Beogradske opštinske novine

БРОЈ 3. — 74 — ГОДИНА X

нека се председништво посгара да нађе другога па да му да посао. У комисију би ваљало изабрати људе који посао разуму. Ако се то неће, онда сгавити на гласање прима ли се понуда или не прима а еа другог нека се избере комисија да ради даље. Председник. Ја ћу да ставим на гласање што је изнешено, и ако то непримате онда ће се нзнетп друго како да буде; Ко је за то, да се ова понуда усвоји нека каже „за" а ко је да се не ирими казаће ,,против'' (Настаје гласање, Дакле ве!шна је против. Сад дајте ка о да буде. Мата Јовановић. Сад остаје да се образује комисија. И ја у њу предлажем АдолФа Штока, Димнтрија Најдановића (чује се и Мату Јовановића). 11а добро нек сам и ја. Председник. Усваја ли одбор, да ова комисија нареди све шта треба да се изради, па да она и погодбу извр ии (усвалја се), Сад изволте чути лицитацију односно камења за београдску улицу (секретар прочита). Илија ЦветановиК Ја мислим да би тај камен требало привући негде у близини гди се мисли прааиш школа привлачење је скупо. Гавра Бркиђ, Ја мислим да камен непродајемо, ако је добар за нашу потребу, а иначе нек се уступи томе лицитанту. Филип ВасиљевиЂ. Мени се чи.ш кад се п коле буду зидале, да се неће дозволити зидање са овим каменом, јер ово је камен од калдрме, који за школе није. КредседНИК. Да вам објасним одкуд та потреба долази, те да се тај камен прода. Ви знате да се тамо носи земља па је предузимач почео да вади камен и толико изашао, да је прекинут саобраКај. С тога су се становнићи обратили меии да гледам да се тај камен уклони. Ја сам мислио и рачунао, да га дигнем на каквом општинском земљишту као ште помену г. Цветановић па да га за општински рачун задржим али после сам видео, да само превлачење кошта 2 дин. од кубног метра, а наша општинска кола већ су толико заузета преносом камења са улица, да се за овај посао не могу употребити — па на крају крајева, да је интерес бољи, да се камен изложи продаји и та је продаја држана усмено и дотерало се до 2.55 дин. Ако мислите да је сувише јевтино ви решите како знате, а од сво]е стране држим да није јевтино, Димитрије Најданозић. Како је председник објаснио, тако у стварп и стоји Ја сам питао Ристу Крстића колико би он тражко за пренос исти, па тражи 3. динара. Председник. Ја мислим да би се могли задовољити са овом ценом. Милан Денчић. Како би било да се цродаје на мање партије. Коста Главинић, Господо, овде је сад тешко ствар решити како би ко хтео. Камен треба да се склона. Људи имају право да нетрпе. Сад кад тај камен није за школу, преносити га и доцније продавати било би штетно по општину. Дакле мора се одобрити лицитација.

Да ли мма мишлење гр ^ђевинског оделењч пошто се продаје камен из ташмајдана. неки кажу 3 динара, али ја мислим, то је кад се из сгене влди. (Чује се; треба што пре д.ч се склони.) Илија ЦветановиЋ. Ја држим да је доста јевтино. Односно нав< да г. Главинићевог не треба сравњаватп овај камен са ташмајданским. Овај је бољи од ташмајданског овакав исти камен пма спрам луднице од пре 20 година и данас стоји Држнм да је боље, да га оставимо за општину. (Чује се: да се реши.) ПредседНИК. Одобрава ли одбор ову лецитацпју ? (одобрава.)) Сад изволте чути уверења која се траже. (Секретар прочита — види у општинском прЈТоколу) Г. Сгеван Славнпћ инжињер општннски разболео се и пиднео молбу да му се да једномесечно осуство. (одобрава се.) Председннк. Нас тројица изашли смо те смо гледали кућу г. Вукашина Петровића на брду, за топчидерску школу. Кућа је Д' бра за школу и он тражи 10 дуката месечно или 120 динара. Ако одобрите можемо да узме.мо јер другу кућу тамо нисмо могли наћи. Соломон Азријел. Ја држим да цена није скупа и да је треба платити толико само би трсб.мо обавестити г. Вукашина да ми не узимамо кућу само за зиму него најмаље за три године. Са тога нећемо дозволпти да нам за лето одкажо кућу. Председник. Њему је то казано и он пристаје. Раденко Драгови-ћ Кућа није скупа само кад би била на месту где нам је школа од потребе, али ми се чинп да је далеко. Доца која ће посећавати школу, у Топчидеру су а школа би била на топчидерском брду које је доста далеко. Председник. У прошлој седницч чини ми се објашњено је да онај Талијан који има кућу код мајдана топчидерскога, неће да је да под кирнју већ хоће да је прода; те с тога ваљало би о томе промисл .ти ако одбор жели да је купи. Свакојако ми се морамо постарати за. школу што пре па узели је овде илн онде — то је споредна ствар. И. Цветановић. А каква је то кућа на продају ? (Талијанова више мајдана). Колико је цени ? (20000 дин.). Е, то је, разуме се, много. К. Б. Мијајловић. Каква је и где је кућа Новаковића инжињера ? ®(Она је мала за ову потребу). Г. БркиЂ. А колико има ученика (60 до 70). Па кад су могли да иду с бањичког брда у Топчидер зд што не би ишли код Вукашина. Ф. Васил >еВИЈ1. За винограџиску децу онде је најбоље и требало бп ову кућу узети. ПредСедНИН. Одобравате ли да се узме ова кућа? (одобравамо с тим да се узме за 3 године). Раденко ДраГОВиЂ. Па то изгледа да хоћемо све ближе школу до споменика Карађорђевићева. (чује се: па кажите ближу и бољу кућу). Председник. С овим је свршено. Сад даље. Ви сте ме прошлог пута овластили да погодим кућу за школу на Сави Ја

