Beogradske opštinske novine

ГОДИНА X. и оиога што је учинио рапију понуду па да се држи ужа лицатација између њих. Раденко ДраговиК. Ја бих био за то да се упита Шиђански остаје ли при понуди па ако присгаје, да му се уступи или да се нареди друга лицитација, али никако не бих пристао да се држи ужа лицитација између њих. К. ГлавиниК. Прошле седнице нисам био у седпици и молио бих да ми се об јасни: где се мисли подићи зграда? од каквог материјала и кад се мисли градити? Ппедседнж. Магацин би се градио за сместиште пића на Сави на ономе отвореноме земљишту државпом на коме стоји бурад винарска. То земљишге обећаоје г. Министар Фипансија уступити општипи у накнаду за друго које што је држава добила од општине. Зграда би била дакле привремено на туђем земљишту — државном, док се не би испуниле Формалности о преносу истог земљишта на општину. Градила би се од једне цигле. Корисги отуда објаснио сам прошлог пута. Било би олакшано трошаринској управи пакнађивање трошарине на пића а и трговцима би било добро, јер им бурад с вином не би морала лежати по пољу као сад. Увиђајући велике користи од овога магацина, одбор је нрошлог пуга одобрио да се прави и у тој цељи је и држана ова лицитација. Ко довезе вино, гу би га сместио и кад га црода он би платио трошарину. Што се тиче питања кад се мисли подићи имам да изјавим, да би то требало учииити у року од 10 дана. К. Главинић. Задоцнили смо се с овим. Кад се није могло раније да сврши ово зидање, ја не бих смео да присганем да се то сад учини. Најбоље чекати до пролећа. Овде има зида за 7000 динара дакле има досга зидарског посла, који не мислим да треба зимус вршити. Дим. Најдановнћ. Примедбе г. Главипића умесне су и ја нисам за то да се зида зимус већ на пролеће. Љуб. ЈовановиК. Ја сам за то да се не зида сада јер време није повољно и та би зграда била на незгодном месту. П редседник. Прошле одборске седнице решено је да се магацип зида и сад то и не треба да долази у питање ако нећемо да нам се пребацује несталност у раду можемо говориги о ценама, року, изради итд. али о неграђењу никако. Јов. СтанковиЛ. Ми смо, одобравајући лицитацију, мисли ли да ће се градити при лепом времену. Председник. Дозволите ми да вам објасним оно што сам и прошле седнице објашњавао. Ово што управник трошарине тражи и шго смо ми решили да се узме у рад, пије од нашег ћеФа происгекло или што ми налазимо да је сад време зидању, него за то што пас невоља на то приморава ради олакшице управи трошариаској нри наплати таксе, ради олакшице људима за смештај пића. Сами грговци не само да нису овоме противни, него су сви радосно чули глас о овоме. Питање о зидању повренуто је од управпика грошарине још крајем Августа и Сентембра, али је споразум мој с г. Министром Финансија закаснио ствар те би се сад имала да ради у невреме. Не држим дакле да има места питању: да ли да се гради магацин сад ? већ ваља решиги: да ли су ове цене повољне ? Ви се сећате да смо ту скоро решавали и о

