Beogradske opštinske novine

БРОЈ 10. /</ \/\/Ч/ ^УЧ/Ч/ " "Ч/\/Ч/ \Л|р| ' чају досада; одборници вели сами знају кодике су цене и они одређују. Сава Вељановик Цеиа је жита 19динара а брашно је каоје било и раније. Светозар БотуриЂ. Господо, овде је реч о лебу и о пијачној цени жита и брашна, и ми смо требали да добијемо те подагке, које смо тражили у прошлој седници. Преседништво је обећало, да ћемо сад ствар свршиги и пошто је ово врло важно пигање, ја мислим да је оно требало да прибави и • све нужне податке, који су нам нужни за решење. Председник. Како сам сазнао од секретара прошле седнице г. Вулковић је предложио да се цена лебу смањи, али је остављено да се то данас реши. До садје практиковано да се кад одборници сами предлажу смањење да се тад не прибављају ови податци, јер се претпоставља да ови знају цене жита и брашна, но кад то није учињено спремиће се за ндућу седницу и онда решите ствар. Састанак закључујем. држан 10. Фебруара 1892 год Председавао председник Милов. Р. Маринковић. Председнж. Отварам седнипу и молим вас да саслушаге записнике носледњег састапка. Секрегар чита. Предеедник. Прима ли одбор прочатани протокол? (Прима) Изволте чути нека тражења суда о владању и стању извесних и окривљених лица и молбе појединих лица за уверења. Секретар чита (за које се лице траже уверења, и шта је решено, види се из штампаног протокола од данашњег сасганк а) Председник. Изволте чути неколико захтева, да се извесна лица разреше од дужности у црквеном одбору, а друго месго њих одреде. Секретар чига Цредседнш. Имамо сад прво да решимо о попуни места код вазнесенске цркве које је потребно попупити лицем вичним за делово 4 у. (Поп Таса Капетан-Спасић кандидује ђакона, Перу Милојевића —Прима се) Код цркве Ружице у граду има да се образује црквени одбор, по закону о црквеним властима. Поа Таса Еаиетан-Стси^. По овој ствари и ја сам водио преписку с војним протојерејом, и први пут је тражено од стране старешипе цркве да се пише општинском суду и тражи да он образује црквени одбор, што сам и ја учинио. За тим је опег дошла изјава команданта града, у којој каже да он не сматра, да је црква Ружица онштинска него војна црква, те с тога је он изабрао тутора, коме је предао рачуне итд. Према томе, а са различитог схватања, овде постоји један сукоб између онштине и команде о питању: чија је црква ? Истина црква Ружица служи великим делом за војску, али тамо има доста грађана. који највећи приход дају тој цркви, и ја мислим да туторе треба да поставља општина а не војена власт. Председник ' Ја мислим. да је то ван спора, да је црква Ружица црква, која припада општини, јер тамо има грађанства које живи у граду, који посећавају ту цркву,

— 100 ч/~ -- Х.-Ч/Ч/- ■•, '-..'V -Ч/Ч/Ч/ ч^Ч/\/ ЧЛЛГа има их, који и из вароши тамо иду. По томе, дакле, и треба општина да одређује црквени одбор, без икаквих обзира на то, што се у Ружици цркви врше свештенодејства за све одељке војсве тамо. Ја налазим дакле да ми треба да одредимо овај одбор без икаквих обзира на ово и оно, а ко хоће да се спори с опшгином, нека то чини надлежним путем. Поа Таса Каиетан-СаасиК. Ја сам примио од војеног проте и неке рачуне, али ни сам хтео да их предам тутору, кога је командант изабрао. Др. Павао ПоиовиК. Ја не бих пристунио одмах избору тутора с тога, што постоји спор између команданта града и општине, како рече г. Капетан-Спасић, него бих сачекао докле се тај сукоб ие изравиа. Председник. То је приватно саопштење али о томе у акту нема ништа. Ја бих молио да поп Таса или ко други кандидује лица за тај одбор. Мијаило ЂорђевиК. Пошто је дорћолска црква срушена, а за њу постоји већ одређепи одбор, то би он могао овом црквом да управља, пошто је у близини. Пои Таса Каиетан-СаасиК. Да наведем још један разлог у прилог тога, да црквени одбор треба да одреди онштипска власт. У закону о цркв. властима стоји, да црква која нема прихода довољно, добија допуну потребну од општине, са тог разлога ваљда и црква градска пије никад до данас под војном управом него под онштином, и сад, кад би се ова црква уступила у старање команданта града, општина не би могла да има ону обвезу, коју је закон ставио. Имам још да наведем, да ова црква има таквих прихода. да по томе може да се мери са првим црквама. Тамо уз црвву има .један извор, где долазе многи и дају прилоге, и ја сам слушао где једап човек каже, да би дао 120 динара месечног прихода, кад би се то давало под аренду. Такав приход уступати пеком другом ненадлежном било би неоправдано тим мање, што је општина дужна да код сваке цркве има црквени одбор. П редседнш. Колико треба чланова? (чује се: десет). Сад вас молим да кандидујете 10 лица. Поа Таса Каиетан СиасиК. У акту самом, ваљда ошипком пера, стоји, тражи се један тутор. Секретар чита из акта: „да се за старање о имовини црквеној одреди један тутор." Мика Банковић. Може ли то да буде кад у закону сгоји, да треба да буде црквени одбор од десет чланова? Председни. Пошто се види да овде има неке нелотпуности, то би најбоље било да овластите онштински суд, да одреди овај одбор, или ово лице, пошто се увери, да ли треба да се одреди једно лице или десеторица. (Овлашћује се председништво). Сад долази да се место Стевана Ивковића, одборника у палилулској цркви, који пе долази да дужност, одреди други. (Одрпђује се Пера Јовановић бакалин) Председнш. Изволте чути један акт упућен од г. митрополита односно места за цркву на дунавском крају. (Секретар прочита.) Вама је знано, да је одређено место за цркву на дунавском крају онде, где је била сака чесма.