сам гледао оне куће и Крсмановићеву у којој је сад школа и сложио сам се с мнељем комисије да је од свију зграда најбоља Карапешнћева и ја сам је узео нод закуп по 450 дин. месечнс с тим да им се да 700 дин. на име оправке а после, кад се кућа папусти, да се они самн брину о оправци. У кући ће бити 6 учионица а имаће за децу једна велика шупа удешена за телесна вежбања кад је ружно време. У колико сам приметио, собе у овој кући веће су него код Крсмановића. Соломон Азријел. Кућа је добра а и цена није скупља од досадање те би био мнења да се узме али сам против давања оних 700 дин. за оиравке. Он треба као власник да је сам оправи. Председник. По уговору с Крсмановићем ми смо дужни сад да му доведемо кућу у првобитно стање; то би и овде требало чинити. Но место издатка кад се будем) селили ми га чпнимо сад; то је дакле све једно (чује се : ко ће да врши оправке у току закупа?) Препокривање крова припада господару а кречење и унутр. оправке кирајџији. Одоб,.авате ли овај закуп ? (одобравамо). Као што знате г. Таса Миленковић. понудио нам је кућу за 25 дуката или 300 дин. месечно и да се веже уговор на 3—5 година. Но у току времена појавило се још неколико понуда које ми нисмо још могли да оценимо ни куће да прегледамо. Ми имамо за пети разред уписаних 105 ученика те се нећемо моћи помоћи с двема учионицама него нам требају три. Између оеталих нуди нам се и кућа Распоповића на шанцу но цени од 25 дук, месечно у којој веле да има доста оделеља. Крајње је време да се овај посао сврши и ја вас молим да ми кажете шта да радим. М. Велизарић. Кућа Тасе Миленковића МН010 је бдижа средини вароши него кућа Распоиовића у којој сам био, и у колико се сећам чини ми се да тамо има само једна велика сала, док код г. Миленковића има једна велика магаза, која се може удесити за потребу занатлиске школе, а осем тога има још и других великих соба удесних за учпонице. Председник. На што да сведемо цео овај раЕГовор? (чује се : да председник разгледа све пон}ђене куће па што погоди да му одобримо. Мата ЈовановиЈ!. Шга је од оне куће што је поклонио владика држави. Председник. Мени се чини да је она издата. Како мислите, да се ова ствар сврши. Раденко ДраговиЋ. Ја се слажем са Соломоном. Та, школа не мора бити у средини вароши, него може да буде и у палилули; а да се плати до 200 дин, месечно. Илија Цветанови^. Па шта ћемо ако се неможе да нађе за 200 дин. Питање је овде може ли се ова ствар одлагати. Држим, да је најбоље да овлас.имо председника, да све куће, које се нуде, прегледа, на ако нађе за 200 динара нека погоди, а ако не, онда нек тера до 300 динара. Соломон Азријел. Кућа Војина Радуловића нуди се за 300 дин. То је кућа велика и нова.