Beogradske opštinske novine

ДОДАТАК 10. БРОЈУ „БЕОГРАДСКИХ ОПШТИНСКИХ НОВИИА"

ВАНРЕДНИ смстанАК ОДБОРА ОПШТИНЕ БЕОГРАДСЈ^Е (по стенографским белбшкама) Дрзкан 21. Октобра 1891. год. у Веограду. (Свршетак) Дим Најдановип. Ово је са свии корисно и добро за трговину и треба да се уреди, само ја мислим да треба направати обашка магацин за оно пиће што долази железницом. Председник. Ако се доцније увиде какве тешкоће можда ће се и то учинати, за сад морамо се задовољиги само с овим једним. А. ОдавиК. Односно напољена да би требало да имати магацин и па железничжој станици и на савској обали, имам да изјавим да се и сам слажем с тим да би их требало имати, али ваља имати па уму да данас сваки трговац и други ко]и добије вино железницом он га товари и носи у свој подрум, те дакле те потребе у магацину за сад нема. Прелседник. Доиста ти људи сад носе вино V своје иодруме али без плаћене трошарине. Опшгина ах мора кредитирати на меницу па да трошарину плате кад што продаду. Тако може много трошарине и да нропадне. Овако кад има антрпота, они ће све ту сместиги и носити кад им колико треба плагивши трошарину. Гав. Бркић. Молићу: је ли тај план скицирало инжињерско оделење општинско па после дат управнику трошарипе те је позивао лиФеранте да даду цене ? (јесте). Ја мислим пошто је намерна ошптина да нрави више магацина тврђи и бољи но цлану задужења, то ово није погребно сад иравити и од оваке слабе грађе. И после што би ми ово правили привремено и на туђем земљишту с кога их морамо по времену да дижемо ? Како се трпило до сад да се трпи и од сад. Председник. Одобравате ли или не одобраваге ово ? (неодобравамо.) Јов. Тадић. Не треба да се варамо. Овде је рачун чист и ми ово треба да одобримо. Општина неће изгубити на овоме јер ће од ових магаципа примати кирију. Међутим ге друге реФорме, с којима је у свези и грађење магацина, сви знамо да се неће остварити с.ве за две три године за које време ми можемо примити више кирије него гато зграда кошта. А најпосле нека и не узмемо толико него половину опет неће бити штете, јер ћемо учинити грдне олакшице оиштини и трговцима. Дим. Најдановиб. Ја се слажем с предлогом ако се и код железнице направи магацин. Председник. Одобравате ли ово у принципу ? (одобравамо). Гав БркиК• Но с тим да се грађење уступи конкурсом а не овако по понуди Шиђанског или кога другог. Председник. Тако ће се и урадити. Милутин Марковиб. Ја мислим да не врша ову лицитацију управник трошарине него опшгински суд као и остале лицитације. У осталом ваљало би имати на уму да ми правимо грађевину на туђем земљишту, шхо не може наћи оправдања за оволики издатак. Цредседник. Ми имамо нанисмено одобрење од министра да ово учинимо. Шта више ја сам код министарства Финансија нашао таквог одзива, да је оно спремило

