Beogradske opštinske novine

ГОДПИЛ х. •УЧ/- Ч/\ -Ч/ Ч/Ч/Ч/- 'Ч/-Ч/Ч/ Ч/Ч/Ч/ Ч-Ч/\./" - ЧУХ <ч-~г, \лл/ .- \у<Г чи сам врши, тако и оних које буде вршио њему подручни персонал. Управник је реФерент аа све предмете, ноји се тичу његове управе, приликом решавања тих предмета у суду и одбору општинском или грађсвинском одбору када се установи. Уиравник се стара о попуњавању свега ссталог персонала за поменута оделења, у границама буџега. Он предлаже суду или одбору општинском лица за сва остала места у тим оделењима. Прва плата управнику је 7000 динара, а нарочитом уредбом означиће се доцније, на који ће се начин повишавати. Како ће се морати скоро завести стално оделење за водоводе, то ће од пријавл>ених имати првенство онај. који би се могао примити и управе водовода. У томе случају одредиће се управнику особен додатак плате. За управника примаће се само Србин и то у првом реду онај којп је у Србији рођен. Затим мора да је испунио све захтеве. који се траже од инжињера при примању у државну службу, да Је натмање десет година провео у пракси, и да је потпуно телесно здрав. С тога је сваки дужан уз своју пријаву, прпложити доказе о месту рођења, о школској спреми, о годинама у пракси или служби ^проведеним и лекарску сведоџбу. Рок за пријаву траје до| 20 Марта 1892 год. Од суда општине вар. Београда 13 Фебруара 1892 г АБр. 2415.

ОПШТИНСКЕ 1ИЦИТАЦИЈЕ Пошто на држаној лицитацији на дан 17 тек. мца, за грађење друма за везу Крагујевачког са Шабачким друмом, није био довољан број лицитанта, то ће се ова лицитација понова на дан 11 Марга тек. год. од 2 до 5 сати после подне држати у грађевинском оделењу суда ово општинског (у Папђелиној кући намарвеној пијациј. Кауција 1800 динара у готовом новцу или у државним папирима. Влижи услови, предрачуни и планови попречних проФила, могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцелариско и при лицитацији. Од стране суда општине вар. Београда ГБр. 227 — 19. Фебруара 1392. год. у Београду.

На дан 12. Марта тек. год од 2 до 5 сати после подне, држаће се у канцеларији грађевинског оделења суда ово онштинског (у Панђелиној кући на марвеној нијаци) јавна усмена лицигација за откопавање земље до нове нивелете на палилулсвој пијаци. Кауција 260. динара у готовом новцу или у државним нанирима. Ближи услови и план попречних проФида могу се видити у поменутој канцеларији

— 97 Ч-Ч/Ч^ Ч/Ч --V' Ч/Х/Ч./-— —Ч/Ч/Ч-"- \ЛЛ/-. \/ч/\,- - сваког радног дана за време канцеларијско и при лацитацији. Од стране суда општине вар. Београда Шр 248. - 20. Фебруара 1892. год. у Београду. Суд општине вар, Београда продаваће путем јавне лицитације, а за наплату својих потраживања од Морепа Албахари, Руже Табаковић, Петра ЈеФремовића и Наума А. Николића, ове лозове, што су у кауцију а за извршење својих обавеза иоложили, и то : Морена Албахари 8 ком. лозова лутриских 3°| 0 под сер. 3910 бр. 33: сер. 4125 бр. 2, 3 и 4; сер. 4126 бр. 4; сер. 6255 бр. 33,34 и 35. Руже Табаковић 12 ком. лозова лутриских 5 од сто под сер, 6554 бр. 18; сер. 4031 бр. 38; сер. 4203 бр. 46; сер. 4276 бр. 36; сер. 4340 бр. 37; 88; сер. 3329. бр. 25; сер. 2767 бр. 5; сер. 1415 бр. 34; сер. 469 бр. 25; сер. 2334 бр. 37; сер. 3181 бр. 26. Петра ЈеФремовића 1 лоз лугриски 3 од сто под сер. 6333 бр. 28. Наума А. Николића 2 лоза лутриска 3 од сго под сер. 3915 бр. 17 и 18. Продаја ће се вршити на дан 2. Марта 1892 г. од 2—5 сахати по подее, у дезитном оделењу општине београдске. Од суда општине вар. Београда 11 #ебруара 1892 год. СБр. 2251. 2252, 2253, 2254. На дан 16. Марта тек. год. од 3 до 6 сати после подне држаће се у канцеларији грађевинског оделења суда ово-општинског у Панђелиној кући на марвеној пијаци јавна усмена лицитација за издавање под закуп општ. мајдана на тоичидерском брду звани „Бела марама". Кауција 300 дин. у готовом новцу или у државним папирима. Ближи услови могу се видити у поменутој ванцеларији свавог радног дана за време канцелариско и при лицигацији. Од стране суда општине вар. БеоградаГБр 178. — 28. Фебруара 1892. год. у Београду.

