Beogradske opštinske novine

БРОЈ 8.

Коста ГлавиниЋ. Ја сам нешто мало сдучајно обавештен о тој кући. Мислим да је тамо такав услов, да закупац зграду изнутра оправља сам, а општина с поља. ! Према гоме треба видети, да ли се то врши ! и ако се врши боље је дати и јевтиње, само 1 да зграда ие губи вредност. Председник. Усваја ли одбор ову ли- ; цитацију ? (Чује се : да се држи друга ли- ! цитација. Да се усвоји). Кад је тако стављам на гласање. Ко је да се уевоји лицитација гласаће ! „за", а ко .је да се одреди друга гласаће ј „против". (Настаје гласање). Гласало је 12 „за" 4 „потив", а 3 су се уздржали. — И тако усвојена је лицитација. Коста ГлавиниЋ. Господо имам да учиним један врло важао предлог који се неможе одлагати. Ви сте сви очевидци, да се у кнез Михајловој и краљ-Милановој улици и даље. просто неможе проћи од прашине. Људи пе могу да отворе дућане, а понегде не могу пролазећи ни очи да отворе од силне прашине. 'Га је прашина причињена усљед ових радова и није право да нојединци чисте и зтзливају цеду варош. С тога би предложио да председништво набави одмах неколико љули, па да се те улице поливају двапут дневно. (Чује се : врло је нужно). Упрааа водоводна чини све што може да се пра- ј шина огклони, али опет мора да остане овако ако и општинска унрава не помогне. Председник. Ја знам да противу ове мисли нема нико ништа; с тога ја узимам нн себе да урадим шта треба те да се ова . нечистоћг и прашина уклони (врло добро). Секретар чита протокол лицитације о давању 2., 3., и 4. дућана у дубровачкој улици под закуп. (Усваја се цена). За овим чита протокол држане лицигације о давању општинске куће под закуп, у којој је била школа на дорћолу. Цена је 308 дин. годишње. К. Главинић. Ја бих молио да се та кућа поруши ако је паду склона (чује се: јесте). Предсденик. Ја ово примам али општина није надлежна да то констатује него полицијска власт. Но ми можемо кућу дати под кирију условпо -: да се кирија плати ако кућа остане иначе да се раскипе ако је буде требало порушити. Примате ли то? (Прима се). Секретар чита протокол лицитације о грађењу пропуста на вишњичком друму. Цена је најнижа 775 дин. (Одобрава се). За овим чита нротокол лицитације о гра1}ењу макадама на вишњичком друму по 1"30 3 | 4 паре метар. Председник. Дозволите да вам у неколико објасним ствар. У условима је речено да предузимачи морају извршити овај посао за 30 дана, а ми смо овај тако кратак рок оставили што је већ близу зима те се бојимо ружна времена. Разуме се да кратко време за рад, мора утицати на цену израде овога друма. То смо ми знали али смо ипак тај кратки рок оставили. Но сад је мука. Предузимачи не смеју да се подухвате да за ово време сврше посао. Они траже дужи рок. То опет не значи ништа друго него да ће нас затећи зима у послу. Ја са тога мислим да рок треба да остане какав смо поставили а предузимачи нека према томе одреде цену. Филип ВасиљевиЂ. Ја сам био на лицитацији. Да се гај пут направи, највите

