Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 8. прилично згодиа, али само тако ако би се он из исте иселио, а он то неће. Дим. Најданови-ћ. Браћа Карапешићи дају оно оделење што је до каФане. (Чује се : јесте). К. Б. Мијајловић. Сем тога нема ни особеног уласка, а иосле опи недају мање од три године. Раденко ДраговиЂ. За кућу Крсмановића чак је и по новинама писано, како је нездрава, а и комисија је казала пређе, да је кућа таква, да се више у њој несме школа оставити. Нема вентилације а приступ је истој врло тежак због комуникације велике. Ја нећу да кажем, да се мора узети кућа КараиешиКа, али свакојако друга се кућа мора узети, јер ма да комисија вели, да ће Крсмановић нешто оправиги, ипак то није ништа, премда и то што има да се оправи, Крсмановић неће учинити. Ник. Р. ПопсвиЂ. Поред разлога које је Раденко спомепуо постоји још и овај разлог да се у жееској школи на Сави споје разреди а тако исто и у мушкој школи што нема довољно деце док у другим крајевима има их и прекобројне. Сад су родитељи дечији принуђени да дају своју децу у друге школе а кад би се школа одатле изместила тада би се деца вратила понова у школу те би их у другим школама било таман колико треба" То је нагиало школски одбор да споји ове разреде. И то је разлог са кога треба наћи места за ову школу. Мата ЈовановиЂ. Ја сам чуо разлоге са којих се тај садањи сган не може за школу упогребити и са свим се слажем да га треба бољим заменити и грехота је те то није и до сад свршено, Но ја чујем да ни овај други слан није бог зна како бриљантан и поред гога што му је иста цена, у њему нема стана за учитоља а то значи да је знатно скупљи од садањег јер ми морамо да платимо обашка за стан учитељев ; а што је такође важно овај стан треба да се оправи па и то ће коштатв општипу^ко 700 — 800 дин. С тога мислим да треба тражити другу кућу. Председник. Тражено је и прегледано неколико кућа сем ове па се зауставило на њој. У томе крају гледана је и кућа Арсе Лукића па се нашло да није за школу а гледапа је и кућа гђе Живке Милосављевићеве па се видило да је ниска и да потребује оправке. Осим ових прегледано је у савском крају још неколико кућа па се није могло наћи угодне. Осталаје још Карапешићева кућа као угодна и та ако би се хтело могла би се узети. Дим. НајдановиЂ. Да ли је покушавала комисија да узме стару пивару ? (није; она је у другом кваргу). Ђока Николић. Господо, код куће браће Карапешића близу су каоане па да ли го неће што смегати ? К. Б. Мијајловић. Ја сам мало пре напоменуо да би ова кућа могла поднети за школу кад би се браћа Карапешићи иселили из целог локала. Ја бар не бих могао пристати да се узме ова кућа јер ту је радња гвожђарска, ту су полуге, пегле, штогле и деца несташна могу њима полупахи главе једно другоме. Најбоље би било да се моли Крсмановић да измени нешто на његовој кући ; а он ће, надајмо се, то и учинити. Соломон Азријел. Кад г. Мијаиловић каже да кућа бр. Карапешића није за школу,

— 12 онда је најбоље да задржимо садашњу кућу још за неко време за школу док боље не нађемо. Раденко Драговић. Ја мислим да треба озбиљно водити рачуна о томе што се говори против куће бр. Карапешића ; треба извидити да ли је истинито то што се гврди па ако је — да се не узима под закуп. Боље је да остане и садања кућа пего да се узме гора. Председник. Комисија састављена из Косте Б. Мијаиловића, управитеља школе, Младена Тодоровића, Илије Цветановића и инжињера с два учитеља — дала је мнење да би Карапешићева кућа била подеснија за школу од свих зграда које су гледане али ако се уступи сва а они кажу да неће него уступају само горњи спрат. Ђока Николић. Ја мислим да би се могли и са тим горњим бојем задовољити ади гако да бр. Карапешићи обећају да нећс бацати по конку које какве гвожђарије и т. д. Председник. Они обећавају да ће за себе задржаш само једап пролаз, да ће порушити једну шупу и чинити све да децу ништа не спречава у раду. Ђока НиколиЋ. Према гоме има месга да се узме ова кућа тим пре што нема места бојазаи да ће се деца тући полугама и т. д. Марко ВелизариЋ. Кад је комисија употребила све и изабрала ову Карапешићеву кућу као најбољу и кад Карапешићи немогу да пристану на овај последњи услов, онда шта нам остаје друго него да останемо при оној школи па каква је да је, К. ГлавиниЂ. Молио