименичном гдасању са 11 гласова против 3 (двојица нису гласали), — решио, да цена хлебу остане иста, т. ј 23 паре дин. по килограму.

64. ВАНРЕДИИ САСТАНАК 24. Јула 185)1. год.

Председавао нредседник г. Мил. Р. Маринаовић од одборника били: С. Ј. Азријел, В. Виторовић, Р. Р. Ћирковић, М. Велизарић, Љ. Јовановић, Р. Петровић, Ђ. С Новаковић. И. Дветановић, Ј. Петковић, М. Јовановић, Р. Пуљевић, Ф. Васиљевић, К. Б. Михајловић, Н. Р. Поповић. К. Д. Гланинић, Ђорђе Наколић, Лаза, Дагаковић, Р. Драговић. I. Прочитан је записник седнице држане 22. Јула 1891 год. н у одлуци КЊВр. 498 учињена је измена у томе, да председник општине са г. Марком Велизарнћем ирегледа зградбу предложену за школу топчпдерску, и по1,несе одбору своје мишлење а не да је одмах и нод кирпју узме. II. Председииштво саопштава одбору, да је у нрошлој содницп одбор решио: а) да се Јовану Стаиићу изда 60 д. помоћи; б) да иредседник општине узме под кирију кућу за нотребу општинску; в) да цена хлебу остане иста. Како у тој седиицн од 22. Јула о. г. није било довољног броја чланова одбора за решавање нових предмета, то моли одбор да ова решења иотврди. По саслушању овога одбор је усвојпо у свему сва ова одборска решења. III По прочитању акта истражног судије за вар. Београд АБр. 1685 и акта кварта теразијског управе вар. Београда АБр. 1686, којим се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица одбор је изјавио, да му је Јованка Јовановић, служавка овд. неиозната п дајеМпхајло Васиљевић, бакалин овд. средњег имовног п привредног стања. IV. Председник наномиње, да је посде свршеног отварања понуда за едектрично осветлење варсши нриспела накна д но понуда Сгошр4опа 1 сотр. из Л.ондона; да је комиспјт! за осветлење и ову ионуду ироучила, и да неби шкодило да се извештај комисије о тој повуди прочита и иошто је овај извештај АБр. 1688 по одобрењу одбора нрочитан, — одбор је примио исти у свему и пре»а предлогу комисије одбацио понуду Кромитона и комп. V. Одборник г. Мата Јовановић примећује, да ће пркликом дебате о уговору за осветлење чинити своје примедбе на исти, ношто он као члан комисије за осветлење није нрисуствовао свима састанцима комисијским, у којима је овај нацрт уговора прегресан.