Beogradske opštinske novine

БРОЈ 2.

]ГОЛ. X.

ИЗЛЛЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН НУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ! на годину 6 диц. на нола године 3 дин. аа стране земље на годину .... 9 дин.

Неделва 5. Јануара?1892.

11У"ЧУ"Ц|1'-."

Цени је огласима 6 дин. пара од врсте Претилату ваља слати унушидом на општински суд а све коресноденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ НендаКена писма не примају се.

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА 105. ВАНРЕДНИ САСТАНаЈК: 2!>. Новембра 18$>1 годнне. Иредседавао иредседник г. М. Р. Марииковић, од одбориика били: г.г. М. Јовановић, А. Одавић, В. Виторовић, 'Б. Николић, С. Азриел, М. Канетановцћ, К. Б. Михајловић. Љуб. Јовановић, М. Ј^нковић, И. Цветаповнћ, Ф. Васиљевић, Р, Драговић, Д. Најдановић, К. Д. Главинић, Л. Дашковић, Ђ. С. Новаковић, Н. Р. Поновић, Р. Иетровић, Р. 'Кирковић, Гавр. Бркић. I Ирочитаи је заиисник одборских одлука седиице држаие 25. Ноиембра 1891 г. и учпњене су оие измеве : У одлуцм број 771. под 101. у место „ситне поклопе" да буде „ситне трошкове«. У одлуци ор. 781, да се реч „Фипанс" заленп са „позорник трошарински" и у одлуцн 778. да је г. Андра Одавић свој нредлог новукао натраг, а не да се је преко њега прешло на диевнп ред, II. По прочитању акта пстражпог судије за вар. Вроград АВр. 3548, 3472, 3480, 3482, 3333, 3215, којнм се траже уверења о владању ц нмовном сгању пзвесних лпца — одбор је пзјавио: да је Мплош С. Марпаковић, терзија, доброг владања а средњег имовног стања, да су му Јелисавета Томић, Јаков Селаковпћ, Драгољуб Алексић, Вукус Барух, Живко Стокановић, Марица Најић, Марија Жпвковић, Марпја Ристић, 1'исга Стојковпћ, Васнлије СтеФановнћ и Сима 'Вурђевић неаознатн. Обратио је суду нажњу, да мпога лпца, за која се уверења траже, непдаћају иорез, ма да су у државпој служби, као чувари илн служитеЉи и препоручно му, да ово доставп наддежвој власти. III. Одборпик г. Коста Главпнпћ нримећује, да у актпаа пстражног судије инсу тачпо описаиа лица, за која се уверење чражи, ма да је одбор то већ неколнко пута замерио. Цо саслушању овога нредставништво је изјавпло, да ће иисати нстражном суднји, да према раинјим нримедбама тачно определи свако лице, за које уверење тража. IV. Одборник г. Мата Јовановнћ прсдлаже, да етатистичко оделење онштпне београдске предходно да извештај о сваком лицу, за ко,Је се уверсње тражи. Ио саслушању овога одбор је преноручио суду, да према овом нредлогу у будуће поступа. V. Нредседвништво износн одбору на решење нзвештај одборског новереништва, изабраног у

