Beogradske opštinske novine

БРОЈ 2.

- 10 -

IV.

По прочитању протокола лицитације СБр. 18918. држапе 27 Нов. 1891 год. за давање под закуп чишћење нужника и помијара у вар. Београду, као и стрводерски посао, одбор је решио, да се ова липитација одбаци, да се одмах расшше друга лицитацпја са измењеном погодбама, које ће прописати г. г. Љуб. Јовановић и Никола Р. Поповић одбориици као одборски новереници, а да се варочито вагласи: да се закупац неће ослободити трошаринске таксе и да се овај закуи даје иа три године. V. По прочитању иротокола лнцитације СБр. 18931. држане 26. Новемба 1891 год. за пабавку канцеларијског материјала за 1892 год. одбор је решио, да се набавка канцеларијског м ,те рпјала, за 1892 год. према проппсаним мустрама уступа ЈеФти М. Павловићу п комп. са шесдесет и девет од сто (69*УЈ иснод нредрачунске цене. Да се мустре запечате печатом општинским и набављачевим у суду чувају. VI. По прочптању протокола лицитације СБр. 18932 држане 30. Нов. 1891 год. за давање под закуп нрава за наплату таксе Фијакерске, одбор је решио, да се наплата таксе Фијакерске уступи Ђорђу Стоиљковићу за годишњу цену од четири хиљаде три стотине педесет п два дпнара. VII. По прочитању протокола лицитације СБр. 18626. држане 22. Нов. 1891. год. за набавку 11500 кила јечма и 13000 кнла зоби, одбор је решио, да се набавка 11500 кила јечма и 13000 кила зоби уступи Михајлу Тодоровићу магазаџији за цену" од дванаест динара и двадесет и девет пара гго сто килограма за зоб и јечам. VIII. Одборник г. Коста Главинић извен/гава одбо .р да се грађани крунске улице жале, да предузимач у тој улици врло пемарљиво ради и улица стоји већ неколико месеци раскопана, По саслушању овога председннштво је одговорнло, да је наређено предузимачу да рад убрза као и да ће се но нова и^дати предузимачу најстрожпја наредба у овом смислу. IX. Председник извештава одбор, да се је М. С. Начић трг. овд. жалио министарству народне привреде, што му је општина београдска наплатила 181 '45 дин. на име мерине на транзитну робу (ширу) што је пшла из Јагоднне у Швајцарску и да је министарство решило, да је ова мерина неиравилно наплаћена и да треба да се Начићу врати. По еаслушању овога и по прочитању акта АБр. 3218. одбор је решио, да се ова неумесно наплаћена мерина у сто осамдесет и један динар и четрдесет и пет пара врати г. М, С. Начпћу, овд. трг. а из буцета општинског за непредвиђене трошкове. X. Услед тражења надзорне водоводне комисије АБр. 4394. одбор је решпо да сав до сада плаћеии интерес на нозајмљеии новац падне на терет касе трошаринске, да се исти из прихода трошаринских накнади каси општинској као и ' да се у будуће интерес на позајмљене суме из ирихода трошаринских илаћа. XI. Председник износп одбору на. решење молбу друштва за уређење, унапређење н улепшање савског, савамалског, теразијског и код три кључа краја, као и за уређење, унапређење и улешпавање слободне пијаце па зеленом вепцу,

— којом тражч ; да му оиштина београдска норед других уступака, уступи и ирпход са зеленог венца ради посгигнућа одређеног задатка друштвеног, По прочитању те молбе АБр. 459. одбор је решио, да се молба овога друштва усваја у начелу. Да одборски поверепици г. г. Јован М. Тадић, 'Борђе Николпћ, Милутпи Ј. Марковић, Раденко Драговоћ н К. Б. Мфјловић одборници, ступе у преговоре са друштвом п закупцима зеленог веаца и поднесу резулсат преговора одбору на решење са својим мишљењем.