- 70 - ^ је заинтересован Ивковић. Он каже да би волео кад би могао да буде готов за 3 дана, ; тако је то за њега важно. И он ће, као највише заинтересован, настати да се пут доврши што пре јер он је овога предузимачЂ и нашао и нокренуо да се тога посла ; прими. С тога треба одобрвти лицигацију. Председник. Истина је ово што каже ј г. Филип, ала ја вам велим : ако ми отпо- ј чнемо овако да попушгамо предузимачима, ми ћемо имати вечиту кубуру с њима. Најбоље је да рок одржимо а они нека кажу цене према томе. ф. ВасиљевиЂ. Ја мислим да треба примити понуду и односпо цене и односно продужења рока; јеФтиније и брже пеће нам нико овај посао свршити. Председник. Ја мислим да ми треба да I останемо при року и да према томе треба I предузимач да удеси своју радну снагу и ј означи цену. Тога рока ваља се држати , било лепо, било ружно време. ! К. Главинић. Тај је пут потребан. Ми ' треба да га имамо готова до зиме. Ја бар ! нећу нристати да се гради у Новембру. ! Ми тражимо да нам пут буде на време го- ! тов; одређујемо рок од 30 дана и сад предузимачи треба да кажу своје цене с обзиром на тако кратак рок а не да траже продужење. Ја нисам за то да се рок продужи. Председник. Ако би се одобрио рок од 60 дана, то би значило да се одобрава рад у Новембру а ми то не смемо одобрити. У осталом ја мислим да ми не треба ни овде ни на другоме месту да попуштамо предузим&чима него ако им конвенира нека лицитирају с погледом на дати им рок. Ђока Новаковић. Ја незнам да ли се у условима помиње што год о ружном времену (чује се : казапо је само за 30 дана). Лепо. А ако у тих 80 дана буде настало рђаво време шта ће се онда радиги ? Председник. Ја ћу вам прочитати тексг услова да односно садржине будете на чисго (чита. Гласи : да предузимач мора до 26. Октобра да сврши посао). Ђока НоваковиЂ. То је добро. Рок је одређен без обзира на ружно време и тако треба и да остане. Председник. Дакле да ставим на гласање. Хоћете ли да се остане при условима или да се рок продужи ? (Да се продужи !) Дим. НајдановиЂ. Ово је доиста мали рок и требало би да му се продужи бар за још пола месеца. Филип ВасиљевиЂ. Одобримо му рок 50 дапа па ће и он ваљда пристати. К Главинић. Доиста треба учинити нешто односно тога пута али овај начин доста је незгодан Ми би смо сад хтели да овоме предузимачу продужимо рок свршетка посла а заборављамо да су други предузимачи стивљали своје цене с обзиром на краћи рок и да би и они дали јеФтиније да су могли рачунати да ће им се рок продужити. како би се хтело да се овоме продужи. Овај предузимач треба да има за овај рад 20 калдрмџија а сад их не може толико набавити. Ф. ВасиљевиЂ. Ја вас молим да одобрите ту лицитацију с тога што имамо доброг предузимача и човека заинтересованог за овај пут, тејестога сигурно да ће ове јесени бити готов. Председник. Ја знам да је он заинтересован, али и општина има интереса да се пут негради у месецу Новембру.

ГОД0НА X Никола Р. Поповић. Ја би ставио само додагак у условима, да пут буде готов за 40 радних дана, — па ако пристане добро, а иначе да се држи друга лицитација. А. ОдавиЂ. Тражи ли он за 60 дана укупно или за 60 радних дапа.. Филип ВасиљевиЋ. Свега тражи 60 даиа. К. ГлавиниЈ1. Истина је да је предузимач заинтересован и да ће више но сваки други уложити труда због свог имања, али 60 дана дати му значи дозволити му да црави и у Новембру месецу, а ја то никако немогу дозволити. Истина сви признају да је пут нуждан. То велим и ја, па сад ставите на гласање, па како се реши. Председник Ко је за то, да се лицитација одобри гласаће „за", а које прогив гласаће „против". (Насгаје гласање). Дакле гласало је 10 „за". 4 „против", један није гласао, а гројица су отишли. И тако је одобрена лицитација.* Сад изволте чути лицитацију за набаву 2. ливена казана од гвожђа, који су потребни за свиЊску кланицу. (Секретар нрочига). Димитрије НајдановиЋ. Гвоздени казани сатиру општини дрва. Боље је од бакра и то не мора све од бакра него до некле. (Чује се : кошта скупо). Није скупо према ономе што дрва изгоре. К. Б. МијаиловиЂ. Треба упитати 2—3 казанџје. Бакар није сада скуп. Предсадник. Пристајете ли да буде од бакра опако како Најдановић каже или да зовем 2—3 казанџаје. (Пристајемо) Чујте лицитацију за грађење калдрме између баре венеције и савске улице. (Секретар прочита). Ђока Николић. Држим да ту неби требало правити трогоар јер је улица узана и нема где да се прави. ^редседник. Усваја ли одбор да калдрма буде сва као коловоз ? (Усваја). Чујге лицитацију за грађење калдрме у „ноћајској улици" (Секретар прочита). Усваја ли одбор ? (Усваја). Саслушајте молим вас уверења која се траже по кривичним делима о владању и стању појединих, а и о сиромаштини због таксе. (Секретар прочита). Ради саопштења имам да вам кажем: Инжињер, коме је поверено, да прави планове за канализацију довршио је ове донео и предао. Те плапове ја сам предао управи водоводне комисије да их чува. (Добро). Друго. Из рудпичког округа неки Срећко Ђорђевић донео је извесну количину плоча за трогоар, па је молио да примимо ради пробе. Те су плоче по мојој наредби смештене код делијске чесме. Сад вас молим да одобрите, да учиним ову пробу, како би видили, да ли би за доцније ваљале или не. (Прима се). Треће. Г. ТВока Јовановић вајар долазио је код мене у два маха и понудио ми да примим на чување и наместим салик пок. Панчића, који је у Паризу на изложби имао. Он нам нуди ту слику да је где год изложимо као својину а ништа друго не тражи но да плати оишина подвоз од Париза довде. (Чује се : прима се са захвалношћу). Ђока Димитријевић. Ја мислим да таква сликаједног заслужног проФесора треба да стоји у вел. школи. Он је гребао држави да понуди. На калимегдану да се мете не личи.