ГОДИНА X. Сад има једна молба од 150 и више грађава из дунавског краја упућена на г. митрополита, да се одреди место за цркву на плацу тако званом „Гушина башта". Оно је на „Душановој" улици и са свију страна опкољено је улицама. Наравно г. мигрополит нпје хтео да се упушта у оцену овога предмета, него је упутио општини да она одреди једну комисију и од своје стране одредио је једног повереника — у лицу г„ Тасе Капетан Спасића члана духовног суда. Пои Таса-Каиетан СаасиК. Можда одборницима није позлато ово питање о цркви. Ја нисам раније био одборник па и пе знам како је ствар текла, но чини ми се да је некакав споразум био између црквеног одбора и општипе. Опи из црквеног одбора раде нешто без да зна општина. Поднели су молбу да онај нлац где је била црква подели на плацеве и да га продаду приватним људима. Ја сам решење тога задржао и саопштавам овде да знате шта се ради и да то имате на уму. Председник. Као што сте чули овом саопштељу г. Капетан Спасића може се веровати. Али шго се тиче земљишта гога где је била црква св. Александра Невског и земљишта код Сака чесме та размена није Формалпо свршена, по само је начелно између црквене власги и опшгине уговорена. Ја сам чуо од једног члана ту исту наномену, али опет ни један носао не може се на том земљишту извршиги а да се не јави општинском одбору, јер црквени одбор није гако самосталан да не чека одобрење општинско. Оно је један орган општински, који има у задатку да води црквене интересе и општинске. Дакле он не може делити и продавати речено земљиште без пристанка општине. Међутим знано је, да је одбор опшгински ту размену учинио у тој цељи, да тамо где је црква била подигне школу, а код Сака чесме цркву. Но да више о овоме не говоримо, а ја благодарећи г. Спасићу учипићу корак погребан. Пои Каиетан СиасиЛ. Црквеии одбор по закопу сам рукује тиме и може да чини размену и продају. То нек се зна овде и и ако није размена Формално свршена неће се моћи одбор помоћи кад сад они одричу. Треба општипа да има црно на бело. Председник. Може ли шта учинити одбор нли не може то ћемо видити. Но то је друга ствар. Сад вас молим да изберете повереника, који ће расправити питање о местима. (Чује се : г.г Никола Р. Поповић, МилутинМарковић и М. Капетановић) Усваја ла одбор ову кандидацију ? (Усваја). Сад изволге чути једно писмо које сам добио од трговачког удружења. (Секретар чига.) Из овога писма видили сте, да се трговачко удружење обратило онштини молећи да општина београдска као и други својим прилогом помогне оном задагку, које оно узело па себе тражећи помоћ за ону браћу Русе, које је у^извесним пределима задесила глад. Као што сге из овога писма чули држим да га за оваке хришћанске дужности треба да се и општина одазове номоћу па ма колико да је, она ће бити знана, она ће наћи одзива, нарочито ми Срби треба да чинимо не само према браћи Русима, него и према другим крајевима. (свршиће се)

СДБДУЈЕ ДОДАТАК