Beogradske opštinske novine

БРОЈ 6

ГСМ. X,

"ЈвР

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ДЕНА ЗА СРБИЈУ: ва годину 6 дин. пола године 3 дин за стране земље на годину .... 9 дин,

1'"И' Ј|Р'Н||1"|Ц|'

Неде^ља 2. Фебруара 1892.

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претплату ваља слати упутнидом на ошптииски суд а све коресподепције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ цеилаћена нисма не примају се.

'Ш' ; 'ШИЦ1 ""'"Ч||1'Ц гг

" 1||(| ||)| 1[||| »ииицрчцрфишшшш » <* •* ИИЧИН! • « 4ИШШЖ .иЈЉиМ (ИК 1<И >0 „

НАРЕДБА У интересу здравља овдашњег грађанстваана основу тачке 6. члаиа 36. закона о оиштинама, суд општине вароши Београда Н а р е 1) у ј е : I. Да од 1. Јануара 1892. год. поред месара још и сва она лида, која кољу стоку за рас.ародају, као: механџије, ка®еџије, гостионичари, кувари, печељари и други, врше клање стоке на општинској кланици II. За клање стоке одређује се ово време крупна стока клаће се од 1. Маја до 1 Септембра од 4 до 8 часова по подне, а 1. Сепгембра до 1. Маја од 8 пре до 6 часова по подне. Сигна стока, као и свиње, клаће се од 2 до 8 часова изјутра и то од 1. Априла до 1. Септембра, а од 1. Септембра до 1 Анрила од 8 пре до 5 часова по подне. Овим се одређепо време за клање сгоке, у члану XIV. правила о слободном клању стоке измењује Ш. За наплату аренде одређени чиновник издаваће клачима упугнице искључиво за клање стоке на општинској кланици. IV. Ко би се сд клача огрешио о ову наредбу, казниће се према XVI. и XVII. члану правила о слободном клању стоке и казненог завоника. Из седнице суда општине вароши Београда АБр. 4906. — 31. децембра 1891. године.

О Б 3 Н А Н А До сада се више пута дешавало, да су нове чесме посгављене на реконструисаном водоводу злонамерно кварене, и да се хотимице остављају отворене, да вода дању и ноћи узулуд тече и ако је оскудица за воду. У последње доба нак, нарочито за ових 5 — 6 дана, од како је количина воде по чесмама повећаиа увођењем воде вз бунара иснод војеног сењака, кварење чесама је учестало, и то поглавито на скадарској, чукурлији и на теразиској чесми. Управа водовода чини од своје стране све, што јој је могуће, да осигура и равномерно подели воду по чесмама; а исто тако предузимала је кораке, да уђе у траг кварењу чесама, али без успеха.

Да се ово кварење чесама не би и у будућч дешавало, те тиме општина штетила а грађанство овд. трпело оскудицу у води у већој мери но што то мора. Суд опппине вар. Београда овим чини пажљивим цело грађанство, да оно најозбиљније опомене своје млађе : слуге, слушкиње, ђаке и шегрте, да ни у чему не кваре чесме, јер ће се на сваког, који се у томе ухвати, примениги најсгрожија казна, према одредби § 395. т 8. крив. закона. Од суда општине вар. Бзограда. 15 Јануара I 1892. АБр. 527. у Београду. О Б Ј" -А. 33 Суд општипе вар" Београда извештава грађанство, да је од управе вар. Београда добио следећи распис г. министра војног. Господин министар војни писмом од 11. ов. м. ФН. 214 јавио је г. министру унутрашњих дела, како нарочиго одређена комисија у Београду за попис војних обвезника од 20 до 50 годипа, ради већ годину дана, а са послом још није готова све услед немарпог одазивања грађанства позивима војне власти а и лабавог извршења наредаба истих власти, одстрапе полицијских и општинских власти. С тога је г. министар војни, пре но што би употребио последње законске мере према дотичним војним обвезницима, те да их на послушност нагна, наредио је да комисија списакод свију оних, који још нису престали комисији, пошље полициск^ј власти, која ће нарочигим позивом свакоме наредити да одмах иде комисији а ако неби он то учинио, да га стражарпо отера. Ко од обвезника ни на тај вачин не буде нрестао комисији до 5. Фебруара ове године, господин министар војни наредиће, да се са војним нарочито изаслатим патролама комисији догера, и да председник комисије свакога таквог казни са по десет дана затвора и одмах у затвор тера, без обзира на то, да ли је то чиновник и кога ранга, или је трговац и каквог угледа или ма каквог занимања." Према овоме Суд општине вар. Београда позива грађанство, да се у остављеном року јаве одређеној комисији, која ради у згради бив. начелства округа београдског, ако не желе да искусе законске последице за не долазак и непријаву. Од Суда опшхине вар. Београда 26. Јануара 1832. год. ДБр. 787.

Н А 3 Н А Њ Е Г. Министар грађевина нретписом својим од 30. Окт. 1891 год $ 6262 саопштио је управи вар. Београда, а ова суду општипском, акгом својим од 18. Нов. 1891 године Бр. 20128, следећи распис: „Приметио сам, да се погрешно дају регулационе и нивелационе липије према одобреним плановима за поједине грађевине, па како се оваквим неправилностима квари изглед дотичних улица, и како се због тога врло често појављују жалбе и парнице, налазим се побуђен прописати следеће упуство за тачно вршење регулације и нивелације. 1. Забрањује се давање линија по већ озиданим грађевинама. 2. За сваку улицу имају се предходно на терену обележиш и утврдити осе по плапом одобреној регулацији и то, како на раскрсницима појединих улица, тако и на њиховим преломима, па за сваку поједину нову грађевину, има се давати одобрепа регулациона линија непосредно од стално утврђене осе за улицу по одобреној регу лацији. 3. Утврђење оса по одобреном плану за регулацију, има извршити комисија, састављена од инжињера Управе и инжињера општипског, где овога има, и повереника, које буде одбор дотичне опшгине, од стране опшгине одредио и Управи за њих јавио. А о раду своме комисија ова има саставити записник према обрасцу под .|' који ће и сви чланови ове комисије потписати а од истог по један комад предати управи и опшгини ради управљања. 4. Издавање регулационих линија за поједине грађевине има увек вршиги комисија састављена од државног и општинског инжињера и часника месне општинске власти које суд дотичпе општине на овај посао буде одредио. 5. И о давању регулационих линиЈа комисија под 4. водиће сталан записник утврђен начелством и општинским судом према приложеном под ||. обрасцу и у одређеној рубрици сви ће чланови ове комисије стављати за сваку дату линију своје потписе, да би се увек могло знати, који су чланови комисије овај »осао извршили, а и сопственику грађевине даваће се оверен извод