седници од 11. Авг. 1891 г. АВр. 1843. ради проучавања питања о депатурисању шећера, што се унотребљује за израду шећердема и ' другог слаткиша. I По прочитању тога извештаја АВр 3003. одбор га је иосле поименичног гласања са 10 ј гласова ирогиву 6—4 нису гласали — усвс- | јио у свему. | у1 ! Председннк извештава одбор, да је одбор- ] ско повереништво, нзабрато у седници одборској од 4 Нов. 1891. г. ради ирегледа исправа нријављаинх каидпдата за мг.рвеног лекара, довршило свој посао и иредлаже за !;збор Диматрија Киежевића иа марвепог општинског лекара. По саслушању овога одбор је примио у свему предлог иовереаиппва и изабрао за општписког марвеног лекара Димитрија Кнежевића. VII. Нредеедвик износи одбору на решење "нредлог суда општинског, да се Антоиије Нижл, оишт, пнжпњер, са учнњених кривица, изложеиих у нредлогу, одиусти из општчиске службе. Но нрочптању тога цредлога АВр. 3064. одб;»р је иримио у снему овај иредлог и решно, да се општински инжпњер Антонпје Пижн от нусти из опшгинске службе. VIII. Председништво извештава одбор, да су внше њнх каФеџија, који држе у својпм радњама свнраче и иевачице, иоднели молбу, да нм се такса за ово сиустн на два динара дневпо, коју би плаћалн месечно у нанред без обзира на то, да .14 се у њиховпм радњама нева или свира. По саслушању овога одбор је решио, да се молиоцн одбнју од овога тражења, а да се такса и у будуће наилаћује по одређеној тариФИ. IX. Одбореик г. Раденко Драговић иредлаже. да се оиштински марвеии лекар Франц Гсцодпус!и 1ћ онштинске службе. 11о саслушању овога одбор ,је одлучио, да се овај иредлог идућој седници на решење изпесе. X. Председнпштво износи одбору па решење молбу друштва за уређење, упапређење и улепшање савског. савамалског, теразпског п код 3 кључа краја, којом тражК да му се уступи нриход са трга зелеии венац. Одбор је одлучио, да се о овој молби у идућој седнпци решава.

107. ВАНРЕДНИ САСТАНАК 4. Децембра 1891. год. Председавао нредседпик г. Милов. Р. Маринковић, од одборника били: г. г. Ђ. Днмитријевић, Р. 'Вирковић Б. Виторовић, Ђ. Николић, Ф. Васиљевић, Н. Р. Поповић, А. Одавић, М. Велизарић, Мил. Марковић, Коста Д. Главипић, Р. Драговић. К. Б. Михајловић, Љ. Јоваповић, К. П. Михајловић, Р. Петровмћ, 'В. С. Новаковић, А Шток, Дим. Најдановић, И. Цветановић, Лазаџ Дашковић, М. Канет^новић. I. Ирочитан је записник одборских одлука седнице држане 29. Новембра 1891. год. и у одлици Бр. 793 Јчињ ?на је измена, да одборник г. Раденко Драговић ннје иредлагао но сало питао, да лн ће ц марвени лекар Фравц Гец остати у општинској службп иоред новоизабратог. II. По прочитању акта управе вар. ВеОграда АБр. 4399. 4392 и акта истражног судије за вар. Веоград АБр. 3602, 3934, 4390, 4391, 3603, 3601, 3604, 3930, 3332, 3929, којим се траже уверења о владању и имовном стању извесних лпца одбор је изјавпо: да је Алекса Косгић овд. сиротно!' сгања; да су му: Ђорђе Алексић, Петар 'Вурић, Ангон Фриц, Љубомир М)нц пепознати; да му је влад*ње 'Борђа Јоксимовића цепознато, а да ,је слабог имовног стања; да су Милош 'Бурић и Ставра Атанацковић доброг владања а сиротног имовног стања; да су Франц Гец и Коста Струнцалић доброг владања а средњег имовиог стања, и даје Алекса Обрадовић агент овд. доброг владања и доброг нмовног стања. III. Председннштво изпоси одбору на мишљење молбе о имовном стању. По прочигању свпју тих молби СВр. 19270, 18685, 18911, 18693, 18466,18815, 18648. 18689, 18790, 18740 18738, 18910, 18У25. 18801, 18645 18764, одбор је изјавио мншлење, да се молиоцима Терези ШеФчек, Анки Д, Хам г Вожидару Ђорђевићу, Денки Борђевић и Илнји Николићу може датн тражено уверење; да се суд предходпо увери о имовном стању молиоца Петкане Мијалковић, Андрије Симова, Марије Б. СтаменI овић, Ивана Жикпћк, Дарппке Г Б Констандиновпћ, Милеве Н. Николић, СоФИЈе Б. Аћпмовић п Митра Деспотовића, на тек онда да им шда тражено уверење; да се молиоцпма Милошу Ппсаревићу и Јелисавети Живановићевој не може издати тражено уверење и да се Дарппка С Тодоровић унути да од лозничке општине тражп нотребно јој уверење, пошто је она грађанка те онштнне.