бих да ми се каже: шта траже Карапешићи за њихову кућу? (450 дин. месечно). Шта се плаћа Крсмановићу ? (исто толико). Код Крсмановића чини ми се има и сган учитељски који би се морао засебно платити 76 или 72 дип. месечно ако би се узела Карапешићева кућа, јер у њој не би могло бити стана за учитеља. Кад се дода то и оправка око 900 дин. то би Карапешићева кућа коштала онштину месечно око 580 дин. То би била знагно већа цена и незгодно би било даје узмемо. Председник. Ја вас молим овластите ме да ја свршим тај посао. (врло добро !) Одобравате ли да председник сврши ову ствар како за најбоље налази ? (одобравамо). Председник. Сад да вас известим о школи на Топчидерском брду. Ви сте решили, да ја и г. Велизарић одемо и видимо кућу, коју је г. Марко предложио и сазнамо можемо ли је добити за школу под кирију. Ми смо ишли, али је нисмо могли добити под кирију и с тога је школа морала остати на старом месту. Сад је после тога дошао г. Вукашин Петровић и нонудио његову кућу. Ои вели да ће дати за повољну цену и молио је да изађемо и видимо Ја мислим сутра да одем са још једним одборником и да с њим преговарамо. Тамо по казивању г. Вукашиновом има 8 соба и има парк. Ако налазите да ја могу да преговарам и погодим онда ја ћу то учинити. (Усваја се). Марко ВелизариЂ. Ја сам чуо, да би газда продао ону кућу општини за 18 хиљ. динара. Требало би је оцениги и ако вреди купити је, јер би у томе бољи ингерес био за општину. Председник. О куповини сад се неможе ни мислити, јер општина има и сувише издатака. (Тако је).

ГОДИНА X. Сад имам да вас известим о школи за 5-ти разред. Ви сте решили, да г. министар удеси план, који одговара нашем погледу за тај разред, и ради тога треба набавити згодан локал. Г. Таса Миленковић судија понудио је своју кућу, која је заклоњева у сокачићу иза имања СтеФановића у кнез Мијајловој улици. Ова кућа по месту где је и по свом положају доиста би одговарала тим захгевима школе и има довољно локала за ону цељ, коју смо ми по програму шзшем и за занатлиско оделење усвојили. Оп тражи 30 дук. месечно а изашао би вели вз куће из својих личних обзира. (Чује се: то је врло скупо). Соломон Азријел. Најбоље је да се избере комисија и она нека потражи кућу. Ја знам да има појединих кућа и далеко јевтинијих. (Чује се : за 20 дук. — има и кућа Димитрија Јбвановића). Л.епо то нев види комисија. К. ГлавиниЂ. Може општина и преко новина, да потражи какву кућу. Председник. Ако желите да чујеге моје мишлење по тој ствари, ја овако мислим. Кућа г. Тасина по свом положају и потреби врло је подесна. Истина је цена доста висока. Сад ако се може наћи подеспија кућа онда је најбоље да се усвоји мишлење г. Главинића па да се објави преко новина. Међутим да се одреди комисија те да куће прегледа. Дакле сад кажите како ћемо. (Чује се: да се избере комисија и објави преко новина). Добро. А у комисију нек уђе г. Капетановић и Никола Р. Поповић. (Усваја се). Сад вас молим да одобриге раније прекорачене кредите. (Чује се: други пут). Коста ГлавиниЂ. У колико је мени познато у том извештају о прекораченим кредитима има ствари, о ко.јима би требало мало и проговорити. Председник. Онда вас молим да одобрите прекорачене кредите. од 1884. године у 267.402 дин Комисија је прегледала то још још 1884. год. У тој комисији био је г. Косга Дрногорац. Дошло је до тога да сад одбор одобри. И ја вас молим да одобрите, јер немогу да ношљем контроли рачуне. Соломон Азријел. То се сад неможе да реши с тога, што нема довољан број одборника. Мата Јовановић. Да би могли го одобрити ја мислим да је нужно да одбор чује, на што је дато тих 26 хиљ. динара — а не овако на памет. Нир. да ли је подигнута школа или што друго. (Чује се: за идућу седницу^. Председник. Добро. Остаје то за идућу седницу. Сад чујте изеештај за лруге кредите. (Известилац г. Никола Р. Поповић чита). Одобрава ли одбор? (Одобрава). Даље има за разне школске потребе 5800 дин. (Одобрава се). За набавку палидрвца и других ствари 300 дин. (одобрава се). Сад има реч г. Содомон. Соломон Азријел. Ја сам пре неколико дана овде у седници казао, да се у Топличином венцу ниште не ради, ни калдрма ни одкопавање земље макадама и т. д. Има већ 15—20 дана како је то било, и сад се опет неради. Још мало па је зима ту. Молио би да се ово што пре уради.