општински послови Нарграђени чиновници. Одбор оаштински, решавајући о буџету општинском за 1891. год. ставио је и извесну еуму на награђивање вредних, снособних и ноштених чиновника. Према овоме је суд онштинеки, извршујући жељу одбора, решио : да се највреднији и иајснособнији чиновници о новој 1892. год. овим еовцем награде. Решење то гласн од речи до речи : Одбор општине београдске, ценећи општинске нослове као јавне и свима грађанима престонице стављене на услугу, одредио је у буџету за 1891. годину извесну суму новаца на награђивање вредпих, поштених и способних општинских службенива. Ово је одбор, као гхредставник свих београђана, учинио желећи, да не осгану заборављени они чиновници општински, који су се одликовали свим врлинама ваљаних јавних раденива, и ако су уживали редовну награду за свој рад. Суд београдске онштине делећи и сам то мишљење одборово, а налазећи се у важној свакодневној свези са општинским службеницима те имајући и могућности, да зна какав је који чиновник, а у жељи да вредне, ноштене и способне чиновнике одликује а остале упути на угледање, решава : да се паграде једном за свагда из суме одређене буџетом за награду ревносних чиновника и то : I. Оа педесет динара г. Михајло Ерковић, секретар судског оделења. И. Са четрдесет динара : г. г. Лудвиг Рис, надконтролор касапски, Милан Петроваћ, архивар, Таса Вељановић нисар, Андра Здравковић, писар, Снаса Поповић, извршилац .Ј ;3>уба Ристић, нисар, Милан Мишић, званичник и Фрања К^еменчић, званичник. III. Са тридесет динара : г. г. Милош Борисављевић, помоћник пореског књиговође, Зарија Симоновић, нријавник, Јоваи Рајковић, писар, Милија Јовановић, нисар, Димитрије Познановић, писар, г Берасим Трпковић мерач и Хајнрих Бајер, баштован. IV. Са двадесет динара: г. г. Живко Аћимовић, писар, Драгугин Јовановић, званичник, 'Борђе г Букић, званичник, Максим Атапацковић, званичник, Милан Матић, званичник, Тома Поповић, контролор кантар ски, Милош Милисављевић, командир ножарне чете, Снаса Јовановић, контролар касапски. Светозар Марииковић, контро-

лор касапски и Васа Левицки, вонтролор касапски. V. Г'а два динара: служитељи : Сретен Радојчић. Крсга Јовановић, Јован Доловић. Стеван Трипковић Влајко Милосављевић, Игњат Ђурашковић, Благоје Богдановић, Коста Стојановић, Бошко Бонџуловић, Живво Гавриловић и Марко Марковић. VI. Фењерџијама општинским да се подели на једнаке делове тридесет и два дин. VII. Пожарницима да се цоделе па једнаке делове педесег динара. VIII Г. Милан С. Игрошанац, нисар, награђу,]е се повишицом плате на сто двадесет динара месечно, рачунајући од 1. Јаоуара 1892. год. и да заступа другог секретара општине београдске. Да се ово решење објави у онштинским новинама и још данас изврши. Решено у суду општине вар. Београда 30. Дец. 1891. год. АБр 4921. Примиз дужност. Новоизабрати кметовски помоћник г. Младеп II. Тодоровић нримио је 30. Децембра 1891. год. дужност сгарешине одељва врачарсвог од бив. кме товског номоћнива г. Николе Д. Милишића У осталим одељцима општинским остали су пређашњи киетовски, иомоћници за старешине и то: за варошко дунавски одељак г. Данило Чонкић, за палилулски г. Косга Чупић и за теразијсво-савски г. Андра Надеждић. Истекао рок. Г. г. Милаиу Банковићу, Светозару Карапешићу и Љуби Ромаиовићу члановима суда општине београдске и г. Ниволи Милишићу кметовском иомоћнику истекао је крајем децембра 1891. год. двогодишњи рок службовања њиховог у општини. Последња тројица су већ предали своје дужности а г. Милан Банвовић још отнравља послове главног благајнива до избора новог благајника.

СУДУ 0ПШШТИНЕ ВАР0ШИ БЕ0ГРАДА Надзорној водоводној комисији част је поднети Суду извештај о извршеним радовима на водоводу за месец Октобар и Новембар о. г. I. Реконструкција старог. водовода Саграђепа је и покривена, као и изнутра малтерисана зграда за црпке и ловпмобилу, вод бунара испод сењава. Остало је да се спољни састави између цигала цемептом из мажу и да се унутра калдрмише и темељи за црпке саграде. II. Нов водовод 1. Бунари. Иошто је савладана вода у главном бунару,, то је вопање иродужено и бунар 5. Октобра снуштен до потребне дубине. За тим је састављено дно кесона, воји ће < е у бунар спустити ; као и чегири реда оволних табала од лима. Учињене су нужне припреме, за сиуштање кесона у бунар.