нредлог да нам се го земљиште уступи у својину а у накнаду за она земљишга која смо ми дали држави. Предлог ће се поднеги скупштини кад се састане. Ник. Р. ПоаовиИ. Да се прими овај предлог пошто су изгледи да ћемо ово земљиште добити у својину, на чему треба живо порадити. Председнт. Одобравате ли овај предлог ? (одобравамо) И то хоћеге ли да општински суд ово сврши или управник трошарине ? (суд ). (чује се: а шта је с Нај- 1 дановићевим предлогом ?) Ник. Р. ПоаовиК. Управник трошарине предложио је да се подигну магацини на савској обали и о томе се предлогу решава. Кад с тим свршимо ми можемо Најдановићем предлог решиги ако он то тражи. Гавра БркиК. Кад се ово реши онда отпада Најдановићев предлог ? (не отпада). Председник. Ко је за то д? се одобри подизање магацина на савској обали с напоменом г. Милутина Марковића да лицитацију изврши општицски суд и г. Поповића да се поради на уступљењу земљишта општини, тај ће казати за, а ко је нротив — против? Ја ћу да ставим ово питање на гласање : Ко хоће да се гради на савској обали, тај ће гласати „за", а ко хоће да се граде 2 магацина и на Сави и код жељезнице, тај ће гласати „против." Гласало је 10. за један магацин а 4-рица за два. И тако усвојепо је, да се гради један магацин на савској обали. Сад је на реду нигање о лиФеровању дрва. Ви знате да се појавила једна незгода. ЉФерант дрва, лиФеровао је дрва од разне врсте, а одбор је одлучио од једне. То је учинио с тога, што му није саопштена друга одлука одборска. Ја сам узео о томе извештај и изволте га чути. Гавра Брки\х. Ви се удаљујете од дневног реда. Председник. Ово сам изнео као хитну ствар с тога, што је тако решено у прошлој седници па предлог Раденка ДрагоЈевића, а после и с тога, што се то питање мора одмах расправити, пошто је паступило ладно време, те треба дрва да има код сваке школе, да не би деца зебла, (Чује се: врло добро). Чујте дакле извештај. (Секретар прочита). То је односио саопштења како је ова ствар текла. Разлика је у одлукама та, што је у првој одлуци решено да дрва буду мешана: букова и јасенова, па је у другој одлуци одступљено од тога и решено да буду само букова. Ту одлуку није чиновник општински на време саошптио и тако лиФеранг знајући само за прво донео је извесну количину мешаних дрва и то једанпут 336 хв. букова а 36 хв. јасенова, други пут 218 и по јасенових и 10 скоро 11 хвати букова. Свега је предао 234 и по јасенових а 347 хв. букових. Односно цене и једна и друга имају цену једну исту по 26 дин. и то на месту. (Чита цене и једних и других дрва код разних трговаца.) Према овоме види се да није велика разлика у цени. Према овоме молим вас да одобрите тај поступак, да би могао наредити да се ради даље шта треба.

Односно слагања дрва о чему и комисија говори да нису добро сложена. нека одбор овласги комисију да нагера лиФеранта да накнади разлику. Н. Р. Поиовић. Према овом извештају општипског чиновника, који није саопштио два одборсва решења. (Чује се: није два него само треће). Добро. Треће Али у одборској седници ноглавито је вођена брига о ономе, зашто лиФерант није слагао дрва између коља него међ крстовима а у реФерагу гоме од тога нема нишга. Друго у реФерату није нишга казано о узроцима за шго тај чиновник није саопштио и последњу одлуку лиФеранту. Прва је одлука саошнтена 26. Авгусга и измењен је услов у пеколико, па је одбор донео одлуку да се и та измепа лиФеранту саопшти, иа аво пеће да пристапе на измену услова, да се држи друга лицитација. Кад је та прва одлува саопшгена г Ћеловићу пије држана друга лицитација а све је било до 2. Сентембра ово године. До 2. Септембра није ни вукао лиФерант дрва, већ је вуко нешто у Сепгембру а нешто у Октобру месецу — дакле зна се, да је чиновпик онштински имао довољно времена и могућносги, да и греће решење, којс је било 12. Септембра саопшти дотичном. 0 томе се у реферагу не говори ништа и хоће се да пређе без ичега ћутке. То је једно. Друго, Онштински одбор донео је решење, да се досгави дотичним управиицима школа да одреде место, где да се слажу дрва и да пазе, како да се дрва сложе. То решење није ни један управник добио. Треће. Кад је дошла комисија да прегледа дрва да ли су добро сложеиа звати су сви уиравници школа у општински суд, да им се то саопшги, а таква одлука одборска иије била, већ да догични управник чека на дотичном месту. Због тога управници нису ни дошли те није ни вршено онако како одбор жели и како је решено. Дакле кад се узме, да је било довољно времена за саопштење; да управницима школа није саопштено решење како треба, и напослетку да су сви унравници звати за тај посао у општински суд ради прегледа дрва, оида је ту и сувише неправилносги од једног општинског чиновника и такав чиновник треба с места да се казни. Оваква једна неуредност довела је до овога стања, да једна школа позајмљује дрва од друге и да су се морала општинска кола одводити на друге нослове. Тако ја сам из дорћолске школе дао кола те су носила дрва у другу школу, а том неуредношћу и општина и лиФерант што је чекао неколико недеља да му се дрва одобре и довео одбор у неприлику да мора да нрими и она дрва која није ногодио. С тога ја мислим, ,аа Је дужност општинског суда да таквог неуредног чиновника казни, па и тражим да се казни, пошто поднеги извештај неправда ни једну неуредност. Ако има одборпика да ме у овом тражењу потпомогну добро, — а ако нема онда је друга ствар. (Чује се: треба да се казни) П редседник. Дозволите ми да кажем да је комисија поименце позивала и имала позив. Управпици школа позвани су онако како г. Никола каже. Позвани су сви једним нозивом и то за 6. Окгобар да приме дрва потребна за суд.