— 103 —чЛЛ/* члл/ чА.'V? \/\ трошарини коју има да плаћа неки винарски трговац Јовичић. Да је било магацина и ове манипулације спора неби било нити би он место олакшице, осећао неке отежице. Ваша Је дакле ствар да односно лицигације решите шта хоћете, али нротиву самог зидања не би требало говорити, јер је то решено прош. пута. И. Цветановић. Истина је ово што рече председпик. Ја сам имао више прилика да разговарам с људима винарима и они веле да је незгодно и тешко новлачити пића час овде час онде, особито оад. Ово дакле није сгвар за одлагање него ја мислим да се приступи задању а да семалтерисање остави за пролеће. Лредседник. У условима је и речено тако. Коста ГлавиниК. Ја видим господо да се овде ради како треба, али ја не могу да гласам да се једпа грађевина зида зими. Ако сте вн решили у прошлој седници да је погреба прека, онда греба то решење и извршити. Само кад се зими ради најбоље би било да се то уради са хидрауличким кречом нремда сумњам да се може свршити, јер је ово већ крај октобра а улази месец новембер, када је н^могуће радити. Дим. НајдановиК. Али молим вас како може зими да се зида. Малтер се смрзне, па доцније кад огопли падне. 'Гу је инжињер, па нека каже, д I ли би могао радити ако би време било као што је било јуче ја сам за то, да се никако сад не почиње. Иредседник. Ради објашњења дајем реч г. ипжињеру Смедеревцу. (г. Смедеревац објашњава да се може сазидати хидрауличким кречом помешан са смесом извесном). Филиа ВасиљевиК. Ја сам хгео то да кажем, да ту неће бити велико зидање. Једна цигља. Зидаће се малтером а не блатом те да шкоди, а међутим нека се пази да зидање буде онога дана кад је лепо време. Ааза РашковиК. Ја памтим од 15 — 16 година како на београдској пијаци долази зими вино и тамо стоји по 500 акова и ништа му не шкоди. Кад не да. време, није нужно да се та зграда прави. Није то шала цифра 17 хиљада динара. 1ока НоваковиК. Овде нема никакве разлике између лициганта. Ми не можемо да примимо онога лицитанта, који не долази на лицитацију. Но кад је тај други лицитант понудио повољнију цену онда нек се одреди друга ужа лицитација. (Чује се: Биће доцкан). Илија ЦветановиК. Кад г. Инжињер каже да се може тим другим вречом малтерисати, онда нека каже шта ће^коштати вншак за тај други креч (Инжињер око 600 дин). Па то није много и кад је тако онда се може одобрити лицитација, с овим кре чом на макар да кошга и до хиљаду динара више. Не треба због маленкости оставити људима да стоји имање на пољу на овакој зими, а и уирави трошаринској .је лакше за манипулацију. Димитрије Најданови^. Ја мислим да овде прво треба решити, хоће ли се зидати или неће, (Чује се: то је решено у прошлој седници). Ако је решено. Овде има одборника, који у прошлој седници ни су били, — који су сад за то да се не зида. Раденко Драгојеви^. Г. Бркић је пре био противан па је решено да се зида, сад он не треба да говори ништа, већ само нек гласа против лицитације ако хоће. Друго се сад не може решавати.

БРОЈ 10. Коста Главини\. Господо! Треба се чувати те практике, да се у једној седницн реши једно, а сад у другој то исто да се квари. Ја иисам био у прошлој седници, па с тога сам противаи сада, јер би и јуче за ово противпо гласао. Што се мене лично тиче, нека се зап гое, да сам ја противан да се зими зида, а лицитацију, пошто је испод предрачуна одобравам. Раденко Драгојевик. Ја сам у прошлој седници гласао против, али то моје против треба разумети тако што сам ја био да се праве два магацина а не један, а нисам у опште противан да се не гради. Председник. Ја ћу ову лицитацију да сгавим па гласање. Ко је за то, да се одобри лицигација, нека гласа „за", а ко је да се држи друга лицитација и да се зида са хидрауличким кречом тај нека гласа „против". Дакле 15 гласало против. За ниједан а двојица се уздржали. Усвојено је да буде друга лмцитација а зидање да буде са хидрауличким кречом Сад изволге чути лицитацију за стругање дрва. (Секрегар прочита). Одобрава ли одбор ову лицатацију? (одобрава). Чујте лицитацију за давање под закуп опшгинског земљишта у бари венецији. (Секретар прочита). Одобрава ли одбор ову лицитаццју ? (Одобрава). Сад изволте чути нека уверења. (Секретар чита). Сад изволте чути извешгај комисије за преглед тромесечних рачуна (Марко Велазарић прочита) Усваја ли одбор овај извештај? (Усваја). Сад молим вас на основу чл. 40 закона о општинама општинскн суд дужан је у споразуму са одбором бар на 2 месеца да састави предрачун нрихода и расхода, по коме ће свој приход прикуиити а расход исплаћивати. Ви сте одредили комисију, која ће прегледати израђен пројект буџета за годину 1892 год. Комисија је тај посао довршила и ставила на дневни ред ради прегледа тога посла. Сад изволте да говоримо о њему. Хоћете ли да говоримо у омпте или да почнемо одмах да читамо позицију по позицију. Марко Велизари^. Ја као члан комисије могу да вам кажем, да има доста новина у садањем буџету, па како ге новине стоје у вези са платама, био би мншљења, да се прво цео буџет прочита, па онда да се пређе на дебату поједипих позиција. Нредседник. Желите ли тако! Соломон Азријел. Ја мислим да се прво тај пројект буџета штампа, па онда разда одборницима, и после овога да се изнесе на дневни ред. Ник. Р. Погшшћ. Као члан комисије ја бих буџету додао само још једну партију које се нисам пређе сетио. Ви зпате да је пре неколико месеци одбор решио: да општина подигне дорћолску цркву у току од три године. С обзиром на то: не би ли било згодно да ми сваке године ставимо у буџет по једну суму на ту цељ те да нам после буде лакше плаћање и подношење овог издатка. Ја бих предложио да се метне сума од 1—2 хиљаде динара (чује се: врло добро!) Марко Велизари\. И ја као члан ко мисије пристајем на предлог Поповић (чује се: да се унесе у буџет!)