Пошто одбор општински у седници својој од 20. тек. мца. из законих узрока, није одобрио лицитацију за грађење калдрме дотераним и ломљеним каменом, циклоп тротоар и шеталиште (макадаш) у Душановој улици, то ће се на дан 13. Марта тек. год. у грађевинском оделењу Суда ово-општинског у Панђелиној кући на марвеној пијаци, држати друга јавна усмена лицитиција од 3. до 6. сати после подне за израду горе поменуте калдрме. Кауција 5000 динара у готовом новцу или државним папирима. Ближи услови, предрачуни и планови поиречних проФила могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацијц. Од стране суда општ. вар. Београда ГБр 241. — 27. фебруара 1892. год. у Београду.

БРОЈ 10. ' Ч/Ч/Ч-' —Ч/Ч/Ч/ Ч/Ч/Ч-" —Ч/\Л/ -' Ч/Ч/Ч/ - "Ч/Ч/Ч/— Ч/Ч/Ч- "\\<чг " чл. В&НРЕДНИ САСТАНАК ОДБОРА ОИШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ (|10 СГЕНОГГДФСКИМ БЕЛЕШКДМА) држан 6- Фебруара 1892. год. у Београду. (Овршетак) Никола ВулковиЂ Међу тих 5 људи ја би био за то, да се избере једно стручно лице ван одбора, те да даје обавештења шта треба прегледати. Ђока ДимитријевиЂ. Ја би предложио г. Светоз&ра Милојевића начелника министарства Финансије, који је и раније био одборник и коме су сви рачуни нознати, а за његов труд да му одредимо награду. (Чује се : Он једва и тамо сгиже). Раденко Драгојевић. Па нека то право избора једног лица ван одбора избере сама комисија, ако јој буде нужно. Никола X. Поповић. Књиговодство је поднело извештај и дало сретсгва којим ће све при прегледу постићи. Не треба им други са стране. Лзуба ЈовановиЂ. Незгодно је да бирамо са стране људе за овај посао и за нас саме, а после и због тога, што ми имамо у нашој средини човека, који је члан Главне Контроле, па кад може да предгледа рачуне целе земље може сигурно и општинске. То је г. М. Велизарић. С тога би нреложио, да се он умоли да настане да се овај посо прегледа и да из те комисије не изостане. Председник. Молим вас да се не упуштамо у претресање. Означите прво број чланова. Пристајете ли да буде њих 5 ? (Пристајемо). Сад молпм вас кандидујте лица. Светозар Ботури!?. Ја кандидујем ова лица : Љубу Јовановића, Марка Велизарића, Мату Јовановића, Мику Банковића и Мићу Петровића. Ови су људи стручни за овај посао. ПредсеДНИК. Усваја ли одбор ову кандидацију ? (Усваја). Да раде пуноважно њих тројица. (Јесте). Сад има једно важно питање да вам изнесем, које се гиче нашег прихода од аренде на стоку. Молим вас да чујете молбу Росулека кобасичара, коју вам ја препоручујем нарочитој нажњи са економско" гледишта. Тај Росулек занима се радњом кобасичарском и један део те своје ироизводње експедирао је за Солун и то до 5—600 кила, па моли да му се помогне те да не плаћа аренду за ону стоку коју на страну извози. По моме иишлењу ово је питање од врло велике вредности и да би требало помоћи колико толико. Чујте шта он каже. (Секр. прочига). К. Б. МијаиловиЂ. Овакву једну молбу господо треба акламацијом усвојити. Камо срећа да имамо повише таквих људи, који производе наше прерађене извозе у стране земље. Србија би у економном погледу много боље стајала и страни свет знао би и за срнску производњу, те би на тај начин и цела земља добила трговински бољи полет. Овакву једну молбу поднео је и Никола Вуловић па и он тражи да се ослободи од плаћања аренде на производе које одавде одвезе у страну земљу. Гавра БркиЂ. Ја се нридружујем овом говору г. Косте Б. Мијајловића и мишлења сам да се овоме човеку помогне. Ђока НешиЂ. Господо. Што се тиче саме ове радње доиста би било олакшице тим људма који то раде. Но ја мислим да